Kuzynka na deser podaje salami. Najpierw pukałam się w głowę, teraz robię to samo

Czekoladowe salami smakuje podobnie jak blok czekoladowy, który był hitem w PRL-u. Jednak jest zrobione z bardziej jakościowych składników, które 50 lat temu były trudno dostępne. Wygląda kuriozalnie, ale jest pyszne i przyjemnie chrupiące.

Czekoladowe salami z orzechami i herbatnikami
Czekoladowe salami z orzechami i herbatnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Deser uformowany jest w rulon, a po przekrojeniu przypomina salami albo salceson. Kiedy pojawia się na stole, wywołuje rozbawienie, po czym znika z patery w mgnieniu oka. Czekoladowe salami jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika

Czekoladowe salami a blok z PRL-u

Deser słusznie nasuwa skojarzenia z blokiem czekoladowym, jednak przysmak z PRL-u był przygotowywany nieco inaczej. Jego podstawą była gęsta polewa kakaowa, którą następnie mieszano z mlekiem w proszku. Taki deser również jest bardzo smaczny, jednak warto mieć na uwadze, że mleko w prosu nie jest zdrowym wyborem – to produkt wysoko przetworzony o dużej wartości kalorycznej. Zawiera także tłuszcze utwardzone, które spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Zarówno do bloku, jak i do czekoladowego salami możesz dodać nie tylko herbatniki i orzechy, ale także suszoną żurawinę, morelę lub kandyzowane owoce. Świetnym pomysłem jest połączenie żurawiny z pistacjami. Każdy dodatek wpłynie na smak deseru.

Jak zrobić salami czekoladowe?

Z tego przepisu możesz przygotować także bajaderki lub pralinki czekoladowe.

Składniki:

  • 150 g herbatników maślanych,
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Herbatniki rozkrusz na małe kawałki, na przykład przy pomocy wałka do ciasta. Posiekaj orzechy i wymieszaj z ciasteczkami.
  2. Czekoladę połam na kawałki do metalowej miski, dodaj 1 łyżkę masła i podgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przy pomocy miksera utrzyj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), dodaj 150 g cukru pudru i zmiksuj na puszysty krem.
  4. Do masy dodaj przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę, pokruszone herbatniki i pokrojone orzechy. Całość wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
  5. Czekoladową masę przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Przy jego pomocy zawiń masę w roladę, a obydwie końcówki zabezpiecz sznurkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Gdy rolada stężeje, odwiń z papieru i obtocz w cukrze pudrze. Podawaj pokrojoną na plasterki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"