Moja babcia piekła takie ciastka. Do dziś wracam do tego przepisu
Teraz znacznie częściej kupujemy gotowe ciastka, których nie brakuje na sklepowych półkach. Kiedyś w polskich domach ciasteczka piekło się systematycznie, a zwłaszcza w pochmurne, zimne wieczory. Jeszcze zanim przyszedł czas na pierniczki, moja babcia robiła maślane ciastka z marmoladą. Były najlepszym dodatkiem do herbaty. I tak jest do dziś.
Domowe ciastka maślane są znacznie smaczniejsze niż gotowe paczkowane wyroby. To w dużej mierze zasługa odpowiedniej ilości prawdziwego masła, bo w tych ze sklepu różnie to bywa. Kruche ciasto przygotowywane w domu jest tak smaczne, że można piec z niej ciasteczka nawet bez żadnych dodatków. Moja babcia stawiała jednak na marmoladę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe ciasteczka są najlepsze
Bazowy przepis na kruche ciasteczka jest niezmienny: to mąka, cukier i masło. Jest wiele sposobów na urozmaicenie ich smaku. Można dodać cynamon, wiórki kokosowe czy kakao. Świetnie smakują również udekorowane czekoladową polewą. Moja babcia robiła je w różnych wersjach, ale zdecydowanie największym powodzeniem cieszyły się te z gęstą marmoladą. Wtedy ładnie trzyma się na ciastku i nie rozpływa się. Babcia stosowała wieloowocową, różaną lub z czarnej porzeczki.
Kruche ciasteczka z marmoladą
Składniki:
- 320 g mąki,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- ekstrakt z wanilii do smaku (opcjonalnie),
- gęsta marmolada.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ucieraj przez 10 minut. Następie dodawaj stopniowo cukier puder, a potem po jednym żółtku.
- Na koniec dołóż mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii, jeśli go stosujesz. Dokładnie wymieszaj szpatułką, możesz też krótko wyrobić ciasto.
- Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj foremkami ciasteczka. Możesz też formować je w dłoniach. Wystarczy odrywać ciasto, formować je w małe kulki, a potem spłaszczać. Ciasteczka dekoruj marmoladą, możesz też użyć do tego szprycy.
- Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.