Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny

Włoska kuchnia pełna jest prostych trików, które zmieniają zwykłe dania w małe dzieła sztuki. Czasem wystarczy szczypta dobrej soli, czasem świeża bazylia, a innym razem… no właśnie to jest niespodzianka. Bo ten składnik na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasuje do sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy z czekoladą ma głębię smakuSos pomidorowy z czekoladą ma głębię smaku
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma drugiego tak wszechstronnego dodatku, jak sos pomidorowy. Włosi traktują go niemal jak fundament swojej kuchni, znajdziesz go w makaronach, na pizzy, w zapiekankach, a nawet jako bazę do zup czy duszonych mięs. Jednak ten, kto choć raz próbował zrobić go w domu, wie, że nie zawsze wychodzi idealnie. Czasem jest zbyt kwaśny, innym razem płaski w smaku, a jeszcze czasami brakuje mu tej głębi, którą znamy z restauracji. I właśnie tu wkracza trik z czekoladą. Wrzucasz ją i dzieje się magia. Sos pomidorowy z czekoladą to zupełnie inny wymiar smaku. To głębia, której nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Skąd pomysł Włochów na sos pomidorowy z czekoladą?

Dodawanie czekolady do wytrawnych potraw ma długą tradycję – wystarczy spojrzeć na kuchnię meksykańską i słynne mole poblano, czyli gęsty sos z kakao i chili, podawany do mięsa. W Europie ten zwyczaj przyjął się w bardziej subtelnej wersji. Włosi zaczęli wzbogacać sosy pomidorowe odrobiną gorzkiej czekolady. Kostka dobrej jakości (minimum 70 proc. kakao) nie zamienia sosu w deser, ale nadaje mu delikatnej goryczki, która przełamuje kwasowość pomidorów i sprawia, że całość staje się gładka, aksamitna i niezwykle aromatyczna.

Jak zrobić sos pomidorowy z czekoladą?

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • liść laurowy,
  • 10 g gorzkiej czekolady (1 kostka, minimum 70 proc. kakao),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem, wsyp oregano, bazylię i włóż liść laurowy.
  4. Duś całość na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wyjmij liść laurowy, wrzuć kostkę gorzkiej czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Do czego podać taki sos?

Sos pomidorowy z czekoladą to prawdziwy kuchenny joker. Oczywiście świetnie pasuje do klasycznego makaronu spaghetti, ale możliwości jest dużo więcej:

  • Pizza -  zamiast standardowej passaty posmaruj spód tym sosem, a różnicę poczujesz od pierwszego kęsa.
  • Kurczak duszony w sosie pomidorowym - mięso staje się soczyste i pełne aromatu, świetnie smakuje z ryżem albo kromką świeżego chleba.
  • Zapiekane bakłażany lub cukinia - warzywa przełożone sosem i serem, zapieczone w piekarniku, to wegetariańska uczta.
  • Zupa krem - dodanie kilku łyżek do zupy z dyni czy papryki wzbogaci jej smak i nada jej zupełnie nowego charakteru.
  • Kluski czy kopytka - zamiast zwykłego masła z bułką tartą, spróbuj polać je tym wyjątkowym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków