Plasterki zanurzam w cieście i smażę na złoto. Ciasto rośnie bez grama drożdży

Na racuchy z jabłkami na pewno znajdą się chętni. Tym razem przygotuj je w nieco odmienionej wersji – w postaci krążków obtoczonych w puszystym cieście. Wyglądają jak oponki, a w środku znajdują się duże kawałki jabłek.

Pyszne racuchy w kształcie oponekPyszne racuchy w kształcie oponek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dania takie jak racuchy z jabłkami stwarzają okazję do rodzinnej zabawy w kuchni. Dzieciaki czerpią wiele radości w obtaczaniu jabłek w cieście czy posypywaniu gotowych placuszków cukrem pudrem. To nic, że kuchnia wygląda jakby tornado przez nią przeszło. To właśnie takie posiłki przywołują potem najpiękniejsze wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na jabłka w cieście

Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu. Wybierz twarde jabłka, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3–4 kwaśne jabłka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż mąkę, wlej mleko, wbij 2 jajka, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj na gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw na 10 minut.
  2. W tym czasie obierz jabłka ze skórki i pokrój w krążki razem z gniazdami nasiennymi. Dopiero wtedy wytnij ze środków gniazda nasienne.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Zanurzaj po kolej krążki jabłek w cieście i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz.
  4. Smaż partiami na złoty kolor z obydwu stron.
  5. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu