PrzepisDietaPij go zamiast kawy. Szybciej pozbędziesz się krępujących boczków

Pij go zamiast kawy. Szybciej pozbędziesz się krępujących boczków

Dlaczego warto spożywać kefir?
Dlaczego warto spożywać kefir?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2023 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kefir, czyli musujący napój z mleka fermentowanego pomoże osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Jest produktem wykazującym wysokie właściwości prozdrowotne, pozytywnie wpływając m.in. na mikroflorę jelitową. Kefiru nie może zabraknąć w zdrowej, zrównoważonej diecie. Zamiast po kawę z rana, sięgnij po ten napój, a efekty cię zaskoczą.

Kefir powinien na stałe zagościć w twoim menu. Pamiętaj jednak, że nagłe włączenie tego napoju do diety może wywołać skurcze, gazy i wzdęcia po spożyciu. Spokojnie - organizm potrzebuje czasu na dostosowanie się i przyzwyczajenie do obecności probiotyku. Dlatego należy powoli dodawać kefir do codziennej diety i stopniowo zwiększać jego spożycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, czyli samo zdrowie. Oto dlaczego warto regularnie go spożywać

Kefir to źródło wielu ważnych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, witaminy B12, D i K2. Substancje te wspierają zdrowie kości, układu odpornościowego i procesów metabolicznych. Jednym z głównych atutów kefiru jest to, że stanowi źródło żywych kultur bakterii i drożdży, zwanych probiotykami. Te dobre mikroorganizmy wspomagają zdrowie jelit. To z kolei pozytywnie wpływa na trawienie, układ odpornościowy i ogólne samopoczucie.

Kefir zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu laktozy – cukru mlecznego. Dla osób z nietolerancją laktozy może to oznaczać, że kefir jest lepiej tolerowany niż zwykłe mleko. Badania sugerują, że regularne spożywanie kefiru może wpłynąć na lepszą regulację poziomu cukru we krwi. To może pomóc w kontrolowaniu apetytu i unikaniu nagłych skoków energii.

Na bazie kefiru można stworzyć pożywne koktajle
Na bazie kefiru można stworzyć pożywne koktajle© Pixabay

Kefir zamiast kawy. Pomoże w procesie odchudzania

Kefir wspomaga proces odchudzania na więcej niż jeden sposób. Powszechnie wiadomo, że jadłospis pozbawiony białka, błonnika i witamin przyczynia się do przejadania i nadmiernego głodu. Kefir zaś jest bogaty w białko i witaminy, a do tego to produkt niskokaloryczny, więc jest idealny dla osób, które chcą schudnąć. Warto dodać, że napój ten jest źródłem gatunków bakterii, które zwiększają uczucie sytości.

Kefir może pomóc zrównoważyć mikroflorę jelitową, która - jeśli jest rozregulowana - może być główną przyczyną otyłości. Napój ten poprawia też wydolność metaboliczną, więc spożywanie go może przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej. Kolejnym składnikiem kefiru, który korzystnie wpływa na utratę wagi, jest wapń dietetyczny. Ten składnik pomaga tłumić kalcytriol, który powoduje rozpad komórek tłuszczowych w organizmie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także