WideoMiędzy warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Miodownik to jedno z ciast, które towarzyszy nam podczas specjalnych uroczystości i wyjątkowych okazji. Często pojawia się również na świątecznym stole, kusząc wszystkich miłośników słodkości. W tym przepisie między klasycznym miodowym ciastem i śmietankową masą ukryła się dodatkowa porcja pyszności.

Miodownik z jabłkami
Miodownik z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Miodownik z jabłkami to deser idealnie łączący słodycz miodu z delikatnym aromatem jabłek. To warstwowe ciasto pięknie prezentuje się na talerzyku, będąc prawdziwą gwiazdą wśród bożonarodzeniowych deserów. Kruche ciasto miodowe, aromatyczny krem i soczyste jabłka tworzą harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodownik z jabłkami

Chociaż sam miodownik wydaje się być deserem doskonałym, to dodatek prażonych na maśle jabłek sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Do tego masa krówkowa, płatki migdałów i nie pozostaje nic innego, jak rozkoszować się smakiem.

Miodownik z jabłkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest idealnym deserem na rodzinne spotkania.

Składniki:

Ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej tortowej, 
  • 120 g masła, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g cukru, 
  • 4 łyżki miodu. 

Poncz: 

  • 1 szklanka herbaty. 

 

Mus jabłkowy: 

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 galaretki truskawkowe. 

Masa śmietankowa: 

  • 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 200 g miękkiego masła.

Pozostałe składniki: 

  • 400 g masy krówkowej,
  • płatki migdałów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć owoce i duś, aż będą miękkie. Następnie wsyp galaretkę truskawkową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Duszone jabłka do miodownika
Duszone jabłka do miodownika© Pyszności

Krok 2. Do miski przesyp mąkę pszenną, dodaj sodę oraz miękkie masło i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodawaj cukier, jajka oraz płynny miód. Gdy składniki się połączą, podziel ciasto na 2 części.

Ciasto powinno być jednolite
Ciasto powinno być jednolite© Pyszności

Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód z jednej części ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. To samo zrób z drugą częścią miodowego ciasta.

Miodowe kruche blaty do ciasta
Miodowe kruche blaty do ciasta© Pyszności

Krok 4. Budyń rozpuść w 250 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozdrobiony proszek budyniowy i gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń.

Masa budyniowa
Masa budyniowa© Pyszności

Krok 5. Połowę kremu budyniowego rozprowadź na upieczonym blacie. Wyłóż przygotowane jabłka i pozostałą część masy z budyniem.

Jabłka świetnie pasują do miodownika
Jabłka świetnie pasują do miodownika© Licencjodawca

Krok 6. Wyłóż drugi blat i nasącz go herbatą. Rozprowadź masę kajmakową i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój miodownik z jabłkami na kawałki. Smacznego!

Miodownik z jabłkami
Miodownik z jabłkami© Pyszności

Wybrane dla Ciebie