Pilny komunikat dla klientów. Jeśli masz w domu taką mąkę, wyrzuć lub odnieś do sklepu
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią mąki z ciecierzycy marki Melvit, która może zawierać niebezpieczny dla alergików białko soi.
24.05.2024 19:06
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał alarmujące ostrzeżenie dotyczące jednej z partii mąki z ciecierzycy. Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób uczulonych na białka soi. Warto zatem sprawdzić swoje zapasy i upewnić się, czy nie posiadamy tej konkretnej mąki w naszej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niebezpieczna mąka na rynku
GIS poinformował, że mąka z ciecierzycy marki Melvit, dostępna w opakowaniach 1 kg, może zawierać białka soi, co stanowi poważne zagrożenie dla alergików. Na etykiecie produktu brakuje informacji o obecności tego składnika, co może wprowadzać w błąd konsumentów i narażać ich na niebezpieczne reakcje alergiczne.
Szczegóły dotyczące wadliwej partii:
- Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
- Numer partii: 240206/106
- Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
- Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
- Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
Reakcja firmy Melvit
Po otrzymaniu informacji o niezgodności firma Melvit S.A. natychmiast podjęła działania mające na celu wycofanie tej partii mąki z ciecierzycy ze sprzedaży. Producent współpracuje z organami urzędowej kontroli, które prowadzą postępowanie wyjaśniające oraz monitorują proces wycofywania produktu z rynku.