Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia frytek?

Jak smażyć domowe frytki, żeby tłuszcz nie pryskał na wszystkie strony? Trzymaj się prostych zasad, a unikniesz bałaganu.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: CanvaJak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Frytki to coś, co po prostu kochamy. Te usmażone w domu smakują po prostu najlepiej. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna przekąska. Są tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. Wiele osób narzeka jednak na pryskający tłuszcz. Mamy dla ciebie sprawdzony sposób, dzięki któremu unikniesz kłopotów związanych ze smażeniem.

Jak smażyć frytki?

Nigella Lawson, brytyjska dziennikarka, prezenterka i autorka książek kulinarnych, zdradziła swój sposób na ultra chrupiące frytki. Podczas ich przygotowania unikamy tryskającego oleju.

To rewolucyjne rozwiązanie: wkładasz surowe, posiekane ziemniaki do zimnego oleju, a następnie podgrzewasz. Wiem, że to brzmi jak szaleństwo, ale faktycznie działa- pisze Nigella Lawson

Pokrojone ziemniaki włóż do oleju i zagotuj. Smaż je przez 15 minut od momentu, aż olej zacznie wrzeć, nie mieszając. Po tym czasie delikatnie zamieszaj frytki i smaż, aż apetycznie się zarumienią.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva

Dzięki smażeniu w zimnym oleju ziemniaki stają się jeszcze bardziej chrupiące. Całość również nie pryska, więc unikamy tym samym ryzyka poparzenia. Pamiętaj o tym, żeby nie przykrywać patelni lub garnku, w którym smażą się frytki. Zatrzymujesz w ten sposób parę, która z kolei sprawi, że danie się ugotuje, a nie usmaży. Dodatkowo skrapla się ona na pokrywce i wpada do gorącego tłuszczu. To prosta droga do pryskania oleju!

Jaki olej do smażenia frytek?

Do smażenia frytek wybierz tłuszcz, który charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu zachowa swój smak i zapach, a podczas smażenia nie będą się wydzielały niebezpieczne dla zdrowia substancje. Frytki najlepiej smażyć w oleju rzepakowym, którego temperatura dymienia wynosi 240 stopni Celsjusza. Dobrą alternatywą jest również olej kokosowy — nawet kilka godzin intensywnego smażenia nie jest w stanie zmienić jego właściwości.

Przepis na kapsalon znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem