Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Miodownik to jedno z ciast, które towarzyszy nam podczas specjalnych uroczystości i wyjątkowych okazji. Często pojawia się również na świątecznym stole, kusząc wszystkich miłośników słodkości. W tym przepisie między klasycznym miodowym ciastem i śmietankową masą ukryła się dodatkowa porcja pyszności.

Miodownik z jabłkamiMiodownik z jabłkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Miodownik z jabłkami to deser idealnie łączący słodycz miodu z delikatnym aromatem jabłek. To warstwowe ciasto pięknie prezentuje się na talerzyku, będąc prawdziwą gwiazdą wśród bożonarodzeniowych deserów. Kruche ciasto miodowe, aromatyczny krem i soczyste jabłka tworzą harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Ciasto miodownik z jabłkami

Chociaż sam miodownik wydaje się być deserem doskonałym, to dodatek prażonych na maśle jabłek sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Do tego masa krówkowa, płatki migdałów i nie pozostaje nic innego, jak rozkoszować się smakiem.

Miodownik z jabłkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest idealnym deserem na rodzinne spotkania.

Składniki:

Ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej tortowej, 
  • 120 g masła, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g cukru, 
  • 4 łyżki miodu. 

Poncz: 

  • 1 szklanka herbaty. 

 

Mus jabłkowy: 

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 galaretki truskawkowe. 

Masa śmietankowa: 

  • 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 200 g miękkiego masła.

Pozostałe składniki: 

  • 400 g masy krówkowej,
  • płatki migdałów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć owoce i duś, aż będą miękkie. Następnie wsyp galaretkę truskawkową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Duszone jabłka do miodownika
Duszone jabłka do miodownika © Pyszności

Krok 2. Do miski przesyp mąkę pszenną, dodaj sodę oraz miękkie masło i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodawaj cukier, jajka oraz płynny miód. Gdy składniki się połączą, podziel ciasto na 2 części.

Ciasto powinno być jednolite
Ciasto powinno być jednolite © Pyszności

Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód z jednej części ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. To samo zrób z drugą częścią miodowego ciasta.

Miodowe kruche blaty do ciasta
Miodowe kruche blaty do ciasta © Pyszności

Krok 4. Budyń rozpuść w 250 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozdrobiony proszek budyniowy i gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń.

Masa budyniowa
Masa budyniowa © Pyszności

Krok 5. Połowę kremu budyniowego rozprowadź na upieczonym blacie. Wyłóż przygotowane jabłka i pozostałą część masy z budyniem.

Jabłka świetnie pasują do miodownika
Jabłka świetnie pasują do miodownika © Licencjodawca

Krok 6. Wyłóż drugi blat i nasącz go herbatą. Rozprowadź masę kajmakową i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój miodownik z jabłkami na kawałki. Smacznego!

Miodownik z jabłkami
Miodownik z jabłkami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy