Po grillu została musztarda, a w środku woda. Wyrzucić czy zostawić? Wyjaśniamy

Musztarda to popularny dodatek, który dodaje potrawom wyrazistości. Czasami jednak na jej powierzchni pojawia się płyn. Czy to oznacza, że musztarda jest zepsuta?

Co oznacza woda, która pojawiła się w musztardzie?Co oznacza woda, która pojawiła się w musztardzie?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Karol Wiak

Musztarda jest powszechnie używana w kuchni, nie tylko jako dodatek do kiełbasek czy marynat. Płyn, który czasem pojawia się na musztardzie, to olej z nasion gorczycy. Z czasem może się on oddzielać, ale nie oznacza to, że musztarda jest nieświeża. Wręcz przeciwnie, olej ten przedłuża jej trwałość. Można go po prostu wymieszać przed spożyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Różne rodzaje musztardy

Ostrość musztardy zależy od rodzaju użytych nasion gorczycy. Im więcej brązowych nasion, tym ostrzejsza musztarda. Słodka musztarda powstaje głównie z żółtych nasion z dodatkiem miodu lub cukru i jest popularna jako dip do białych kiełbasek czy precli.

Musztarda średnio ostra, z mieszanki żółtych i brązowych nasion, doskonale nadaje się do sosów musztardowych, mięs czy kapusty. Natomiast ostra musztarda, głównie z brązowych nasion, jest idealna do bardziej wyrazistych potraw. Dijon to przykład szczególnie ostrej musztardy.

Właściwości zdrowotne musztardy

Gorczyca należy do rodziny kapustowatych i zawiera glukozynolaty, które mają właściwości zdrowotne. Musztarda może wspomagać trawienie, pobudzać apetyt i działać antybakteryjnie. Tradycyjnym sposobem na pobudzenie metabolizmu jest spożycie łyżki musztardy na czczo.

Musztarda świetnie komponuje się z wieloma potrawami, wzbogacając ich smak. Słodką lub średnio ostrą musztardę można wykorzystać do przygotowania dressingów, które lepiej łączą ocet i olej.

Jak przechowywać musztardę?

Musztardę można dodawać do sosów i zup, ale należy ją dodawać na końcu gotowania, aby nie zniszczyć olejków eterycznych. Można też marynować mięso w musztardzie przed smażeniem lub grillowaniem, pamiętając o umiarkowanej temperaturze, by uniknąć przypalenia.

Podczas zakupu musztardy warto zwrócić uwagę, by nie zawierała konserwantów. Dzięki naturalnym olejkom eterycznym nie są one potrzebne. Musztardę najlepiej przechowywać w lodówce, w ciemnym i chłodnym miejscu, co pozwala zachować jej aromat na dłużej. Pamiętaj, że woda na musztardzie nie oznacza, że jest niezdatna do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯