Pokazali, jak wygląda "słowiańska lodówka". Dla większości to przejaw kiczu

"Słowiańska lodówka" rośnie do rangi kultowej. Od lat praktykuje się taki zwyczaj gromadzenia wspomnień z wojaży. Uwielbiamy wracać myślami do czasu beztroski i zabawy, a dzięki takiej lodówce możemy codziennie rano uśmiechnąć się pod nosem i z lepszym humorem zacząć dzień. 

ObrazekPyszności - Fot. Pyszności

Nie tylko Polacy, Czesi czy Serbowie zwykli posiadać w kuchniach "słowiańskie lodówki". Tymi chwalą się również Amerykanie, Brytyjczycy, a nawet Brazylijczycy. Świat pokochał "lodówki Słowian", ale w Polsce coraz częściej słyszy się, że taki rodzaj gromadzenia pamiątek jest w złym guście. Dla jednych pozostanie kiczem, dla kolejnych zaś doskonałą przypominajką chwil spędzonych na urlopie.

"Słowiańska lodówka", czyli jaka?

Każdy widział, a wielu Polaków posiada taką lodówkę w domu. Mieniącą się od wielu kształtów i kolorów. Przywołującą wspomnienia i wywołującą uśmiech na twarzy. Nie, nie chodzi o zawartość chłodziarki, a o jej drzwi, upstrzone pamiątkowymi magnesami z dalszych i bliższych wycieczek. Tak udekorowane urządzenie nazywa się "słowiańską lodówką".

Z Ustki, Rabki, Turcji czy Grecji — gdziekolwiek byśmy nie byli, zahaczamy o sklepiki z pamiątkami. Pomału odchodzi się od kolekcjonowania dużych przedmiotów — te zbierają kurz, a przy większej liczbie takich pamiątek, pomieszczenie zaczyna wydawać się mniejsze i zagracone. Dla wielu idealnym wyjściem jest zbieranie magnesów. Przyczepione do lodówki zajmują niewiele miejsca, ale są widoczne i często przywołują miłe wspomnienia.

Obrazek
Magnesy na lodówce, fot. Adobe Stock

"Lodówkę Słowian" kocha cały świat

Na facebookowym profilu "Squatting Slavs In Tracksuits", w żartobliwy sposób traktującym na temat kultury Słowian, pojawiło się zdjęcie przedstawiające lodówkę z drzwiami pokrytymi licznymi magnesami. W opinii wielu ten rodzaj gromadzenia pamiątek to przejaw kiczu. Jak się jednak okazuje, zwyczaj ten to nie tylko domena Polaków, Słowaków czy Bułgarów. Jak czytamy w komentarzach, kolekcjonowanie magnesów praktykuje się również w Brazylii, Kanadzie, USA, Australii czy Wielkiej Brytanii. 

Komentujący twierdzą zgodnie, że to jeden z najlepszych sposobów na kolekcjonowanie pamiątek z wakacji. Jak wskazują, każdy magnes wiąże się z innymi, wspaniałymi wspomnieniami. A że pamiątki umieszczone są na lodówce, często do nich wracają, poprawiając sobie humor. Internauci z dumą publikowali również swoje "słowiańskie lodówki", zapełnione pstrokatymi magnesami.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia