Pobudza lepiej niż filiżanka espresso. Pij taką kawę na zdrowie
Na pierwszy rzut oka pomylić ją można z dziwnym grochem lub orzeszkami, ale to nic innego jak zielona kawa. Ma subtelny, lekko kwaśny smak, który zaskoczy wszystkich miłośników klasycznej kawy. Zaskakuje nie tylko aromatem, ale również właściwościami.
Początki popularności kawy sięgają XVI wieku, kiedy Leonhard Rauwolf, niemiecki botanik, przywiózł ziarna kawowca z Bliskiego Wschodu. Obecnie na całym świecie konsumuje się ogromne ilości kawy, a i Polacy rozkochali się w jej smaku. Podaje się ją do ciasta na urodzinach, wypija podczas przerwy w pracy czy rozpoczyna nią każdy dzień. Mimo to zielona kawa pozostaje wciąż nieznana przez wielu miłośników napoju. Najwyższa pora to zmienić, bo niepozorne ziarna nie tylko dodają energii, ale wspomagają także pracę organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi
Zielona kawa wyjdzie na zdrowie
Zielona kawa to nic innego jak ziarna kawowca, które nie przeszły procesu palenia. Dzięki temu zachowują one swój naturalny, zielony kolor oraz wiele cennych składników odżywczych, przede wszystkim kwas chlorogenowy. To właśnie on odpowiada za liczne właściwości zdrowotne przypisywane zielonej kawie.
Kwas chlorogenowy jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniami wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się i stany zapalne w organizmie, co może być korzystne przy wielu schorzeniach, w tym chorobach przewlekłych. Co więcej, dzięki zawartości kofeiny, zielona kawa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, zwiększając zarówno zdolność koncentracji, jak i poziom energii. Dodatkowo może wspomóc proces odchudzania poprzez przyspieszenie metabolizmu i ograniczenie wchłaniania węglowodanów.
Kofeina wpływa również pozytywnie na serce, układ krążenia, a także ma działanie przeciwbólowe i rozszerzające naczynia. Zielona kawa dostarcza także witamin i minerałów, co czyni ją wartościowym dodatkiem do diety.
Jak parzyć zieloną kawę?
Smak zielonej kawy różni się od tradycyjnej kawy palonej. Jest bardziej trawiasty i lekko gorzki. Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste. Można ją zaparzać podobnie jak herbatę, zalewając gorącą wodą. Zaleca się stosowanie wody o temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza, aby uniknąć zniszczenia cennych składników. Czas parzenia powinien wynosić około 5-7 minut.
Jeżeli smak ziaren nam nie odpowiada, można ją wzbogacić dodatkami takimi jak mleko, miód, cytryna czy przyprawy korzenne. Może być także bazą dla zdrowych koktajli i deserów.