WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Co zrobić, żeby ryba nie piła oleju podczas smażenia? Kluczowa jest jedna czynność

Smażenie ryb jest jedną z najczęściej wybieranych metod obróbki termicznej dla tej kategorii produktów. Nie tylko mięso staje się dzięki temu bosko soczyste, lecz również tworzy się chrupiąca otoczka, która wzmacnia doznania. Co zrobić jednak, aby ryba nie piła tłuszczu? Wystarczy pokroić ją w ten sposób.

Jak smażyć rybęJak smażyć rybę - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Choć ryby nie są w Polsce tak popularne, jak stara dobra wieprzowina, zachowują bardzo ważne miejsce w naszej diecie. Stanowią źródło istotnych substancji odżywczych dla naszego odpowiedniego funkcjonowania, a przy okazji po prostu wybornie smakują.

Niestety dużym problemem jest ich odpowiednie smażenie. Często bowiem mięso po zdjęciu z patelni dosłownie ocieka tłuszczem i odciskanie jego nadmiaru ręcznikiem kuchennym może nie przynieść pozytywnych rezultatów. Mamy na to jednak sposób.

Obrazek
Surowa ryba - Pyszności; Fotka: Canva.com

Smażenie ryb bez efektu picia oleju

Zanim w ogóle zabierzesz się za doprawianie, ewentualne panierowanie i smażenie, należy rybę pokroić w należyty sposób. Okazuje się, że sposób krojenia w dzwonki jest najlepszy w przypadku gotowania w tłuszczu. Niewielka ilość skóry pozostająca na dzwonkach chroni mięso, przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. 

Nie bez powodu dawniej większość ryb była smażona właśnie w takiej formie. W efekcie po zdjęciu z ognia całe mięso będzie doskonale miękkie, soczyste i delikatne, a przy okazji nie będzie wysycone olejem.

Na jakim oleju smażyć ryby?

Rodzajów tłuszczu do smażenia ryb jest mnóstwo, lecz każde łączy jeden szczegół - nadają się do gotowania w wysokich temperaturach. Dlatego od razu można wykluczyć zwykłe masło czy oliwę.

Najlepszym wyborem jest olej o neutralnym smaku i aromacie, taki jak olej rzepakowy. Dodatkowo nikt nie będzie miał kłopotów z kupieniem go w sklepie, ponieważ jest powszechny. Dla osób, które preferują większą intensywność smaku, zalecamy użycie masła klarowanego.

Obrazek
Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Masło klarowane pozbawione jest białka i innych pozostałości, które w dużych temperaturach ulegają spaleniu i wydzielają nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli więc ktoś chce, aby jego ryba miała maślany posmak, masło klarowane jest doskonałe.

W poniższym filmie, znajdującym się na naszym kanale YouTube, zdradzamy jak przygotować wegetariańską alternatywę dla ryby: 

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥