Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów

To ciasto śmiało może zastąpić tort, w szczególności na letnich przyjęciach. Solidna porcja pysznego kremu i lekki biszkopt skradną serca wszystkich gości.

Pyszne ciasto zachwyci smakiemPyszne ciasto zachwyci smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy sezon na owoce w pełni, aż żal nie wykorzystać ich do przygotowania ciasta. W tym przepisie truskawki nie tylko pełnią rolę dekoracji, ale również lądują w pysznym kremie z mascarpone i białej czekolady. Efektowne, cienkie warstwy ciasta uzupełniają całość. Takiego deseru nie powstydziłaby się żadna cukiernia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste

Letni tort z truskawkami

To ciasto idealne na specjalne okazje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je w zwykłe popołudnie. Komplementów nie będzie szczędziła nawet wybredna teściowa, której na co dzień wiele potrzeba do szczęścia. Jest słodko, ale odpowiedni balans składników sprawia, że ciasto nie jest ciężkie i przytłaczające. To kwintesencja lata zamknięta w deserze.

To ciasto będzie pysznym akcentem na imprezowym stole
To ciasto będzie pysznym akcentem na imprezowym stole © Adobe Stock

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 150 g cukru (3/4 szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 150 g białej czekolady,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie).

Nasączenie:

  • 130 ml wody,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • cukier puder i mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, aż rozpuści się w pianie.
  3. Następnie dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Miksuj na małych obrotach albo sięgnij po szpatułkę.
  4. Przelej ciasto do prostokątnej formy o wymiarach ok. 25 × 35 cm.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
  6. Wyjmij biszkopt z piekarnika i od razu upuść formę z biszkoptem na blat z wysokości około 30 cm. Zapobiega to opadaniu biszkoptu.
  7. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  8. Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Roztop ją w kąpieli wodnej.
  9. Truskawki umyj, usuń szypułki. Część truskawek, pokrój w drobną kostkę, odłóż kilka sztuk do dekoracji.
  10. W dużej misce umieść dobrze schłodzone mascarpone, zimną śmietankę kremówkę i miksuj na średnich obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty.
  11. Do ubitego kremu dodaj przestudzoną, płynną białą czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  12. Na koniec dodaj pokrojone truskawki do kremu i delikatnie wmieszaj. W razie potrzeby dodaj też cukier puder.
  13. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
  14. Przegotowaną wodę wymieszaj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.
  15. Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze lub płaskiej tacy. Lekko nasącz go przygotowanym ponczem.
  16. Rozsmaruj na nim połowę kremu z mascarpone i truskawkami.
  17. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i rozsmaruj pozostałym kremem.
  18. Przykryj trzecim blatem biszkoptu i oprósz cukrem pudrem.
  19. Na wierzchu ułóż świeże truskawki i dorzuć listki mięty dla dekoracji.
  20. Wstaw tort do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie tort z truskawkami i białą czekoladą jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa