PrzepisJesienią zawsze je robię, szaleje za nimi cała moja rodzina. Oprócz ziemniaków dodaję mniej oczywiste warzywo

Jesienią zawsze je robię, szaleje za nimi cała moja rodzina. Oprócz ziemniaków dodaję mniej oczywiste warzywo

Jesienią na bazarku sprzedawcy oferują nam piękne, pomarańczowe dynie. Produkt ten wspaniale sprawdzi się w kuchni. W związku z tym warto po niego sięgnąć i przygotować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Potrawa zaskakuje wspaniałym aromatem i kruchą konsystencją. Poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać.

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni i czosnku - Pyszności; Foto: https://youtu.be/hvE55IdeCBg
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni i czosnku - Pyszności; Foto: https://youtu.be/hvE55IdeCBg
Agnieszka

16.09.2022 16:32

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni skrywają w sobie wiele aromatycznych składników. Wśród nich możemy wymienić czosnek, tymianek i chrzan. Produkty te wspaniale wzbogacają również smak i wartość odżywczą potrawy.

Kruche placki z dodatkiem dyni

Pokrojona dynia - Pyszności; Foto: Canva.com
Pokrojona dynia - Pyszności; Foto: Canva.com

Dynia stanowi częsty składnik zup, czy ciast. Oprócz tego warto dodać ją również do placków ziemniaczanych. Tak przygotowana potrawa odznacza się idealną konsystencją i smakiem. Poza tym danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu. W związku z tym idealnie sprawdzi się na szybki oraz smaczny obiad. Gotowe placki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego lub grzybowego.

Placki ziemniaczane z dynią i czosnkiem

Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka soli
  • tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz dynię oraz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa połącz z jajkami, koperkiem, chrzanem, mąką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodaj sól, pieprz oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

W kolejnym kroku na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Placki smaż z obu stron na piękny złoty kolor. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu usuniesz z potrawy nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj w towarzystwie sosu. Jeśli chcesz, równie dobrze możesz serwować je z gulaszem wieprzowym. Te dwie potrawy stanowią idealne połączenie. Obiad będzie zarówno smaczny, jak i sycący — idealny dla całej rodziny!

Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym krok po kroku.

przepisyplacki ziemniaczaneplacki
Wybrane dla Ciebie