Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Kluczowe są 2 dodatki

pixabay.com

Magda Gessler podzieliła się z nami fenomenalnym przepisem na placki ziemniaczane. Sprawdź jak je wykonać!

Placki ziemniaczane – kultowe danie

Placki ziemniaczane to pyszne, proste w wykonaniu danie. Niektórzy spożywają je w wersji słodkiej, inni w wersji słonej. Ważne, żeby były kruche na zewnątrz, a miękkie w środku.

Jeśli zależy ci na takich plackach, powinieneś wypróbować przepisu na placki ziemniaczane Magdy Gessler! Dzięki dodatku śmietany i czosnku uzyskasz idealny smak oraz teksturę potrawy.

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler

placki ziemniaczane według magdy gessler

pixabay.com

Składniki potrzebne do wykonania placków:

  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki oraz dwie cebule. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki odstaw w misce na około 5 minut. Po tym czasie delikatnie odlej nadmiar wody z ziemniaczano – cebulowej masy.
  2. Dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą. Masa powinna być jednolita.
  3. Na końcu dodaj jedną łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
  4. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Nakładaj masę łyżką, delikatnie rozprowadzaj ją po powierzchni patelni, tak aby uzyskać cienki placek.
  5. Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smaż z każdej strony około 2 minut. Dzięki temu placki nabiorą złotego koloru i nie przypalą się.
  6. Ażeby usunąć nadmiar tłuszczu, gotowe placki możesz pojedynczo odkładać na talerz pokryty ręcznikiem kuchennym.

Z czym podawać placki ziemniaczane według Magdy Gessler?

pixabay.com

Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się z dodatkiem cukru i żurawiny. Jeśli jednak wolisz je w postaci słonej potrawy, polecamy podać je z kopiastą łyżką śmietany lub sosem grzybowym. Dodatek pietruszki i cienkich plasterków wędzonego łososia wzbogaci smak naszego dania.

Warto wspomnieć, że placki ziemniaczane smakują wspaniale w towarzystwie gulaszu i przeróżnych mięs. To idealny pomysł na obiad, kolację, czy deser.

Już teraz wiesz jak przyrządzić najlepsze placki ziemniaczane. Wypróbuj wspaniałego przepisu Magdy Gessler na to pyszne danie i zachwyć swoich gości!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×