Po co komu chipsy, gdy są krążki cebulowe? Tak przygotujesz ich najlepszą wersję
Zbliża ci się wieczór filmowy? Znajomi wpadają na planszówki? A może po prostu masz ochotę przekąsić coś smacznego, a od chipsów starasz się trzymać z daleka? Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś "tak", to na pewno spodoba ci się ten przepis na idealnie smaczne krążki cebulowe!
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 11:52
Z krążkami cebulowymi jest jak z klasyką literatury. Wszyscy znają, ale niewielu próbowało. Niby to takie proste — smażona cebula w bliżej nieokreślonej panierce nie sprawia wrażenia specjalnie trudnego do wykonania dania. A jednak, kiedy już zabieramy się do roboty, okazuje się, że — cóż — przydałby się ktoś, kto podpowie nam, jak to zrobić. Służymy pomocą; wystarczy czytać dalej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż krążki cebulowe nie są przekąską specjalnie niskokaloryczną, to warto podkreślić tu fakt, że w porównaniu do większości chipsów ze sklepu i tak wychodzą na duży plus. Nie chcemy tu uchodzić za zdrowotnych purystów (w końcu właśnie chcemy ci pokazać przepis na smażone na głębokim tłuszczu krążki cebulowe), ale niektóre dodatki, które producenci wpychają do chipsów, naprawdę mrożą krew w żyłach. O czym mowa? Przeczytasz o tym w innym naszym artykule. A my tymczasem przechodzimy do rzeczy... a właściwie, to do krążków!
Najlepszy przepis na krążki cebulowe
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- czosnek granulowany,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w jednym głębokim talerzu. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i czosnek — mniej więcej po pół łyżeczki.
- Jajka wbij do drugiej miski, dodaj mleko i wymieszaj. W trzeciej misce umieść bułkę tartą.
- Cebule obierz z łupin. Pokrój w poprzek na dość grube krążki.
- Czas na panierowanie. Najpierw obtocz warzywo w doprawionej mące, następnie w mieszance mleka i jajek. Na koniec obsyp je bułką tartą.
- W głębokim patelni rozgrzej olej. Smaż przez około 4-5 minut, co jakiś czas obracając krążki. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!