Placki z cukinii z sosem koperkowym. Dzięki temu 1 trikowi nie ociekają tłuszczem

Lubisz placki z cukinii, ale starasz się trzymać dietę na lato? Ten krótki przepis udowadnia, że dieta nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia.

Placki z cukiniiPlacki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty, a przygotowanie ich zajmuje chwilę. Wystarczy zetrzeć cukinię, dodać mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Najczęściej, kolejnym krokiem jest usmażenie placków na patelni oblanej olejem. Ale czy duża ilość tłuszczu jest niezbędna do uzyskania idealnych placków z cukinii?

Placki z cukinii: co zrobić, żeby nie ociekały tłuszczem?

Tradycyjnie smażone placki z cukinii nie zawsze są fit i lekkie. Przez nieumiejętne smażenie (zazwyczaj to kwestia zbyt małej mocy palnika i zbyt dużej ilości oleju) "piją" zbędne ilości tłuszczu. Przez to stają się ciężkie i zwyczajnie niesmaczne. Jeśli chcesz, aby ten letni obiad był zdrowszy, warto wprowadzić kilka drobnych korekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Przede wszystkim zrezygnuj ze smażenia placków na patelni, a zamiast tego użyj piekarnika. Pozwoli to na znaczne ograniczenie ilości tłuszczów w twoim posiłku, a równocześnie sprawi, że twoje placki będą wciąż smaczne i chrupiące. Drugim, istotnym elementem, jest zrezygnowanie ze smażonej cebuli, która często jest elementem tradycyjnych placków z cukinii. Jeśli nie zdecydujemy się na dodatek cebuli, sprawimy, że nasz posiłek będzie zdrowszy.

Ważnym elementem posiłku, jest przygotowanie odpowiedniego sosu i zadbanie o to, aby jego bazą była śmietana, była w wersji light lub lekki jogurt - czyli posiadała mniejszą ilość tłuszczu.

Przepis na idealne placki z cukinii z sosem koperkowym

Składniki na placki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na sos koperkowy:

  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na małych oczkach, a następnie odsącz masę z wody. Jest to bardzo ważne, ponieważ cukinia zawiera bardzo dużo wody – nawet do 90 proc. swojej masy.
  2. Jeśli nie zadbasz o odpowiednie przygotowanie cukinii, twoje placki rozpłyną się w piekarniku i stracą swoją chrupkość.
  3. Następnie dodaj do cukinii mąkę, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do masy pieprz i sól, a następnie odstaw na około 15 minut.
  4. Nagrzej piekarnik w termoobiegu do 180 stopni Celsjusza.
  5. Na papierze do pieczenia rozsmaruj cienką warstwę oliwy, tworząc okręgi. Na każdy z nich nałóż masę, formując placki o grubości około 1 centymetr. Następnie wstaw placki do piekarnika na 40 minut.
  6. W czasie gdy placki znajdują się w piekarniku, masz czas, aby przygotować sos koperkowy. Podgrzej w rondelku śmietankę i dodaj do niej drobno posiekany koperek. Gotuj przez około 2 minuty. Dodaj sól i pieprz.
  7. Rozmieszaj 1 łyżkę mąki z odrobiną wody i powoli wlej do sosu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij rondelek z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę