Co zrobić, żeby ryba nie piła oleju podczas smażenia? Kluczowa jest jedna czynność

Smażenie ryb jest jedną z najczęściej wybieranych metod obróbki termicznej dla tej kategorii produktów. Nie tylko mięso staje się dzięki temu bosko soczyste, lecz również tworzy się chrupiąca otoczka, która wzmacnia doznania. Co zrobić jednak, aby ryba nie piła tłuszczu? Wystarczy pokroić ją w ten sposób.

Jak smażyć rybęJak smażyć rybę - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Choć ryby nie są w Polsce tak popularne, jak stara dobra wieprzowina, zachowują bardzo ważne miejsce w naszej diecie. Stanowią źródło istotnych substancji odżywczych dla naszego odpowiedniego funkcjonowania, a przy okazji po prostu wybornie smakują.

Niestety dużym problemem jest ich odpowiednie smażenie. Często bowiem mięso po zdjęciu z patelni dosłownie ocieka tłuszczem i odciskanie jego nadmiaru ręcznikiem kuchennym może nie przynieść pozytywnych rezultatów. Mamy na to jednak sposób.

Obrazek
Surowa ryba - Pyszności; Fotka: Canva.com

Smażenie ryb bez efektu picia oleju

Zanim w ogóle zabierzesz się za doprawianie, ewentualne panierowanie i smażenie, należy rybę pokroić w należyty sposób. Okazuje się, że sposób krojenia w dzwonki jest najlepszy w przypadku gotowania w tłuszczu. Niewielka ilość skóry pozostająca na dzwonkach chroni mięso, przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. 

Nie bez powodu dawniej większość ryb była smażona właśnie w takiej formie. W efekcie po zdjęciu z ognia całe mięso będzie doskonale miękkie, soczyste i delikatne, a przy okazji nie będzie wysycone olejem.

Na jakim oleju smażyć ryby?

Rodzajów tłuszczu do smażenia ryb jest mnóstwo, lecz każde łączy jeden szczegół - nadają się do gotowania w wysokich temperaturach. Dlatego od razu można wykluczyć zwykłe masło czy oliwę.

Najlepszym wyborem jest olej o neutralnym smaku i aromacie, taki jak olej rzepakowy. Dodatkowo nikt nie będzie miał kłopotów z kupieniem go w sklepie, ponieważ jest powszechny. Dla osób, które preferują większą intensywność smaku, zalecamy użycie masła klarowanego.

Obrazek
Ryby - Pyszności; Foto: Canva.com

Masło klarowane pozbawione jest białka i innych pozostałości, które w dużych temperaturach ulegają spaleniu i wydzielają nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli więc ktoś chce, aby jego ryba miała maślany posmak, masło klarowane jest doskonałe.

W poniższym filmie, znajdującym się na naszym kanale YouTube, zdradzamy jak przygotować wegetariańską alternatywę dla ryby: 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat