Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Rewolucyjny przepis

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas, jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni, a ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu, na pewno się nie zmarnują. Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków to cudowna odmiana!

Obrazek
Paulina

Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z gotowych ziemniaków, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.

Składniki na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Do przygotowania tych placków możesz użyć ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Tak ugotowane ziemniaki, należy zmielić i przełożyć do miski. Cebulę dokładnie obierz i drobno poszatkuj. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju roślinnego. Po kilku minutach całość przełóż do miski ze zmielonymi ziemniakami. Wbij jedno jajko, dodaj przyprawy oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię ponownie nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać, poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.

Obrazek

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Idealne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio chrupiące. Dlatego kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najpopularniejszą opcją podania są wraz z kwaśną śmietaną. Jednak możemy podać je również z mięsnym gulaszem. Inni lubią je z jogurtem, łososiem oraz koperkiem. Czasami najprostsze sposoby, czyli odrobina soli również zdają egzamin. Ile osób, tyle propozycji- najważniejsze by nam smakowało.

Jeśli chcesz zrobić placki w trochę bardziej ,,odchudzonej'' wersji skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z piekarnika

Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek