Moja babcia piekła takie ciastka. Do dziś wracam do tego przepisu

Teraz znacznie częściej kupujemy gotowe ciastka, których nie brakuje na sklepowych półkach. Kiedyś w polskich domach ciasteczka piekło się systematycznie, a zwłaszcza w pochmurne, zimne wieczory. Jeszcze zanim przyszedł czas na pierniczki, moja babcia robiła maślane ciastka z marmoladą. Były najlepszym dodatkiem do herbaty. I tak jest do dziś.

Ciasteczka z marmoladą wciąż smakują jak w dzieciństwie. Ciasteczka z marmoladą wciąż smakują jak w dzieciństwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Domowe ciastka maślane są znacznie smaczniejsze niż gotowe paczkowane wyroby. To w dużej mierze zasługa odpowiedniej ilości prawdziwego masła, bo w tych ze sklepu różnie to bywa. Kruche ciasto przygotowywane w domu jest tak smaczne, że można piec z niej ciasteczka nawet bez żadnych dodatków. Moja babcia stawiała jednak na marmoladę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Domowe ciasteczka są najlepsze

Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Moja babcia robiła je w różnych wersjach, ale zdecydowanie największym powodzeniem cieszyły się te z gęstą marmoladą. Wtedy ładnie trzyma się na ciastku i nie rozpływa się. Babcia stosowała wieloowocową, różaną lub z czarnej porzeczki.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Składniki:

  • 320 g mąki,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • ekstrakt z wanilii do smaku (opcjonalnie),
  • gęsta marmolada.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ucieraj przez 10 minut. Następie dodawaj stopniowo cukier puder, a potem po jednym żółtku.
  2. Na koniec dołóż mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii, jeśli go stosujesz. Dokładnie wymieszaj szpatułką, możesz też krótko wyrobić ciasto.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka. Możesz też formować je w dłoniach. Wystarczy odrywać ciasto, formować je w małe kulki, a potem spłaszczać. Ciasteczka dekoruj marmoladą, możesz też użyć do tego szprycy.
  4. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne