Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków. Rewolucyjny przepis
Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas, jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni, a ziemniaki, które zostały Ci z wczorajszego obiadu, na pewno się nie zmarnują. Placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków to cudowna odmiana!
30.06.2022 18:57
Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z gotowych ziemniaków, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.
Składniki na placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:
Do przygotowania tych placków możesz użyć ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Tak ugotowane ziemniaki, należy zmielić i przełożyć do miski. Cebulę dokładnie obierz i drobno poszatkuj. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju roślinnego. Po kilku minutach całość przełóż do miski ze zmielonymi ziemniakami. Wbij jedno jajko, dodaj przyprawy oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię ponownie nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać, poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.
Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?
Idealne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio chrupiące. Dlatego kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najpopularniejszą opcją podania są wraz z kwaśną śmietaną. Jednak możemy podać je również z mięsnym gulaszem. Inni lubią je z jogurtem, łososiem oraz koperkiem. Czasami najprostsze sposoby, czyli odrobina soli również zdają egzamin. Ile osób, tyle propozycji- najważniejsze by nam smakowało.
Jeśli chcesz zrobić placki w trochę bardziej ,,odchudzonej'' wersji skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z piekarnika