Kuzynka na deser podaje salami. Najpierw pukałam się w głowę, teraz robię to samo
Czekoladowe salami smakuje podobnie jak blok czekoladowy, który był hitem w PRL-u. Jednak jest zrobione z bardziej jakościowych składników, które 50 lat temu były trudno dostępne. Wygląda kuriozalnie, ale jest pyszne i przyjemnie chrupiące.
Deser uformowany jest w rulon, a po przekrojeniu przypomina salami albo salceson. Kiedy pojawia się na stole, wywołuje rozbawienie, po czym znika z patery w mgnieniu oka. Czekoladowe salami jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Czekoladowe salami a blok z PRL-u
Deser słusznie nasuwa skojarzenia z blokiem czekoladowym, jednak przysmak z PRL-u był przygotowywany nieco inaczej. Jego podstawą była gęsta polewa kakaowa, którą następnie mieszano z mlekiem w proszku. Taki deser również jest bardzo smaczny, jednak warto mieć na uwadze, że mleko w prosu nie jest zdrowym wyborem – to produkt wysoko przetworzony o dużej wartości kalorycznej. Zawiera także tłuszcze utwardzone, które spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.
Zarówno do bloku, jak i do czekoladowego salami możesz dodać nie tylko herbatniki i orzechy, ale także suszoną żurawinę, morelę lub kandyzowane owoce. Świetnym pomysłem jest połączenie żurawiny z pistacjami. Każdy dodatek wpłynie na smak deseru.
Jak zrobić salami czekoladowe?
Z tego przepisu możesz przygotować także bajaderki lub pralinki czekoladowe.
Składniki:
- 150 g herbatników maślanych,
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 200 g cukru pudru.
Wykonanie:
- Herbatniki rozkrusz na małe kawałki, na przykład przy pomocy wałka do ciasta. Posiekaj orzechy i wymieszaj z ciasteczkami.
- Czekoladę połam na kawałki do metalowej miski, dodaj 1 łyżkę masła i podgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy miksera utrzyj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), dodaj 150 g cukru pudru i zmiksuj na puszysty krem.
- Do masy dodaj przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę, pokruszone herbatniki i pokrojone orzechy. Całość wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
- Czekoladową masę przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Przy jego pomocy zawiń masę w roladę, a obydwie końcówki zabezpiecz sznurkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Gdy rolada stężeje, odwiń z papieru i obtocz w cukrze pudrze. Podawaj pokrojoną na plasterki.