Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej i wyjątkowej pizzo-lasagne.
Pyszności
01.06.2017 14:33
Składniki:
1 łyżka olej
1 szt. cebula pokrojona w kostkę
2 szt. jajka
200 g parmezan starty
20 szt. makaron lasagne podgotowany
24 plasterki salami
150 g ser żółty starty
2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
200 g pieczarki pokrojone w plastry
1 kg wołowina zmielona
szczypta sól
1 łyżka oregano
1 łyżeczka płatki chilli
600 g sos pomidorowy
700 g ser ricotta
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wołowinę. Kiedy wołowina będzie dosmażona, przypraw solą, oregano i płatkami chilli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
2. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą ricottę, jajka i parmezan.
3. W okrągłej blaszce układaj kolejno: makaron, mięso mielone
4. makaron, mieszanka ricotty, jajek i parmezanu
5. salami, makaron lasagne
6. mięso mielone, makaron lasagne
7. mieszanka ricotty, jajek i parmezanu, salami, makaron lasagne
8. mięso mielone, starty żółty ser, salami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 60 minut.
9. 4. Po 60 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i pokrój je na kawałki. Smacznego!