Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Na kotlety mielone mamy różne sposoby. U każdego smakują one nieco inaczej. Największym problemem podczas ich smażenia jest spora ilość tłuszczu, który czuć w każdym kęsie. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze mamy i babcie dodawały niepozorny, a zarazem skuteczny składnik!

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Jeden nieduży ziemniak to sekretny składnik, którego używały nasze babcie. Należy dokładnie go obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu!  Tylko jeden ziemniak, a dzięki niemu cała potrawa będzie smakować jeszcze lepiej. Już nie będziemy się martwić, że nasze kotlety będą nie smaczne i tłuste w smaku.

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? – Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis krok po kroku na kotlety mielone z ziemniakiem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • olej do smażenia
Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Kotlety mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Namocz bułkę w mleku i odstaw na 10-15 minut, tak by zmiękła. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. W misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, startego na tarce ziemniaka i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano i pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Uformuj kotlety dłonią na małe kulki i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej tłuszcz na patelni do smażenia. Olej musi być mocno nagrzany, by kotlety skwierczały na patelni. Szybka i mocna denaturacja białka sprawi, że z mięsa nie wycieknie dużo wody. Dlatego pierwsze kilka sekund na patelni kotlety powinny mocno się podpiec. Zarumienione z wierzchu smaż jeszcze ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×