PrzepisProste przepisyPoszłam na łatwiznę i dodałam czekoladę z okienkiem. Ciastka wyszły doskonałe

Poszłam na łatwiznę i dodałam czekoladę z okienkiem. Ciastka wyszły doskonałe

Czasem mam ochotę na coś słodkiego do kawy, ale niekoniecznie musi to być bogate ciasto czy deser. Robię wtedy proste kruche ciasteczka z ucieranego masła. Już wiem, że ten przepis jest doskonały, bo pozwala na masę różnych modyfikacji. Mogę dodać kakao i wiele innych składników – nie tylko orzechy i czekoladę, ale także bakalie, suszoną żurawinę czy jagody goji. Kiedy nie mam czasu, sięgam po popularną czekoladę z okienkiem.

Te pyszne ciasta zrobisz w niecałe 30 minut
Te pyszne ciasta zrobisz w niecałe 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciastka z tego przepisu możesz zrobić w różnych rozmiarach. Ja lubię takie w stylu amerykańskim, czyli duże i okrągłe. Wyglądają wyjątkowo apetycznie, gdy są ponadziewane kolorowymi dodatkami, na przykład kandyzowanym ananasem lub liofilizowanymi truskawkami. W takiej wersji świetnie sprawdzają się na kinder party. Do kawy najlepsze są z czekoladą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Fit ciastka dla osób na diecie odchudzającej

Podobne ciastka w nieco odchudzonej wersji mogą być świetną przekąską dla osób na diecie odchudzającej. Wystarczy zastąpić tradycyjną mąkę jej lżejszym odpowiednikiem, takim jak mąka kokosowa lub owsiana. Zamiast zwykłego masła warto użyć oleju kokosowego, który jest zdrowszą alternatywą, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych.

Cukier trzcinowy może zastąpić naturalnymi słodzikami, na przykład syropem klonowym lub miodem. Zyskasz w ten sposób wypieki o niskiej kaloryczności, ale nadal wyśmienitym smaku. Ważnym składnikiem mogą być nasiona chia czy siemię lniane, które dodatkowo wzbogacają ciastka o błonnik.

Ciastka bezglutenowe dla wszystkich

Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą rezygnować z ciastek dzięki przepisom na bezglutenowe wersje. Zamiast mąki pszennej można użyć mąki migdałowej czy gryczanej, a cukier zastąpić na przykład erytrolem. Dzięki temu ciastka będą lekkie, delikatne, a przy tym odpowiednie dla osób z celiakią. Domieszka orzechów, nasion dyni czy suszonej żurawiny wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze.

Przepis na ciastka z czekoladą i orzechami

Ja do moich ciastek użyłam 2 tabliczek czekolady z okienkiem. Są w niej całe orzechy laskowe – możesz pozostawić je w takiej formie lub posiekać na drobniejsze kawałki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 duże jajka,
  • 2 tabliczki czekolady z orzechami.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli.
  2. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, nie przerywając miksowania.
  3. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj 1 pokruszoną czekoladę z orzechami.
  5. Z masy formuj niewielkie kule i rozpłaszczaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W ciastka powbijaj drugą posiekaną czekoladę z orzechami.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12-15 minut.

Wybrane dla Ciebie