Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Aromatyczna marynata, kruche mięso i suszone owoce to gotowa receptura na udane święta. Wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na pieczony schab w formie tulipana. Brzmi ciekawie? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej. Obejrzyj nasze wideo, gdzie dokładnie pokazujemy, jak przygotować całe danie. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na marynatę:
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 1,5 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
- 4–5 goździków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli.
Pozostałe składniki:
- 1,2 kg schabu wieprzowego,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g wędzonych śliwek,
- 50 g suszonych fig,
- 1 gałązka rozmarynu.
Do sosu:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 40 g masła,
- 1 l sosu z pieczenia schabu.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad świątecznym obiadem rozpocznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
- Czas na schab. Ułóż mięso na blacie kuchennym i ponacinaj je wzdłuż w kilku miejscach. W ten sposób powstaną kieszonki, które będziesz mógł nafaszerować suszonymi owocami.
- Zanim jednak to zrobisz, dopraw mięso solą i rozprowadź na nim aromatyczną marynatę. Zrób to dokładnie, nie pomijając żadnego zakamarka. Do tego zadania polecamy użyć kuchennego pędzelka. Mięso w marynacie wstaw do lodówki minimum na 2 godziny.
- W międzyczasie na blacie kuchennym umieść papier do pieczenia. Na środku w niewielkiej odległości ułóż w poziomie 5 kawałków sznurka wędliniarskiego, który przyda się do zabezpieczenia nafaszerowanego schabu. Pamiętaj, kawałki sznurka muszą być wystarczająco długie, by bez problemu oplotły mięso dookoła.
- Na przygotowanej konstrukcji ułóż schab, po czym zacznij wypełniać powstałe w nim kieszonki suszonymi owocami. Dokładnie zabezpiecz mięso z dodatkami, rozprowadź więcej marynaty dookoła i ułóż na wierzchu gałązkę rozmarynu.
- Na koniec owiń szczelnie schab papierem do pieczenia i folią aluminiową. Jest to bardzo dobra metoda w przypadku przepisów wymagających długiego pieczenia.
- Tak zabezpieczone mięso wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 80 minut. Po tym czasie usuń folię i papier z góry, po czym kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut. Dzięki dodatkowemu pieczeniu bez przykrycia schab pięknie się zarumieni.
- Po upieczeniu usuń sznurki i podziel schab na mniejsze kawałki.
- Nie zapomnij o domowym sosie. Zrób go na bazie soków z formy, w której piekło się mięso. Gdyby było ich za mało, możesz do przepisu wykorzystać domowy bulion, uzupełniając braki. Mieszankę połącz z mąką i masłem na palniku. Gotuj tak długo, aż zrobi się gęsta i aksamitna. Oczywiście nie zapomnij doprawić jej solą i pieprzem.
- Plastry schabu ułóż na dużym talerzu i polej sosem. Smacznego.