Dzięki temu składnikowi pierogi będą o wiele lepsze. Niegdyś dodawały go nasze babcie
09.05.2023 12:00, aktual.: 09.05.2023 14:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jakie są najpopularniejsze dodatki do pierogów? Z pewnością, większość osób wymieni cebulkę, skwarki lub rozpuszczone masło. A jest jeszcze jeden wyjątkowy składnik, którego niegdyś używały babcie. To smażona śmietana, która podkreśli smak pierogów ruskich oraz popularnych klusek. Ten zapomniany dodatek można przygotować w parę chwil. Sprawdź, jak ją zrobić.
Pierogi to prawdziwy klasyk kuchni polskiej. Uwielbiają je zarówno Polacy, jak i goście z zagranicy. Podstawą jest odpowiednio miękkie ciasto, a także dobrze doprawiony farsz. Aby popularne pierogi były jeszcze lepsze, warto zdecydować się na odpowiednie dodatki. To nie tylko skwarki, cebula czy masło, ale również smażona śmietana, którą można przygotować w bardzo prosty sposób, w zaledwie kilku krokach.
Smażona śmietana - popularny babciny dodatek do pierogów
Dlaczego smażona śmietana będzie najlepszym dodatkiem do pierogów? Dzieje się tak z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim, warto zaznaczyć, że ten dodatek do pierogów zachwyca swoim kwaskowo-maślanym smakiem. Niegdyś przygotowywano ją z prawdziwej tłustej wiejskiej śmietany. Dziś w zupełności wystarczy ta ze sklepu o zawartości min. 18 proc. tłuszczu. Pod żadnym pozorem nie może to być słodka śmietanka. Idealnym wyborem będzie świeża śmietana. Jeśli masz dostęp do wiejskiej śmietany, to jeszcze lepiej.
Smażona śmietana do pierogów przepis - jak ją zrobić?
Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów? Możesz to zrobić w kilku prostych krokach. Wystarczy, że oprócz śmietany, wykorzystasz również masło. Cały proces zajmuje zaledwie parę chwil.
Składniki:
- opakowanie śmietany o zawartości min. 18 proc. tłuszczu,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Smażona śmietana to świetny dodatek do pierogów. Na patelnię wrzuć 2 łyżki masła i rozpuść je na wolnym ogniu.
- W momencie, gdy masło zacznie wrzeć, to wlej śmietaną i zwiększ moc ognia. Przez cały czas mieszaj śmietanę do momentu, aż zgęstnieje i pojawią się grudki.
- To dobry moment, by ponownie zmniejszyć ogień i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając.
- Gdy kolor śmietany stanie się złocistobrązowy, to znak, że śmietana smażona jest już gotowa. Idealnie podkreśli smak pierogów, ziemniaków i klusek. Smacznego!
Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: