PrzepisProste przepisyMoja babcia piekła takie ciastka. Do dziś wracam do tego przepisu

Moja babcia piekła takie ciastka. Do dziś wracam do tego przepisu

Teraz znacznie częściej kupujemy gotowe ciastka, których nie brakuje na sklepowych półkach. Kiedyś w polskich domach ciasteczka piekło się systematycznie, a zwłaszcza w pochmurne, zimne wieczory. Jeszcze zanim przyszedł czas na pierniczki, moja babcia robiła maślane ciastka z marmoladą. Były najlepszym dodatkiem do herbaty. I tak jest do dziś.

Ciasteczka z marmoladą wciąż smakują jak w dzieciństwie
Ciasteczka z marmoladą wciąż smakują jak w dzieciństwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

Domowe ciastka maślane są znacznie smaczniejsze niż gotowe paczkowane wyroby. To w dużej mierze zasługa odpowiedniej ilości prawdziwego masła, bo w tych ze sklepu różnie to bywa. Kruche ciasto przygotowywane w domu jest tak smaczne, że można piec z niej ciasteczka nawet bez żadnych dodatków. Moja babcia stawiała jednak na marmoladę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka są najlepsze

Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Moja babcia robiła je w różnych wersjach, ale zdecydowanie największym powodzeniem cieszyły się te z gęstą marmoladą. Wtedy ładnie trzyma się na ciastku i nie rozpływa się. Babcia stosowała wieloowocową, różaną lub z czarnej porzeczki.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Składniki:

  • 320 g mąki,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • ekstrakt z wanilii do smaku (opcjonalnie),
  • gęsta marmolada.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ucieraj przez 10 minut. Następie dodawaj stopniowo cukier puder, a potem po jednym żółtku.
  2. Na koniec dołóż mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii, jeśli go stosujesz. Dokładnie wymieszaj szpatułką, możesz też krótko wyrobić ciasto.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka. Możesz też formować je w dłoniach. Wystarczy odrywać ciasto, formować je w małe kulki, a potem spłaszczać. Ciasteczka dekoruj marmoladą, możesz też użyć do tego szprycy.
  4. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.
ciastkadomowe wypiekipyszne ciasteczka

Wybrane dla Ciebie