Moja babcia piekła na okrągło. W PRL-u wszyscy uwielbiali to ciasto

Ten deser był hitem na każdych imieninach. Nie tylko pyszny, ale też jego porcje na talerzykach wyglądały efektownie. Wszystko przez fantazyjne wzory. Nic dziwnego, że nazwa "babka marmurkowa" szybko się przyjęła. Wciąż z sentymentem wracamy do tego przepisu, który święcił triumfy w PRL-u.

Babka marmurkowa jak z PRL-uBabka marmurkowa jak z PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babka marmurkowa zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jej wyjątkowa struktura powstaje dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta - jasnego i ciemnego z dodatkiem kakao. Dzięki temu powstaje charakterystyczny, marmurkowy wzór, który jest efektem mieszania się różnych warstw podczas pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Rodzinna tradycja i prosty przepis na babkę

Składniki na babkę marmurkową nie są zbyt wyszukane, były do zdobycia nawet w trudnych czasach PRL-u. Potrzebne będą jajka, mąka, masło, kakao, mleko oraz cukier. W niektórych przepisach może też pojawić się czekoladowa polewa, która sprawia, że babka ma bardziej wyrazisty smak. Warto zajrzeć do zeszytu z przepisami babci czy mamy, bo na pewno jest tam przepis na babkę marmurkową.

Przygotowanie babki marmurkowej nie jest skomplikowane. Na początku należy ubić masło z cukrem, a następnie stopniowo dodawać kolejne składniki. Do części masy dodaje się kakao, tworząc ciemne ciasto, które jest kluczem do uzyskania marmurkowego wzoru. Obie masy wylewa się naprzemiennie do formy, a potem miesza delikatnie widelcem lub wykałaczką, co pozwala uzyskać efektowne, przenikające się warstwy.

Sprawdzony przepis na babkę marmurkową z zeszytu babci

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki mleka +1 łyżka stołowa,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, opcjonalnie,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka oddziel od białek, które ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Do masy dodaj połowę mąki i wymieszaj. Dodaj 1/4 szklanki mleka i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj resztę mąki.
  5. Ciasto podziel na dwie równe części.
  6. Do jednej z nich dodaj kakao i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj do połączenia składników.
  7. Do każdego ciasta dodaj po połowie piany z białek i lekko wymieszaj.
  8. Do natłuszczonej formy na babkę wylej jasne ciasto, a na nie ciemne. Przemieszaj patyczkiem, aby lekko warstwy się pomieszały.
  9. Babkę marmurkową piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 50 minut.
  10. Gdy babka wystygnie udekoruj ją polewą, czekoladą lub cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser