Co zrobić, żeby skwarki wyszły bardzo chrupiące? Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia

Są takie osoby, które nie wyobrażają sobie spożywania niektórych dań, bez jednego, konkretnego dodatku. Oczywiście, są nimi skwarki, które dodajemy do ziemniaków, czy pierogów. Podczas smażenia, bardzo łatwo można je zepsuć. W związku z tym, jak zrobić chrupiące skwarki?

ObrazekChrupiące skwarki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak zrobić chrupiące skwarki? Utrzymuj kontrolę nad ogniem!

Skwarki należy zaliczyć do tego dodatku, który popularnym daniom dodaje smaku, treściwości i chrupkości. Jest to spowodowane tym, że tłuszcz wieprzowy zawiera charakterystyczny aromat, który podkreśla inne wyjątkowe dania. Smażąc je, dokładamy wszelkich starań, by wyszły one chrupkie. Niestety, ale czasem zdarzają się też takie sytuacje, że wychodzą one miękkie, przez co i smak nie jest już taki sam. Gdzie w tym przypadku popełniamy błąd i jak zrobić chrupiące skwarki?

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności

Pamiętaj, by słonina była pokrojona w odpowiednie kawałki - najlepiej, gdy będzie ona wypośrodkowana. Niezwykle ważne jest również to, by ten tłuszcz wieprzowy wrzucać na zimną, a nie na rozgrzaną patelnię. Najlepiej jest smażyć na średnim ogniu. Rosnąca temperatura spowoduje, że tłuszcz będzie się odpowiednio wytapiać. Pewnego rodzaju szok termiczny może spowodować, że większość tłuszczu zostanie w skwarkach, nie wytopi się i przez to skwarki będą miękkie.

Co zrobić, by skwarki były chrupiące? Nie mieszaj ich!

Wspomniane wyżej kwestie są bardzo ważne, ale najważniejsza wydaje się ta, związana z mieszaniem smażących się skwarek. Jest to bardzo ważne, gdyż podczas mieszania uwalnia się woda, co przyczyni się do tego, że skwarki będą gumowate. Jak zatem mieszać i jak zrobić chrupiące skwarki? Wystarczy, że potrząśniemy odrobinę patelnią, dzięki czemu zmienią swój układ i zarumienią się z każdej strony.

Obrazek
Słonina - Pyszności; Foto Canva.com

Po usmażeniu, skwarki najlepiej jest wyłowić łyżką cedzakową, dzięki czemu odsączymy je z tłuszczu. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy chcemy nimi okrasić pierogi. W tym przypadku, dobrze będzie to zrobić razem z wytopionym tłuszczem. Chrupiącymi skwarkami posypiesz ziemniaki, dodasz do kapusty lub żurku.

Chrupiące skwarki wykorzystasz do pierogów. Zobacz na naszym kanale YouTube - 5 pomysłów na pierogi:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione