Placki z cukinii bez dodatku mąki. Chrupiące, a lekkie jak chmurka

Placki z cukinii to pyszne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Tradycyjnie przygotowywane z dodatkiem mąki, mogą być ciężkostrawne i kaloryczne. Jednak istnieje sposób, aby cieszyć się ich smakiem, nie rezygnując z lekkiej i zdrowej diety. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją płatkami owsianymi.

Placki z cukinii bez dodatku mąki. Placki z cukinii bez dodatku mąki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki z cukinii to idealna propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ich sekretem jest nie tylko smak, ale również sposób przygotowania, który sprawia, że są one lekkie jak chmurka, a jednocześnie przyjemnie chrupiące. Kluczowym elementem tego przepisu jest brak mąki, co czyni placki z cukinii znacznie mniej kalorycznymi, a jednocześnie pełnymi wartości odżywczych. Co zatem można dodać zamiast mąki, aby placki zachowały swoją zwartą strukturę i były smaczne? Odpowiedzią są płatki owsiane, które nie tylko nadają im chrupkości, ale także wzbogacają ich walory odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Przepis na placki z cukinii z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 130 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinia: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na kilka minut, aby puściła sok.
  2. Masa: Odsącz cukinię z nadmiaru wody. Dodaj płatki owsiane, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  3. Smażenie: Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz również upiec je w piekarniku.

Podstawowy przepis na placki z cukinii i płatków owsianych można dowolnie modyfikować. Możesz dodać do nich starty ser, posiekaną cebulę, zioła, a nawet kawałki wędliny.

Placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków z mąką. Są lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się ulubionym daniem, nie rezygnując z dbałości o linię i zdrowie. Spróbuj i przekonaj się sama, jak proste i smaczne mogą być zdrowe posiłki!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby