Jesienią zawsze je robię, szaleje za nimi cała moja rodzina. Oprócz ziemniaków dodaję mniej oczywiste warzywo

Jesienią na bazarku sprzedawcy oferują nam piękne, pomarańczowe dynie. Produkt ten wspaniale sprawdzi się w kuchni. W związku z tym warto po niego sięgnąć i przygotować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Potrawa zaskakuje wspaniałym aromatem i kruchą konsystencją. Poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać.

ObrazekPlacki ziemniaczane z dodatkiem dyni i czosnku - Pyszności; Foto: https://youtu.be/hvE55IdeCBg
Agnieszka

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni skrywają w sobie wiele aromatycznych składników. Wśród nich możemy wymienić czosnek, tymianek i chrzan. Produkty te wspaniale wzbogacają również smak i wartość odżywczą potrawy.

Kruche placki z dodatkiem dyni

Obrazek
Pokrojona dynia - Pyszności; Foto: Canva.com

Dynia stanowi częsty składnik zup, czy ciast. Oprócz tego warto dodać ją również do placków ziemniaczanych. Tak przygotowana potrawa odznacza się idealną konsystencją i smakiem. Poza tym danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu. W związku z tym idealnie sprawdzi się na szybki oraz smaczny obiad. Gotowe placki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego lub grzybowego.

Placki ziemniaczane z dynią i czosnkiem

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka soli
  • tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz dynię oraz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa połącz z jajkami, koperkiem, chrzanem, mąką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodaj sól, pieprz oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

W kolejnym kroku na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Placki smaż z obu stron na piękny złoty kolor. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu usuniesz z potrawy nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj w towarzystwie sosu. Jeśli chcesz, równie dobrze możesz serwować je z gulaszem wieprzowym. Te dwie potrawy stanowią idealne połączenie. Obiad będzie zarówno smaczny, jak i sycący — idealny dla całej rodziny!

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne