W PRL‑u było hitem. Nazwa brzmi jak przysmak z wieprzowiny, ale to ciasto
To proste i smaczne ciasto dawniej cieszyło się sporą popularnością. Pora przywrócić mu blask i przywrócić na stoły. Tym bardziej że jest to wypiek, który wychodzi każdemu.
Nazwa Salceson może nie brzmieć specjalne zachęcająco, bo wędlina o tej nazwie nie każdemu przypadnie do gustu. Ciasto to jednak zupełnie inna bajka. Jest miękkie i puszyste, a dodatek jabłek wspaniale podkreśla smak. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć naprawdę smaczny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
Ciasto Salceson jak z PRL
Kiedy o mascarpone nikt jeszcze nie śnił, a ciasta inspirowane znanymi słodyczami były czystą abstrakcją, w ruch szły proste składniki. Gospodynie w PRL wykazać się musiały niezłą kreatywnością. Gdy w sklepach brakowało towarów, trzeba było jakoś sobie radzić. W rezultacie powstały naprawdę smaczne desery, które na długo zapisały się w pamięci.
Poza kultowym blokiem czekoladowym czy ciepłymi lodami, popularnością cieszyło się także ciasto Salceson. Powstawało z polskich jabłek, których było pod dostatkiem oraz kilku innych prostych składników. Istnieją również wersje z innymi owocami, na przykład wiśniami. Jednak to jabłka najbardziej zapisały się w historii. Najlepiej sięgnąć tutaj po antonówki o kruchym miąższu i lekko kwaśnym smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 4 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon,
- 6 jabłek,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę i wymieszaj.
- Następnie dorzuć pokrojone jabłka i wymieszaj. Możesz dorzucić również posiekane drobno orzechy włoskie.
- Dno blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek, który pozwoli wrócić wspomnieniami do dawnych lat. Ciasto najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!