Po grillu została musztarda, a w środku woda. Wyrzucić czy zostawić? Wyjaśniamy

Musztarda to popularny dodatek, który dodaje potrawom wyrazistości. Czasami jednak na jej powierzchni pojawia się płyn. Czy to oznacza, że musztarda jest zepsuta?

Co oznacza woda, która pojawiła się w musztardzie?Co oznacza woda, która pojawiła się w musztardzie?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Karol Wiak

Musztarda jest powszechnie używana w kuchni, nie tylko jako dodatek do kiełbasek czy marynat. Płyn, który czasem pojawia się na musztardzie, to olej z nasion gorczycy. Z czasem może się on oddzielać, ale nie oznacza to, że musztarda jest nieświeża. Wręcz przeciwnie, olej ten przedłuża jej trwałość. Można go po prostu wymieszać przed spożyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Różne rodzaje musztardy

Ostrość musztardy zależy od rodzaju użytych nasion gorczycy. Im więcej brązowych nasion, tym ostrzejsza musztarda. Słodka musztarda powstaje głównie z żółtych nasion z dodatkiem miodu lub cukru i jest popularna jako dip do białych kiełbasek czy precli.

Musztarda średnio ostra, z mieszanki żółtych i brązowych nasion, doskonale nadaje się do sosów musztardowych, mięs czy kapusty. Natomiast ostra musztarda, głównie z brązowych nasion, jest idealna do bardziej wyrazistych potraw. Dijon to przykład szczególnie ostrej musztardy.

Właściwości zdrowotne musztardy

Gorczyca należy do rodziny kapustowatych i zawiera glukozynolaty, które mają właściwości zdrowotne. Musztarda może wspomagać trawienie, pobudzać apetyt i działać antybakteryjnie. Tradycyjnym sposobem na pobudzenie metabolizmu jest spożycie łyżki musztardy na czczo.

Musztarda świetnie komponuje się z wieloma potrawami, wzbogacając ich smak. Słodką lub średnio ostrą musztardę można wykorzystać do przygotowania dressingów, które lepiej łączą ocet i olej.

Jak przechowywać musztardę?

Musztardę można dodawać do sosów i zup, ale należy ją dodawać na końcu gotowania, aby nie zniszczyć olejków eterycznych. Można też marynować mięso w musztardzie przed smażeniem lub grillowaniem, pamiętając o umiarkowanej temperaturze, by uniknąć przypalenia.

Podczas zakupu musztardy warto zwrócić uwagę, by nie zawierała konserwantów. Dzięki naturalnym olejkom eterycznym nie są one potrzebne. Musztardę najlepiej przechowywać w lodówce, w ciemnym i chłodnym miejscu, co pozwala zachować jej aromat na dłużej. Pamiętaj, że woda na musztardzie nie oznacza, że jest niezdatna do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce