Placki ziemniaczane Karola Okrasy zadziwiają recepturą, zamiast mąki zawierają niezwykły dodatek

Macie ochotę na placki ziemniaczane w nieco innej odsłonie? Wypróbujcie pyszny przepis na tę potrawę według Karola Okrasy. Dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków i sera, placki zaskakują wyjątkowym smakiem oraz idealną konsystencją!

ObrazekNajlepsze placki ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: instagram.com/karol.okrasa; Canva.com
Agnieszka

Popularna potrawa z ziemniaków

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com

Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj wykonujemy na bazie surowych startych ziemniaków. Następnie łączymy je z jajkiem, cebulą, niewielką ilością mąki i solą. Niekiedy dodaje się do nich również majeranek. Potrawa ta świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko.

Karol Okrasa podzielił się fantastycznym przepisem na to popularne danie. Wykonuje je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem żółtego sera. Okazuje się, że placki te są przepyszne! Dodatkowo wyróżniają się rewelacyjną konsystencją. Karola Okrasa podaje je z lawendową konfiturą oraz wędzoną sielawą. Potrawa równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem, czy z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane Karola Okrasy

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 100 g żółtego sera
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj ziemniaki. Następnie odstaw je do ostygnięcia. W kolejnym kroku zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Zetrzyj 100 gramów sera, tak jak ziemniaki, na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki i ser połącz ze sobą. Dodaj jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita masa.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj na nią ziemniaczano - serową masę. Placki powinny być dosyć duże, o około 1,5 cm grubości. Smaż je z obu stron. Gotowe placki odznaczają się pięknym, złotym kolorem.

Placki ziemniaczane świetnie smakują z dodatkiem lawendowej konfitury ze słonecznikiem według Karola Okrasy. Ażeby ją zrobić, potrzebujesz około 100 ml syropu lawendowego, 1 cebulę, 3 - 4 łodyżki z kwiatkami lawendy, 100 g uprażonego słonecznika oraz 2 - 3 łyżki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania lawendowej konfitury ze słonecznikiem:

Cebulę pokrój w piórka i gotuj kilka minut w syropie lawendowym. Dodaj ocet. Następnie odstaw całość do ostudzenia. W kolejnym kroku cebulę w syropie połącz z kwiatkami lawendy oraz uprażonym słonecznikiem.

Placki serwujemy z dodatkiem lawendowej konfitury, kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany i kawałkami wędzonej sielawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża