PrzepisCiastaW PRL-u było hitem. Nazwa brzmi jak przysmak z wieprzowiny, ale to ciasto

W PRL‑u było hitem. Nazwa brzmi jak przysmak z wieprzowiny, ale to ciasto

To proste i smaczne ciasto dawniej cieszyło się sporą popularnością. Pora przywrócić mu blask i przywrócić na stoły. Tym bardziej że jest to wypiek, który wychodzi każdemu.

Ciasto Salceson dawniej było hitem
Ciasto Salceson dawniej było hitem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Nazwa Salceson może nie brzmieć specjalne zachęcająco, bo wędlina o tej nazwie nie każdemu przypadnie do gustu. Ciasto to jednak zupełnie inna bajka. Jest miękkie i puszyste, a dodatek jabłek wspaniale podkreśla smak. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć naprawdę smaczny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Ciasto Salceson jak z PRL

Kiedy o mascarpone nikt jeszcze nie śnił, a ciasta inspirowane znanymi słodyczami były czystą abstrakcją, w ruch szły proste składniki. Gospodynie w PRL wykazać się musiały niezłą kreatywnością. Gdy w sklepach brakowało towarów, trzeba było jakoś sobie radzić. W rezultacie powstały naprawdę smaczne desery, które na długo zapisały się w pamięci.

Ciasto Salceson z jabłkami
Ciasto Salceson z jabłkami© Pyszności

Poza kultowym blokiem czekoladowym czy ciepłymi lodami, popularnością cieszyło się także ciasto Salceson. Powstawało z polskich jabłek, których było pod dostatkiem oraz kilku innych prostych składników. Istnieją również wersje z innymi owocami, na przykład wiśniami. Jednak to jabłka najbardziej zapisały się w historii. Najlepiej sięgnąć tutaj po antonówki o kruchym miąższu i lekko kwaśnym smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • 6 jabłek,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę i wymieszaj.
  3. Następnie dorzuć pokrojone jabłka i wymieszaj. Możesz dorzucić również posiekane drobno orzechy włoskie.
  4. Dno blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek, który pozwoli wrócić wspomnieniami do dawnych lat. Ciasto najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!

przepisciastosalceson

Wybrane dla Ciebie