W PRL-u było hitem. Nazwa brzmi jak przysmak z wieprzowiny, ale to ciasto

To proste i smaczne ciasto dawniej cieszyło się sporą popularnością. Pora przywrócić mu blask i przywrócić na stoły. Tym bardziej że jest to wypiek, który wychodzi każdemu.

Ciasto Salceson dawniej było hitemCiasto Salceson dawniej było hitem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nazwa Salceson może nie brzmieć specjalne zachęcająco, bo wędlina o tej nazwie nie każdemu przypadnie do gustu. Ciasto to jednak zupełnie inna bajka. Jest miękkie i puszyste, a dodatek jabłek wspaniale podkreśla smak. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć naprawdę smaczny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Ciasto Salceson jak z PRL

Kiedy o mascarpone nikt jeszcze nie śnił, a ciasta inspirowane znanymi słodyczami były czystą abstrakcją, w ruch szły proste składniki. Gospodynie w PRL wykazać się musiały niezłą kreatywnością. Gdy w sklepach brakowało towarów, trzeba było jakoś sobie radzić. W rezultacie powstały naprawdę smaczne desery, które na długo zapisały się w pamięci.

Ciasto Salceson z jabłkami
Ciasto Salceson z jabłkami © Pyszności

Poza kultowym blokiem czekoladowym czy ciepłymi lodami, popularnością cieszyło się także ciasto Salceson. Powstawało z polskich jabłek, których było pod dostatkiem oraz kilku innych prostych składników. Istnieją również wersje z innymi owocami, na przykład wiśniami. Jednak to jabłka najbardziej zapisały się w historii. Najlepiej sięgnąć tutaj po antonówki o kruchym miąższu i lekko kwaśnym smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • 6 jabłek,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę i wymieszaj.
  3. Następnie dorzuć pokrojone jabłka i wymieszaj. Możesz dorzucić również posiekane drobno orzechy włoskie.
  4. Dno blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek, który pozwoli wrócić wspomnieniami do dawnych lat. Ciasto najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem