Chcesz podkręcić metabolizm i szybciej schudnąć? Zamiast masłem, smaruj nimi kanapki

Masło to twój niezastąpiony dodatek do kanapek? Istnieją lepsze rozwiązania, zwłaszcza, jeśli właśnie próbujesz schudnąć. Czy wiesz, o jakie produkty chodzi?

Masło na kanapkach zamień pastą z awokadoMasło na kanapkach zastąp pastą z awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Inga, Paweł Kacperek
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że na przestrzeni ostatnich lat nasze nawyki żywieniowe bardzo się zmieniły. Nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że otworzyliśmy się na zdrowsze i lżejsze rozwiązania w kuchni.

Tym samym w naszych domach pojawiły się produkty, które jeszcze kilka dekad temu były dla nas czymś wręcz egzotycznym. I choć może być to szokujące, to znalazły się nawet zamienniki dla masła, którym od zawsze smarujemy kanapki. Czy wiesz, o jakie produkty chodzi? I ważniejsze pytanie, czy sam używasz ich na co dzień?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę

Po co rezygnować z masła?

Zanim przejdziemy do omawiania alternatyw dla masła, warto odpowiedzieć na pytanie, po co w ogóle szukać takich rozwiązań? Otóż masło nie należy do mało kalorycznych produktów. 

Dlatego, jeśli zależy ci na zdrowym odżywianiu, a jednocześnie chcesz podkręcić swój metabolizm i pozbyć się zbędnych kilogramów, warto pomyśleć o zmianach na tym etapie. I już na wstępie uspokajam. Będzie smacznie i ciekawie, więc nie masz czego się bać!

Masło orzechowe zamiast masła

To rozwiązanie przemówi zwłaszcza do osób, które lubią urozmaicać sobie śniadanie bądź kolacje. Uwierz mi, chleb z pysznym masłem orzechowym to prawdziwe niebo w gębie. Pamiętaj jednak, aby kupować produkt niesłodzonyniesolonydobrym jakościowo składem.

Masło orzechowe znacznie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto jest bardzo sycące, przez co skończy się problem z podjadaniem podczas posiłków. 

Masło orzechowe
Masło orzechowe © Adobe Stock | ritablue

Warto jednocześnie podkreślić, że masło orzechowe doda energii do działania nawet na kilka godzin. W produkcie znajdziesz też witaminy (z grupy B i E) oraz bardzo istotne dla naszego organizmu składniki mineralne z żelazem, wapniem i fosforem na czele. 

Domowa pasta z awokado

Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia pysznych kanapek bez tzw. poślizgu. Na ich kanapce oprócz wędliny, nabiału i warzyw musi znaleźć się też smarowidło

I w tej roli doskonale spisze się kremowe i zdrowe awokado. Wystarczy dosłownie kilka minut, aby wyczarować z niego genialną pastę do kanapek. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze świetnie smakuje. 

Awokado
Awokado © Pixabay | WebTechExperts

Ale to ciągle nie koniec dobrych wiadomości. Otóż awokado to cenne źródło wartości odżywczych. Znajdziesz w nim m.in. potas, miedź, fosfor, wapń i żelazo. Opisywany owoc jest także bogaty w witaminy z grupy B, A, C, E, K oraz H. Na koniec warto wspomnieć również o obecności błonnika, który ma bardzo duży wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.

I to wszystko, czym chciałam się dzisiaj podzielić. Koniecznie daj mi znać, z czym ty serwujesz kanapki w swoim domu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej