Placki ziemniaczane robię po wiedeńsku. Są sto razy bardziej chrupiące
Jeśli myślałeś, że twoje placki ziemniaczane są idealne, koniecznie musisz spróbować tych po wiedeńsku. Chrupią tak głośno, że na obiad może wprosić się sąsiadka zza ściany.
Wiedeńskie placki ziemniaczane na pierwszy rzut oka mogą wyglądać tak jak te nasze, polskie. Powstają jednak ze startych na bardzo grube wiórki ziemniaków, dzięki czemu po usmażeniu stają się niezwykle chrupiące. Ta z pozoru drobna modyfikacja ma duże znaczenie dla tekstury i sprawia, że w plackach można zakochać się na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak
Placki ziemniaczane po wiedeńsku
Nie znam osoby, która nie kochałaby ziemniaków. One same są jak pyszny kameleon, zamieniając się w puree, frytki czy właśnie placki ziemniaczane. Odwieczne spory dotyczą tego, jak serwować placki. Jedni sypią cukier, inni dorzucają jeszcze śmietaną, a kolejna grupa na ten widok puka się w czoło, bo jak ziemniaczane placki to tylko na słono.
Wiedeńczycy w ten spór nie wchodzą, bo cukru do placków nie sypią. Sięgają za to po innych dodatek - podają je ze śledziem, często otoczonym hojną ilością cebuli. Jeśli jednak ta wersja do ciebie nie przemawia, chrupkie placki podaj tak, jak lubisz najbardziej.
Składniki:
- 9-10 ziemniaków,
- oliwa lub olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i dokładnie umyj.
- Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i opłucz na sitku, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Odciśnij masę w dłoniach i osusz na ręczniku papierowym. To kluczowy krok dla uzyskania idealnej chrupkości.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz też dodać inne przyprawy, jak słodka i ostra papryka czy też tymianek.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Pamiętaj, aby było go na tyle dużo, by placki mogły swobodnie się smażyć.
- Wykładaj porcje placków i smaż z obu stron, aż będą rumiane.
- Odkładaj na ręcznik papierowy. by pozbyć się nadmiaru tłuszcz.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli zależy ci na rozkoszowaniu się ich chrupkością, możesz postawić na prostotę - połóż na nich kawałek masła i oprósz solą. Smacznego!