Chcesz podkręcić metabolizm i szybciej schudnąć? Zamiast masłem, smaruj nimi kanapki
Masło to twój niezastąpiony dodatek do kanapek? Istnieją lepsze rozwiązania, zwłaszcza, jeśli właśnie próbujesz schudnąć. Czy wiesz, o jakie produkty chodzi?
17.08.2023 | aktual.: 17.08.2023 21:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że na przestrzeni ostatnich lat nasze nawyki żywieniowe bardzo się zmieniły. Nawet zaryzykowałabym stwierdzenie, że otworzyliśmy się na zdrowsze i lżejsze rozwiązania w kuchni.
Tym samym w naszych domach pojawiły się produkty, które jeszcze kilka dekad temu były dla nas czymś wręcz egzotycznym. I choć może być to szokujące, to znalazły się nawet zamienniki dla masła, którym od zawsze smarujemy kanapki. Czy wiesz, o jakie produkty chodzi? I ważniejsze pytanie, czy sam używasz ich na co dzień?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po co rezygnować z masła?
Zanim przejdziemy do omawiania alternatyw dla masła, warto odpowiedzieć na pytanie, po co w ogóle szukać takich rozwiązań? Otóż masło nie należy do mało kalorycznych produktów.
Dlatego, jeśli zależy ci na zdrowym odżywianiu, a jednocześnie chcesz podkręcić swój metabolizm i pozbyć się zbędnych kilogramów, warto pomyśleć o zmianach na tym etapie. I już na wstępie uspokajam. Będzie smacznie i ciekawie, więc nie masz czego się bać!
Masło orzechowe zamiast masła
To rozwiązanie przemówi zwłaszcza do osób, które lubią urozmaicać sobie śniadanie bądź kolacje. Uwierz mi, chleb z pysznym masłem orzechowym to prawdziwe niebo w gębie. Pamiętaj jednak, aby kupować produkt niesłodzony i niesolony z dobrym jakościowo składem.
Masło orzechowe znacznie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto jest bardzo sycące, przez co skończy się problem z podjadaniem podczas posiłków.
Warto jednocześnie podkreślić, że masło orzechowe doda energii do działania nawet na kilka godzin. W produkcie znajdziesz też witaminy (z grupy B i E) oraz bardzo istotne dla naszego organizmu składniki mineralne z żelazem, wapniem i fosforem na czele.
Domowa pasta z awokado
Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia pysznych kanapek bez tzw. poślizgu. Na ich kanapce oprócz wędliny, nabiału i warzyw musi znaleźć się też smarowidło.
I w tej roli doskonale spisze się kremowe i zdrowe awokado. Wystarczy dosłownie kilka minut, aby wyczarować z niego genialną pastę do kanapek. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze świetnie smakuje.
Ale to ciągle nie koniec dobrych wiadomości. Otóż awokado to cenne źródło wartości odżywczych. Znajdziesz w nim m.in. potas, miedź, fosfor, wapń i żelazo. Opisywany owoc jest także bogaty w witaminy z grupy B, A, C, E, K oraz H. Na koniec warto wspomnieć również o obecności błonnika, który ma bardzo duży wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.
I to wszystko, czym chciałam się dzisiaj podzielić. Koniecznie daj mi znać, z czym ty serwujesz kanapki w swoim domu!