Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Jeśli zwykłe surówki zaczęły ci się nudzić, to najwyższa pora spróbować właśnie tej. Dzięki chrupiącemu dodatkowi i aromatycznemu sosowi deklasuje wszystkie inne. Świetnie smakuje z kotletem oraz ziemniakami bądź ryżem.
Surówka jest jedną z integralnych części tradycyjnego polskiego obiadu. Najczęściej są dziecinnie proste w przygotowaniu i dokładnie tak samo jest w tym przypadku. Surówka z kapusty pekińskiej zdecydowanie należy do tych, które odmienią każdy posiłek. Ostatnio jednak postanowiłam dorzucić do niej chrupiący dodatek, czyli podsmażone salami. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Surówka z kapusty pekińskiej i salami
Bazą tej sałatki jest kapusta pekińska, a jej dopełnieniem pokrojony ogórek oraz salami. To ten ostatni element sprawia, że surówka nabiera charakteru i spodoba się każdemu fanowi mięsnych smaków.
Dobrej jakości salami przysmażam na suchej patelni, aż nabierze przyjemnej chrupkości, która wyróżni je spośród pozostałych składników. Ważny jest również sos na bazie octu ryżowego lub winnego oraz dobrej jakości oleju, który idealnie łączy surówkę w spójną całość i nadaje jej znacznie więcej smaku.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i salami
Składniki na sos:
- 60 ml octu ryżowego lub winnego,
- 45 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki na sałatkę:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej,
- 150 g salami,
- 1 ogórek,
- 1 cebula.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu. W tym celu obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- W miseczce połącz ocet z olejem, dodaj cukier, czosnek oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Następnie pokrój salami w kostkę lub paski.
- Rozgrzej suchą patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i kawałki będą lekko chrupkie.
- Następnie dokładnie umyj, oczyść warzywa i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Pokrój kapustę w cienkie paski, ogórka pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- W dużej misce połącz wszystkie warzywa.
- Wlej przygotowany dressing i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj podsmażone salami i delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Smacznego!