Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia frytek?
Jak smażyć domowe frytki, żeby tłuszcz nie pryskał na wszystkie strony? Trzymaj się prostych zasad, a unikniesz bałaganu.
28.01.2023 | aktual.: 29.01.2023 12:47
Frytki to coś, co po prostu kochamy. Te usmażone w domu smakują po prostu najlepiej. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna przekąska. Są tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. Wiele osób narzeka jednak na pryskający tłuszcz. Mamy dla ciebie sprawdzony sposób, dzięki któremu unikniesz kłopotów związanych ze smażeniem.
Zobacz także
Jak smażyć frytki?
Nigella Lawson, brytyjska dziennikarka, prezenterka i autorka książek kulinarnych, zdradziła swój sposób na ultra chrupiące frytki. Podczas ich przygotowania unikamy tryskającego oleju.
Pokrojone ziemniaki włóż do oleju i zagotuj. Smaż je przez 15 minut od momentu, aż olej zacznie wrzeć, nie mieszając. Po tym czasie delikatnie zamieszaj frytki i smaż, aż apetycznie się zarumienią.
Dzięki smażeniu w zimnym oleju ziemniaki stają się jeszcze bardziej chrupiące. Całość również nie pryska, więc unikamy tym samym ryzyka poparzenia. Pamiętaj o tym, żeby nie przykrywać patelni lub garnku, w którym smażą się frytki. Zatrzymujesz w ten sposób parę, która z kolei sprawi, że danie się ugotuje, a nie usmaży. Dodatkowo skrapla się ona na pokrywce i wpada do gorącego tłuszczu. To prosta droga do pryskania oleju!
Jaki olej do smażenia frytek?
Do smażenia frytek wybierz tłuszcz, który charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu zachowa swój smak i zapach, a podczas smażenia nie będą się wydzielały niebezpieczne dla zdrowia substancje. Frytki najlepiej smażyć w oleju rzepakowym, którego temperatura dymienia wynosi 240 stopni Celsjusza. Dobrą alternatywą jest również olej kokosowy — nawet kilka godzin intensywnego smażenia nie jest w stanie zmienić jego właściwości.
Przepis na kapsalon znajdziesz na naszym kanale YouTube