Jesienią zawsze je robię, szaleje za nimi cała moja rodzina. Oprócz ziemniaków dodaję mniej oczywiste warzywo

Jesienią na bazarku sprzedawcy oferują nam piękne, pomarańczowe dynie. Produkt ten wspaniale sprawdzi się w kuchni. W związku z tym warto po niego sięgnąć i przygotować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Potrawa zaskakuje wspaniałym aromatem i kruchą konsystencją. Poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać.

ObrazekPlacki ziemniaczane z dodatkiem dyni i czosnku - Pyszności; Foto: https://youtu.be/hvE55IdeCBg
Agnieszka

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni skrywają w sobie wiele aromatycznych składników. Wśród nich możemy wymienić czosnek, tymianek i chrzan. Produkty te wspaniale wzbogacają również smak i wartość odżywczą potrawy.

Kruche placki z dodatkiem dyni

Obrazek
Pokrojona dynia - Pyszności; Foto: Canva.com

Dynia stanowi częsty składnik zup, czy ciast. Oprócz tego warto dodać ją również do placków ziemniaczanych. Tak przygotowana potrawa odznacza się idealną konsystencją i smakiem. Poza tym danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu. W związku z tym idealnie sprawdzi się na szybki oraz smaczny obiad. Gotowe placki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego lub grzybowego.

Placki ziemniaczane z dynią i czosnkiem

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka soli
  • tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz dynię oraz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa połącz z jajkami, koperkiem, chrzanem, mąką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodaj sól, pieprz oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

W kolejnym kroku na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Placki smaż z obu stron na piękny złoty kolor. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu usuniesz z potrawy nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj w towarzystwie sosu. Jeśli chcesz, równie dobrze możesz serwować je z gulaszem wieprzowym. Te dwie potrawy stanowią idealne połączenie. Obiad będzie zarówno smaczny, jak i sycący — idealny dla całej rodziny!

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯