Magdalena Pomorska

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Podlaskie Święto Sera po raz kolejny przyciągnęło smakoszy, producentów i pasjonatów serowarstwa z całego regionu. Wśród licznych atrakcji – od degustacji, przez jarmark, po warsztaty – wyjątkowe zainteresowanie wzbudził pokaz ręcznego wyrobu korbaczy, czyli tradycyjnych góralskich serowych warkoczy. Choć wywodzą się z Podhala, ten aromatyczny przysmak świetnie odnalazł się w podlaskim krajobrazie kulinarnym. Podczas pokazu krok po kroku zaprezentowano, jak powstają korbacze – od świeżego mleka, przez podgrzewanie i ścinanie skrzepu, aż po zaplatanie cienkich pasków sera w charakterystyczne warkocze. Widzowie mogli zobaczyć tradycyjne metody parzenia masy serowej w gorącej wodzie, ręczne formowanie i solenie gotowych korbaczy. Nie zabrakło też degustacji – delikatnie słonych, serów, które mimo swojego góralskiego rodowodu, zdobyły serca podlaskiej publiczności.
Więcej wideo
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankęZrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnejZakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej
Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujeszDomowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnieZamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten samLangosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie