Dlaczego placki po usmażeniu są pełne tłuszczu? 1 trik zapobiegnie nagminnej wpadce gospodyń

Pyszne, kruche placki ziemniaczane wspaniale sprawdzą się na obiad. Potrawa ta jest niezwykle prosta w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że wychodzi nam wyjątkowo tłusta. W konsekwencji danie staje się niesmaczne. Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy ziemniaczanej jeden składnik.

ObrazekCo zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Idealna potrawa z ziemniaków

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności

Niekiedy marzą nam się pyszne placki ziemniaczane. Najlepiej, jeśli są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. W związku z tym postanawiamy usmażyć tę wspaniałą potrawę. Jednak podczas degustacji okazuje się, że placki ociekają tłuszczem. W konsekwencji nie tylko tracą na smaku, ale również i konsystencji. W takim razie jak temu zapobiec? Co zrobić, aby nasze placki wyszły idealnie?

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem?

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcesz, aby twoja potrawa ociekała tłuszczem, wystarczy, że dodasz do masy ziemniaczanej niewielką ilość oleju. W takim wypadku możesz pominąć ten składnik podczas smażenia placków. Niektórzy podobnie przygotowują naleśniki. Dzięki temu potrawa wychodzi idealnie.

Jeśli nie dodajemy tłuszczu do masy - w takiej sytuacji wrzucamy placki na dobrze rozgrzany olej. Potrawa również nie powinna być zbyt długo smażona. Poza tym, po usmażeniu polecamy wykładać gotowe placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy z nich nadmiar tłuszczu.

Oprócz tego nie polecamy smażyć potrawy na starej, porysowanej patelni. W takiej sytuacji warto wybrać się do sklepu i kupić dobrej jakości naczynie. Najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Gotowe placki ziemniaczane wspaniale smakują na ciepło z dodatkiem śmietany, czy sosu grzybowego. Poza tym danie idealnie współgrają w towarzystwie wędzonego łososia. Niektórzy serwują placki posypane cukrem. W związku z tym potrawa ta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placek ziemniaczany z indykiem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze