Starodawna babka piaskowa. Bez proszku i sody, a wychodzi puszysta jak chmurka

Babka najczęściej gości w czasie świąt wielkanocnych, ale zdecydowanie warto częściej sięgać po ten wypiek. W szczególności, gdy jest tak smaczny, jak ten przygotowany według staropolskiego przepisu.

Ta babka wyjdzie każdemuTa babka wyjdzie każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Idealna babka powinna być puszysta i mięciutka. Idealnie pasuje do filiżanki kawy lub gorącego mleka. Moja babcia babkę piekła niemal co tydzień, a i tak nikomu nigdy się ona nie znudziła. Starodawny przepis na pomarańczową babkę piaskową do dziś podbija podniebienia i zachwyca kolejne pokolenia miłośników słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

Pomarańczowa babka piaskowa

Babka piaskowa to jedno z ciast, które na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni. Nazywa się ją także ciastem ucieranym, bo to właśnie ucieranie składników odgrywa tutaj bardzo ważną rolę. Składniki dodaje się po kolei, zgodnie z przepisem. Dzięki temu na koniec wyciągamy idealną, puszystą babkę bez grama proszku do pieczenia i sody.

Mięciutka i puszysta babka
Mięciutka i puszysta babka © Adobe Stock

Przed zabraniem się za pieczenie, trzeba odpowiednio przygotować składniki. Masło i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Jeśli składniki nie będą miały jednakowej temperatury, połączenie ich w jednolitą masę może być trudne, a nawet niemożliwe.

Cukier dodawany do masła oraz cukier dodawany do białek muszą być dokładnie rozpuszczone. Można to sprawdzić, delikatnie rozcierając masę w palcach - cukier nie powinien być wyczuwalny.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jaja,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 pomarańcza.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę wraz z 1/4 szklanki cukru.
  2. W osobnej misce umieść miękkie masło, dodaj do niego pozostały cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksuj, aż powstanie puszysta, jasna masa. Cukier powinien rozpuścić się w maśle.
  3. Do masy maślanej dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując.
  4. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę tak, by nie naruszyć białej błonki - jest gorzka i zepsuje smak babki.
  5. Startą skórkę dodaj do masy maślanej i zmiksuj.
  6. Mąkę pszenną oraz skrobię przesiej i dodaj do masy maślanej.
  7. Wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na małych obrotach.
  8. Dodawaj stopniowo białka, delikatnie mieszając masę.
  9. Przelej do natłuszczonej formy.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut.

Gotową babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg