Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem

Aromatyczna marynata, kruche mięso i suszone owoce to gotowa receptura na udane święta. Wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na pieczony schab w formie tulipana. Brzmi ciekawie? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej. Obejrzyj nasze wideo, gdzie dokładnie pokazujemy, jak przygotować całe danie. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na marynatę:

  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 4–5 goździków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Pozostałe składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g wędzonych śliwek,
  • 50 g suszonych fig,
  • 1 gałązka rozmarynu.

Do sosu:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 40 g masła,
  • 1 l sosu z pieczenia schabu.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad świątecznym obiadem rozpocznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
  • Czas na schab. Ułóż mięso na blacie kuchennym i ponacinaj je wzdłuż w kilku miejscach. W ten sposób powstaną kieszonki, które będziesz mógł nafaszerować suszonymi owocami.
  • Zanim jednak to zrobisz, dopraw mięso solą i rozprowadź na nim aromatyczną marynatę. Zrób to dokładnie, nie pomijając żadnego zakamarka. Do tego zadania polecamy użyć kuchennego pędzelka. Mięso w marynacie wstaw do lodówki minimum na 2 godziny.
  • W międzyczasie na blacie kuchennym umieść papier do pieczenia. Na środku w niewielkiej odległości ułóż w poziomie 5 kawałków sznurka wędliniarskiego, który przyda się do zabezpieczenia nafaszerowanego schabu. Pamiętaj, kawałki sznurka muszą być wystarczająco długie, by bez problemu oplotły mięso dookoła.
  • Na przygotowanej konstrukcji ułóż schab, po czym zacznij wypełniać powstałe w nim kieszonki suszonymi owocami. Dokładnie zabezpiecz mięso z dodatkami, rozprowadź więcej marynaty dookoła i ułóż na wierzchu gałązkę rozmarynu.
  • Na koniec owiń szczelnie schab papierem do pieczenia i folią aluminiową. Jest to bardzo dobra metoda w przypadku przepisów wymagających długiego pieczenia.
  • Tak zabezpieczone mięso wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 80 minut. Po tym czasie usuń folię i papier z góry, po czym kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut. Dzięki dodatkowemu pieczeniu bez przykrycia schab pięknie się zarumieni.
  • Po upieczeniu usuń sznurki i podziel schab na mniejsze kawałki.
  • Nie zapomnij o domowym sosie. Zrób go na bazie soków z formy, w której piekło się mięso. Gdyby było ich za mało, możesz do przepisu wykorzystać domowy bulion, uzupełniając braki. Mieszankę połącz z mąką i masłem na palniku. Gotuj tak długo, aż zrobi się gęsta i aksamitna. Oczywiście nie zapomnij doprawić jej solą i pieprzem.
  • Plastry schabu ułóż na dużym talerzu i polej sosem. Smacznego.
Więcej wideo
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie