Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Miodownik to jedno z ciast, które towarzyszy nam podczas specjalnych uroczystości i wyjątkowych okazji. Często pojawia się również na świątecznym stole, kusząc wszystkich miłośników słodkości. W tym przepisie między klasycznym miodowym ciastem i śmietankową masą ukryła się dodatkowa porcja pyszności.

Miodownik z jabłkamiMiodownik z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Miodownik z jabłkami to deser idealnie łączący słodycz miodu z delikatnym aromatem jabłek. To warstwowe ciasto pięknie prezentuje się na talerzyku, będąc prawdziwą gwiazdą wśród bożonarodzeniowych deserów. Kruche ciasto miodowe, aromatyczny krem i soczyste jabłka tworzą harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Ciasto miodownik z jabłkami

Chociaż sam miodownik wydaje się być deserem doskonałym, to dodatek prażonych na maśle jabłek sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Do tego masa krówkowa, płatki migdałów i nie pozostaje nic innego, jak rozkoszować się smakiem.

Miodownik z jabłkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest idealnym deserem na rodzinne spotkania.

Składniki:

Ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej tortowej, 
  • 120 g masła, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g cukru, 
  • 4 łyżki miodu. 

Poncz: 

  • 1 szklanka herbaty. 

 

Mus jabłkowy: 

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 galaretki truskawkowe. 

Masa śmietankowa: 

  • 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 200 g miękkiego masła.

Pozostałe składniki: 

  • 400 g masy krówkowej,
  • płatki migdałów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć owoce i duś, aż będą miękkie. Następnie wsyp galaretkę truskawkową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Duszone jabłka do miodownika
Duszone jabłka do miodownika © Pyszności

Krok 2. Do miski przesyp mąkę pszenną, dodaj sodę oraz miękkie masło i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodawaj cukier, jajka oraz płynny miód. Gdy składniki się połączą, podziel ciasto na 2 części.

Ciasto powinno być jednolite
Ciasto powinno być jednolite © Pyszności

Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód z jednej części ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. To samo zrób z drugą częścią miodowego ciasta.

Miodowe kruche blaty do ciasta
Miodowe kruche blaty do ciasta © Pyszności

Krok 4. Budyń rozpuść w 250 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozdrobiony proszek budyniowy i gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń.

Masa budyniowa
Masa budyniowa © Pyszności

Krok 5. Połowę kremu budyniowego rozprowadź na upieczonym blacie. Wyłóż przygotowane jabłka i pozostałą część masy z budyniem.

Jabłka świetnie pasują do miodownika
Jabłka świetnie pasują do miodownika © Licencjodawca

Krok 6. Wyłóż drugi blat i nasącz go herbatą. Rozprowadź masę kajmakową i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój miodownik z jabłkami na kawałki. Smacznego!

Miodownik z jabłkami
Miodownik z jabłkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką