WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny

Niektóre słodkości na pierwszy rzut oka mogą wyglądać niepozornie, ale już po pierwszym kęsie można zakochać się w nich bez pamięci. Takie są właśnie kartofelki, czyli domowe pralinki marcepanowe. Te małe, nieregularne kuleczki, wyglądające jak posypane ziemią mini-ziemniaki, kryją w sobie aksamitny i intensywny smak migdałów.

Kartofelki to prosty deser na słodkoKartofelki to prosty deser na słodko
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wśród gospodyń domowych z Kół Gospodyń Wiejskich królują przepisy, które łączą prostotę, tradycję i smak. Jednym z takich rarytasów, który budzi sentyment i z powodzeniem zastępuje drogie, sklepowe praliny, są słodkie kartofelki marcepanowe. To przepis na efektowny deser, który idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Są to słodycze bez pieczenia, idealne do przygotowania w ostatniej chwili przed świętami, kiedy piekarnik jest zajęty przez serniki i makowce.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Kartofelki marcepanowe

Przepis na kartofelki marcepanowe to klasyka polskiej i niemieckiej kuchni. Dawniej, kiedy składniki deserowe były drogie i trudno dostępne, gospodynie wykazywały się kreatywnością, tworząc te małe słodycze. Wersja marcepanowa wykorzystuje wysokiej jakości, zmielone migdały, które stanowią bazę dla naturalnego marcepanu. To one odpowiadają za wyrafinowany smak i idealną plastyczność.

Kartofelki marcepanowe na jarmarku
Kartofelki marcepanowe na jarmarku © Pyszności

To jeden z najprostszych przepisów na słodycze, bo wymaga zaledwie kilku minut pracy. Sekretem jest proporcja 1:1 migdałów i cukru, która gwarantuje idealną słodycz i konsystencję. Z białka jaja i cukru pudru tworzy się naturalny środek wiążący, który zapewnia masie marcepanowej elastyczność i trwałość, bez konieczności używania gotowego marcepanu.

Składniki

  • 1 szklanka zmielonych migdałów,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie),
  • 1 białko,
  • 1 łyżka kakao do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełóż do miski.
  2. Zmiksuj, a później wrabiaj masę ręcznie. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj pół łyżeczki wody.
  3. Oderwij od masy kawałki wielkości wiśni. Z masy uformuj kształt kartofelków. Możesz przygotować kuleczki w bardziej regularnym kształcie, jeśli wolisz, ale tradycyjnie są nieco nierówne.
  4. Każdą pralinkę obtocz w gorzkim kakao.
  5. Odstaw na godzinę do lodówki. Dzięki temu kartofelki stwardnieją i będą bardziej zwarte.

Te domowe kartofelki to dowód na to, że najlepsze słodycze są często najprostsze. Wystarczy kilka minut, by stworzyć deser, który od lat gości na świątecznych stołach i zachwyca każdego miłośnika marcepanu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀