Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły
Miodownik to jedno z ciast, które towarzyszy nam podczas specjalnych uroczystości i wyjątkowych okazji. Często pojawia się również na świątecznym stole, kusząc wszystkich miłośników słodkości. W tym przepisie między klasycznym miodowym ciastem i śmietankową masą ukryła się dodatkowa porcja pyszności.
Miodownik z jabłkami to deser idealnie łączący słodycz miodu z delikatnym aromatem jabłek. To warstwowe ciasto pięknie prezentuje się na talerzyku, będąc prawdziwą gwiazdą wśród bożonarodzeniowych deserów. Kruche ciasto miodowe, aromatyczny krem i soczyste jabłka tworzą harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodownik z jabłkami
Chociaż sam miodownik wydaje się być deserem doskonałym, to dodatek prażonych na maśle jabłek sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Do tego masa krówkowa, płatki migdałów i nie pozostaje nic innego, jak rozkoszować się smakiem.
Miodownik z jabłkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest idealnym deserem na rodzinne spotkania.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g masła,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 80 g cukru,
- 4 łyżki miodu.
Poncz:
- 1 szklanka herbaty.
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka masła,
- 2 galaretki truskawkowe.
Masa śmietankowa:
- 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
- 5 łyżek cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200 g miękkiego masła.
Pozostałe składniki:
- 400 g masy krówkowej,
- płatki migdałów do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć owoce i duś, aż będą miękkie. Następnie wsyp galaretkę truskawkową, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Do miski przesyp mąkę pszenną, dodaj sodę oraz miękkie masło i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodawaj cukier, jajka oraz płynny miód. Gdy składniki się połączą, podziel ciasto na 2 części.
Krok 3. Dno blaszki o wymiarach ok. 28x18 wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód z jednej części ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. To samo zrób z drugą częścią miodowego ciasta.
Krok 4. Budyń rozpuść w 250 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozdrobiony proszek budyniowy i gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Masło ubij mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń.
Krok 5. Połowę kremu budyniowego rozprowadź na upieczonym blacie. Wyłóż przygotowane jabłka i pozostałą część masy z budyniem.
Krok 6. Wyłóż drugi blat i nasącz go herbatą. Rozprowadź masę kajmakową i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój miodownik z jabłkami na kawałki. Smacznego!