Placki ziemniaczane Karola Okrasy zadziwiają recepturą, zamiast mąki zawierają niezwykły dodatek
Macie ochotę na placki ziemniaczane w nieco innej odsłonie? Wypróbujcie pyszny przepis na tę potrawę według Karola Okrasy. Dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków i sera, placki zaskakują wyjątkowym smakiem oraz idealną konsystencją!
20.07.2022 08:52
Popularna potrawa z ziemniaków
Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj wykonujemy na bazie surowych startych ziemniaków. Następnie łączymy je z jajkiem, cebulą, niewielką ilością mąki i solą. Niekiedy dodaje się do nich również majeranek. Potrawa ta świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko.
Karol Okrasa podzielił się fantastycznym przepisem na to popularne danie. Wykonuje je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem żółtego sera. Okazuje się, że placki te są przepyszne! Dodatkowo wyróżniają się rewelacyjną konsystencją. Karola Okrasa podaje je z lawendową konfiturą oraz wędzoną sielawą. Potrawa równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem, czy z kwaśną śmietaną.
Placki ziemniaczane Karola Okrasy
Składniki:
- 100 g żółtego sera
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Sposób wykonania:
- Ugotuj ziemniaki. Następnie odstaw je do ostygnięcia. W kolejnym kroku zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Zetrzyj 100 gramów sera, tak jak ziemniaki, na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki i ser połącz ze sobą. Dodaj jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita masa.
- Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj na nią ziemniaczano - serową masę. Placki powinny być dosyć duże, o około 1,5 cm grubości. Smaż je z obu stron. Gotowe placki odznaczają się pięknym, złotym kolorem.
Placki ziemniaczane świetnie smakują z dodatkiem lawendowej konfitury ze słonecznikiem według Karola Okrasy. Ażeby ją zrobić, potrzebujesz około 100 ml syropu lawendowego, 1 cebulę, 3 - 4 łodyżki z kwiatkami lawendy, 100 g uprażonego słonecznika oraz 2 - 3 łyżki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania lawendowej konfitury ze słonecznikiem:
Cebulę pokrój w piórka i gotuj kilka minut w syropie lawendowym. Dodaj ocet. Następnie odstaw całość do ostudzenia. W kolejnym kroku cebulę w syropie połącz z kwiatkami lawendy oraz uprażonym słonecznikiem.
Placki serwujemy z dodatkiem lawendowej konfitury, kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany i kawałkami wędzonej sielawy.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku.