Plasterki zanurzam w cieście i smażę na złoto. Ciasto rośnie bez grama drożdży
Na racuchy z jabłkami na pewno znajdą się chętni. Tym razem przygotuj je w nieco odmienionej wersji – w postaci krążków obtoczonych w puszystym cieście. Wyglądają jak oponki, a w środku znajdują się duże kawałki jabłek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dania takie jak racuchy z jabłkami stwarzają okazję do rodzinnej zabawy w kuchni. Dzieciaki czerpią wiele radości w obtaczaniu jabłek w cieście czy posypywaniu gotowych placuszków cukrem pudrem. To nic, że kuchnia wygląda jakby tornado przez nią przeszło. To właśnie takie posiłki przywołują potem najpiękniejsze wspomnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Przepis na jabłka w cieście
Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu. Wybierz twarde jabłka, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3–4 kwaśne jabłka,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż mąkę, wlej mleko, wbij 2 jajka, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj na gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw na 10 minut.
- W tym czasie obierz jabłka ze skórki i pokrój w krążki razem z gniazdami nasiennymi. Dopiero wtedy wytnij ze środków gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Zanurzaj po kolej krążki jabłek w cieście i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz.
- Smaż partiami na złoty kolor z obydwu stron.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem
Źródło artykułu: Pysznosci.pl