Dzięki temu składnikowi pierogi będą o wiele lepsze. Niegdyś dodawały go nasze babcie

Jakie są najpopularniejsze dodatki do pierogów? Z pewnością, większość osób wymieni cebulkę, skwarki lub rozpuszczone masło. A jest jeszcze jeden wyjątkowy składnik, którego niegdyś używały babcie. To smażona śmietana, która podkreśli smak pierogów ruskich oraz popularnych klusek. Ten zapomniany dodatek można przygotować w parę chwil. Sprawdź, jak ją zrobić.

ObrazekPysznosci - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Pierogi to prawdziwy klasyk kuchni polskiej. Uwielbiają je zarówno Polacy, jak i goście z zagranicy. Podstawą jest odpowiednio miękkie ciasto, a także dobrze doprawiony farsz. Aby popularne pierogi były jeszcze lepsze, warto zdecydować się na odpowiednie dodatki. To nie tylko skwarki, cebula czy masło, ale również smażona śmietana, którą można przygotować w bardzo prosty sposób, w zaledwie kilku krokach.

Smażona śmietana - popularny babciny dodatek do pierogów

Dlaczego smażona śmietana będzie najlepszym dodatkiem do pierogów? Dzieje się tak z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim, warto zaznaczyć, że ten dodatek do pierogów zachwyca swoim kwaskowo-maślanym smakiem. Niegdyś przygotowywano ją z prawdziwej tłustej wiejskiej śmietany. Dziś w zupełności wystarczy ta ze sklepu o zawartości min. 18 proc. tłuszczu. Pod żadnym pozorem nie może to być słodka śmietanka. Idealnym wyborem będzie świeża śmietana. Jeśli masz dostęp do wiejskiej śmietany, to jeszcze lepiej.

Obrazek
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Smażona śmietana do pierogów przepis - jak ją zrobić?

Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów? Możesz to zrobić w kilku prostych krokach. Wystarczy, że oprócz śmietany, wykorzystasz również masło. Cały proces zajmuje zaledwie parę chwil.

Składniki:

  • opakowanie śmietany o zawartości min. 18 proc. tłuszczu,
  • 2 łyżki masła.
Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Smażona śmietana to świetny dodatek do pierogów. Na patelnię wrzuć 2 łyżki masła i rozpuść je na wolnym ogniu.
  2. W momencie, gdy masło zacznie wrzeć, to wlej śmietaną i zwiększ moc ognia. Przez cały czas mieszaj śmietanę do momentu, aż zgęstnieje i pojawią się grudki.
  3. To dobry moment, by ponownie zmniejszyć ogień i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając.
  4. Gdy kolor śmietany stanie się złocistobrązowy, to znak, że śmietana smażona jest już gotowa. Idealnie podkreśli smak pierogów, ziemniaków i klusek. Smacznego!

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę