PoradyCo zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik
Paulina
16.08.2022 12:02, aktualizacja: 15.09.2023 14:15

Na kotlety mielone mamy różne sposoby. U każdego smakują one nieco inaczej. Największym problemem podczas ich smażenia jest spora ilość tłuszczu, który czuć w każdym kęsie. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze mamy i babcie dodawały niepozorny, a zarazem skuteczny składnik!

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Jeden nieduży ziemniak to sekretny składnik, którego używały nasze babcie. Należy dokładnie go obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu!  Tylko jeden ziemniak, a dzięki niemu cała potrawa będzie smakować jeszcze lepiej. Już nie będziemy się martwić, że nasze kotlety będą nie smaczne i tłuste w smaku.

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis krok po kroku na kotlety mielone z ziemniakiem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • olej do smażenia
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Namocz bułkę w mleku i odstaw na 10-15 minut, tak by zmiękła. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. W misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, startego na tarce ziemniaka i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano i pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Uformuj kotlety dłonią na małe kulki i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej tłuszcz na patelni do smażenia. Olej musi być mocno nagrzany, by kotlety skwierczały na patelni. Szybka i mocna denaturacja białka sprawi, że z mięsa nie wycieknie dużo wody. Dlatego pierwsze kilka sekund na patelni kotlety powinny mocno się podpiec. Zarumienione z wierzchu smaż jeszcze ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także