Dodaj je do ciasta pod koniec mieszania. Placki ziemniaczane nigdy nie były równie puszyste

 Masz ochotę na przepyszne placki ziemniaczane? W takim razie z przyjemnością podzielimy się fantastycznym przepisem na tę potrawę. Danie rozpływa się w ustach. Sekret puszystych placków tkwi w ubitych białkach. Sprawdź jak zrobić to popularne danie.

ObrazekGenialny sposób na puszyste placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Proste danie na słodko lub na słono

Obrazek
Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono. Ich wykonanie jest wyjątkowo proste. W skład potrawy wchodzą ziemniaki, jajko, niewielka ilość mąki i soli. Poza tym niekiedy dodawana jest również cebula. Placki najczęściej serwujemy z kwaśną śmietaną. Danie świetnie współgra również z dodatkiem sosu grzybowego, gulaszu, czy cukru.

Dzisiaj podzielimy się sprawdzonym przepisem na popularne placki ziemniaczane. Podczas przygotowywania ciasta, dodajemy do niego ubite białka jajek. Dzięki temu usmażone placki są nie tylko  smaczne i chrupiące, ale również wyjątkowo lekkie i puszyste.

Przepis na placki ziemniaczane

Obrazek
Smażenie placków - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • ok. 160 g mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natomiast drugą połowę - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw je na kilka minut w misce, a następnie odlej z nich nadmiar wody.
  2. W kolejnym kroku oddziel białka jaj od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek. Następnie ubij je na sztywną pianę. Następnie obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach.
  3. Żółtka jaj, cebulę, sól, pieprz oraz mąkę dodaj do startych ziemniaków. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Następnie powoli dodawaj do masy po dwie łyżki piany z białek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj łyżką masę. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj je na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu. Gotowe danie idealnie współgra z dodatkiem śmietany i plasterkiem łososia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym krok po kroku. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione