Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny

Włoska kuchnia pełna jest prostych trików, które zmieniają zwykłe dania w małe dzieła sztuki. Czasem wystarczy szczypta dobrej soli, czasem świeża bazylia, a innym razem… no właśnie to jest niespodzianka. Bo ten składnik na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasuje do sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy z czekoladą ma głębię smakuSos pomidorowy z czekoladą ma głębię smaku
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma drugiego tak wszechstronnego dodatku, jak sos pomidorowy. Włosi traktują go niemal jak fundament swojej kuchni, znajdziesz go w makaronach, na pizzy, w zapiekankach, a nawet jako bazę do zup czy duszonych mięs. Jednak ten, kto choć raz próbował zrobić go w domu, wie, że nie zawsze wychodzi idealnie. Czasem jest zbyt kwaśny, innym razem płaski w smaku, a jeszcze czasami brakuje mu tej głębi, którą znamy z restauracji. I właśnie tu wkracza trik z czekoladą. Wrzucasz ją i dzieje się magia. Sos pomidorowy z czekoladą to zupełnie inny wymiar smaku. To głębia, której nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Skąd pomysł Włochów na sos pomidorowy z czekoladą?

Dodawanie czekolady do wytrawnych potraw ma długą tradycję – wystarczy spojrzeć na kuchnię meksykańską i słynne mole poblano, czyli gęsty sos z kakao i chili, podawany do mięsa. W Europie ten zwyczaj przyjął się w bardziej subtelnej wersji. Włosi zaczęli wzbogacać sosy pomidorowe odrobiną gorzkiej czekolady. Kostka dobrej jakości (minimum 70 proc. kakao) nie zamienia sosu w deser, ale nadaje mu delikatnej goryczki, która przełamuje kwasowość pomidorów i sprawia, że całość staje się gładka, aksamitna i niezwykle aromatyczna.

Jak zrobić sos pomidorowy z czekoladą?

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • liść laurowy,
  • 10 g gorzkiej czekolady (1 kostka, minimum 70 proc. kakao),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem, wsyp oregano, bazylię i włóż liść laurowy.
  4. Duś całość na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wyjmij liść laurowy, wrzuć kostkę gorzkiej czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Do czego podać taki sos?

Sos pomidorowy z czekoladą to prawdziwy kuchenny joker. Oczywiście świetnie pasuje do klasycznego makaronu spaghetti, ale możliwości jest dużo więcej:

  • Pizza -  zamiast standardowej passaty posmaruj spód tym sosem, a różnicę poczujesz od pierwszego kęsa.
  • Kurczak duszony w sosie pomidorowym - mięso staje się soczyste i pełne aromatu, świetnie smakuje z ryżem albo kromką świeżego chleba.
  • Zapiekane bakłażany lub cukinia - warzywa przełożone sosem i serem, zapieczone w piekarniku, to wegetariańska uczta.
  • Zupa krem - dodanie kilku łyżek do zupy z dyni czy papryki wzbogaci jej smak i nada jej zupełnie nowego charakteru.
  • Kluski czy kopytka - zamiast zwykłego masła z bułką tartą, spróbuj polać je tym wyjątkowym sosem.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟