Pilny komunikat. Nie jedz tych jaj, bo wykryto w nich groźną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem padło na jajka, które mogą być skażone groźną bakterią. Jeśli masz je w domu, pozbądź się ich jak najszybciej.

W jajkach wykryto groźną bakterięW jajkach wykryto groźną bakterię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na swojej stronie internetowej GIS zamieścił ostrzeżenie dotyczące określonej partii jajek. Zjedzenie skażonego produkty grozić może poważnym zatruciem pokarmowym. Koniecznie sprawdź kod produktu w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

GIS ostrzega przed jajkami

Jak wynika z komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przedsiębiorca zajmujący się pakowaniem jaj, działając zgodnie z wewnętrznymi procedurami, poinformował Spółdzielnię Producentów PolEggs w Krotoszynie o konieczności wycofania z obrotu spożywczego partii jaj.

Tak wygląda opakowanie jajek
Tak wygląda opakowanie jajek © Główny Inspektorat Sanitarny

Jaja, które kupić można było w wielu sklepach, mogą być szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy masz w lodówce jajka z następującymi danymi:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
  • Numer partii: 22.09.2024
  • Data przydatności: 22.09.2024
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650

Co zrobić z jajkami?

Jeśli masz jajka z wymienionej partii w swojej lodówce, zachowaj ostrożność. Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby ich po prostu nie jeść. Zjedzenie jaj z tej partii może spowodować zatrucie pokarmowe groźną Salmonellą. W przypadku wystąpienia objawów takich jak gorączka, biegunka, wymioty czy bóle brzucha, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

W jajkach wykryto Salmonellę
W jajkach wykryto Salmonellę © Adobe Stock

Zatrucie Salmonellą

Spożycie surowych lub niedogotowanych jaj może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego - salmonellozy. Salmonelloza to jedno z najczęstszych zatruć pokarmowych w Polsce. Bakterie Salmonella często znajdują się w jajach, mięsie i produktach mlecznych. Aby uniknąć zakażenia, zawsze dokładnie myj ręce, oddzielaj surowe od gotowych produktów i dokładnie gotuj mięso oraz jaja.

Jeśli w swoim domu masz skażoną partię - pozbądź się jej. To najlepsze dla bezpieczeństwa całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"