Starodawna babka piaskowa. Bez proszku i sody, a wychodzi puszysta jak chmurka
Babka najczęściej gości w czasie świąt wielkanocnych, ale zdecydowanie warto częściej sięgać po ten wypiek. W szczególności, gdy jest tak smaczny, jak ten przygotowany według staropolskiego przepisu.
Idealna babka powinna być puszysta i mięciutka. Idealnie pasuje do filiżanki kawy lub gorącego mleka. Moja babcia babkę piekła niemal co tydzień, a i tak nikomu nigdy się ona nie znudziła. Starodawny przepis na pomarańczową babkę piaskową do dziś podbija podniebienia i zachwyca kolejne pokolenia miłośników słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka
Pomarańczowa babka piaskowa
Babka piaskowa to jedno z ciast, które na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni. Nazywa się ją także ciastem ucieranym, bo to właśnie ucieranie składników odgrywa tutaj bardzo ważną rolę. Składniki dodaje się po kolei, zgodnie z przepisem. Dzięki temu na koniec wyciągamy idealną, puszystą babkę bez grama proszku do pieczenia i sody.
Przed zabraniem się za pieczenie, trzeba odpowiednio przygotować składniki. Masło i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Jeśli składniki nie będą miały jednakowej temperatury, połączenie ich w jednolitą masę może być trudne, a nawet niemożliwe.
Cukier dodawany do masła oraz cukier dodawany do białek muszą być dokładnie rozpuszczone. Można to sprawdzić, delikatnie rozcierając masę w palcach - cukier nie powinien być wyczuwalny.
Składniki:
- 4 średniej wielkości jaja,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 pomarańcza.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę wraz z 1/4 szklanki cukru.
- W osobnej misce umieść miękkie masło, dodaj do niego pozostały cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksuj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Cukier powinien rozpuścić się w maśle.
- Do masy maślanej dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując.
- Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę tak, by nie naruszyć białej błonki - jest gorzka i zepsuje smak babki.
- Startą skórkę dodaj do masy maślanej i zmiksuj.
- Mąkę pszenną oraz skrobię przesiej i dodaj do masy maślanej.
- Wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na małych obrotach.
- Dodawaj stopniowo białka, delikatnie mieszając masę.
- Przelej do natłuszczonej formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut.
Gotową babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!