Zrobisz w kilkanaście minut i zaoszczędzisz pieniądze. Każdy jadł te ciastka w dzieciństwie

Bajaderka to pyszne ciastko, które nie wymaga wymyślnych składników, jest tanie i szybkie w przygotowaniu. To doskonały sposób na pozbycie się przesuszonych resztek ciast, które najczęściej wyrzucamy do kosza. Jak zrobić bajaderkę (ciasto z odzysku), która posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom?

Bajaderki, czyli przysmaki z resztek ciastBajaderki, czyli przysmaki z resztek ciast
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Bajaderka to słodki deser pochodzący z Europy Środkowej, który ogromną popularnością cieszy się w Polsce. Wyróżnia się słodkim smakiem i miękką, wilgotną konsystencją. Bajaderki to średniej wielkości kule obtoczone najczęściej w wiórkach kokosowych, a także w pokruszonych orzechach, bądź w cukrze pudrze.

To uniwersalny deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, nie wymaga nawet pieczenia. Kolejną jego zaletą jest cena, nie wymaga kosztownych składników i umożliwia wykorzystanie ciast, pozostałych po świętach czy innych uroczystościach. Z tego względu niektórzy bajaderkę nazywają "ciastkiem z resztek".

Miło można się zaskoczyć, przeliczając koszt domowych bajaderek względem ciastek w kawiarni. Koszt 8-10 ciastek przygotowanych w domowym zaciszu to około 20 zł. Tymczasem za jedną bajaderkę w kawiarni musimy zapłacić od 10 do 15 zł, w zależności od placówki i miejsca, w którym się znajduje (większe miasto zwykle równa się wyższa cena).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser

Co jest potrzebne do zrobienia bajaderki?

Pyszna bajaderka składa się przede wszystkim z mieszanki kilku ciast, czekolady, kakao, cukru, masła i alkoholu, zazwyczaj rumu lub wódki, czy też likieru (albo mieszanki wódki i likieru). Ten ostatni składnik można jednak pominąć, jeśli ciasto ma być odpowiednie również dla dzieci.

Mieszanka ciast, będąca bazą bajaderki, opiera się na świeżo upieczonych ciastach albo takich, które upiekliśmy kilka dni temu i trochę ich zostało. Mogą być lekko stwardniałe czy wysuszone, ale nadal muszą być przydatne do spożycia. Nie ma przeszkód, by dodać także ciasta, które nie do końca się udały, np. zakalce. Polecane są wszelkie ciasta drożdżowe, babki piaskowe, babeczki, muffinki, biszkopty, marchewkowe, czekoladowe. Tak naprawdę najważniejsze jest, by były bez kremów i bez galaretki. Mogą zawierać orzechy, bakalie, czekoladę czy mak.

Bajaderka w klasycznym wydaniu

Tradycyjny przepis na bajaderkę zawiera alkohol, który podkreśla jej smak. Koniecznie go wypróbuj!

Składniki:

  • 300 g ciast różnego rodzaju (piaskowe, drożdżowe, czekoladowe, byle bez kremów i galaretek),
  • 100 g gęstych powideł śliwkowych,
  • 50 g herbatników,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 40 g rodzynek,
  • 50 g masła,
  • 50 ml ciemnego rumu,
  • do obtoczenia 1/4 szklanki wiórków kokosowych.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rodzynki umieść w niewielkiej misce, dolej ciemnego rumu i pozostaw je na około 1 godzinę (aż zmiękną i wchłoną większość rumu).
  2. W tym czasie pokrusz w dłoniach różne rodzaje ciast na mniejsze części.
  3. Do miski z ciastami dodaj pokruszone na niewielkie części herbatniki i drobno posiekane orzechy włoskie oraz kakao.
  4. Następnie rozpuść czekoladę i wymieszaj z powidłami śliwkowymi i również dodaj do miski.
  5. Na koniec dodaj rodzynki z rumem i roztopione masło.
  6. Mieszaj całość, dodając powoli mleko. Konsystencja powinna być taka, by umożliwiła formowanie kulek (jeśli jest za sucha, dolej więcej mleka, jeśli jest zbyt mokra, dodaj pokruszone herbatniki lub wafle).
  7. Z masy formuj sporej wielkości kule około 5-6 cm średnicy i każdą z nich obtaczaj w wiórkach kokosowych.
  8. Tak przygotowane bajaderki włóż do lodówki na około 2-3 godziny, aby stężały. Z podanego przepisu powstanie około 8-10 bajaderek.
Tradycyjne bajaderki przywołają masę wspomnień
Tradycyjne bajaderki przywołają masę wspomnień © Adobe Stock

Bajaderka dla całej rodziny

Ten przepis nie zawiera alkoholu, dzięki czemu jest bezpieczny dla dzieci. Mimo braku tego składnika, to równie pyszny deser.

Składniki:

  • 450 g ciast różnego rodzaju (piaskowe, drożdżowe, czekoladowe, byle bez kremów i galaretek),
  • 50 g herbatników,
  • 40 g marmolady,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml mleka 3,2 proc.,
  • 100 g masła,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 40 g kakao,
  • do obtoczenia 1/4 szklanki wiórków kokosowych, kolorowa posypka.

Przepis na bajaderki krok po kroku:

  1. Namocz daktyle przez około 20 minut.
  2. W malakserze umieść różne rodzaje ciast, herbatniki, daktyle i rozdrobnij je.
  3. Rozpuść masło w garnuszku i połącz z kakao.
  4. Pozostałe składniki wsyp do miski, dodaj masło z kakao i rozdrobnione ciastka. Zagnieć wszystko na jednolitą masę.
  5. Uformuj kulki średniej wielkości, a następnie obtocz każdą z nich w wiórkach kokosowych oraz kolorowej posypce. Tak przygotowane bajaderki włóż do lodówki na około 2-3 godziny, aby stężały.
Te bajaderki są odpowiednie dla całej rodziny
Te bajaderki są odpowiednie dla całej rodziny © Adobe Stock | Joanna Jablonska
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów