Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów
To ciasto śmiało może zastąpić tort, w szczególności na letnich przyjęciach. Solidna porcja pysznego kremu i lekki biszkopt skradną serca wszystkich gości.
Kiedy sezon na owoce w pełni, aż żal nie wykorzystać ich do przygotowania ciasta. W tym przepisie truskawki nie tylko pełnią rolę dekoracji, ale również lądują w pysznym kremie z mascarpone i białej czekolady. Efektowne, cienkie warstwy ciasta uzupełniają całość. Takiego deseru nie powstydziłaby się żadna cukiernia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste
Letni tort z truskawkami
To ciasto idealne na specjalne okazje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je w zwykłe popołudnie. Komplementów nie będzie szczędziła nawet wybredna teściowa, której na co dzień wiele potrzeba do szczęścia. Jest słodko, ale odpowiedni balans składników sprawia, że ciasto nie jest ciężkie i przytłaczające. To kwintesencja lata zamknięta w deserze.
Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jajka,
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka),
- 150 g cukru (3/4 szklanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 150 g białej czekolady,
- 500 g świeżych truskawek,
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie).
Nasączenie:
- 130 ml wody,
- 30 ml soku z cytryny,
- 2 płaskie łyżki cukru.
Dodatkowo:
- cukier puder i mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj cukier, aż rozpuści się w pianie.
- Następnie dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Miksuj na małych obrotach albo sięgnij po szpatułkę.
- Przelej ciasto do prostokątnej formy o wymiarach ok. 25 × 35 cm.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmij biszkopt z piekarnika i od razu upuść formę z biszkoptem na blat z wysokości około 30 cm. Zapobiega to opadaniu biszkoptu.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Roztop ją w kąpieli wodnej.
- Truskawki umyj, usuń szypułki. Część truskawek, pokrój w drobną kostkę, odłóż kilka sztuk do dekoracji.
- W dużej misce umieść dobrze schłodzone mascarpone, zimną śmietankę kremówkę i miksuj na średnich obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty.
- Do ubitego kremu dodaj przestudzoną, płynną białą czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Na koniec dodaj pokrojone truskawki do kremu i delikatnie wmieszaj. W razie potrzeby dodaj też cukier puder.
- Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
- Przegotowaną wodę wymieszaj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.
- Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze lub płaskiej tacy. Lekko nasącz go przygotowanym ponczem.
- Rozsmaruj na nim połowę kremu z mascarpone i truskawkami.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i rozsmaruj pozostałym kremem.
- Przykryj trzecim blatem biszkoptu i oprósz cukrem pudrem.
- Na wierzchu ułóż świeże truskawki i dorzuć listki mięty dla dekoracji.
- Wstaw tort do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie tort z truskawkami i białą czekoladą jest już gotowy. Smacznego!