Wachowicz radzi, co zrobić po zakupie truskawek. Wielu tego nie wie

Delikatne truskawki szybko mogą się popsuć, szczególnie gdy przynosimy je do kuchni wilgotne i lekko obite. Szybko warto je przerobić lub dobrze przechować. Ewa Wachowicz proponuje nieoczywiste przepisy - wytrawną sałatkę i... zupę truskawkową jak z przedszkola. W jej wydaniu nie będzie nielubianym wspomnieniem, a zachwyci smakiem.

Ewa Wachowicz w sezonie wykorzystuje truskawki na kilka sposobówEwa Wachowicz w sezonie wykorzystuje truskawki na kilka sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe

Są takie momenty w roku, na które czeka się jak na weekend po długim tygodniu – i sezon na truskawki zdecydowanie do nich należy. Te owoce pachną i smakują jak lato, czyli jednym słowem znakomicie. Myśląc o nich, do głowy przychodzą nam głównie desery z truskawkami, ale przepisów i opcji ich wykorzystania jest znacznie więcej. Dzisiaj co nieco zdradza nam Ewa Wachowicz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Truskawki - nie tylko w deserach. Jak wykorzystać je w wytrawnych przepisach?

Jeśli truskawki kojarzą wam się tylko z lodami, galaretką i babcinym kompotem, to… czas na małą rewolucję. Truskawki z powodzeniem sprawdzą się w przypadku dań wytrawnych. Można dorzucić je na przykład do sałatki - są idealnym, załamującym smak, składnikiem. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na szpinak z truskawkami.

Składniki:

  • liście szpinaku,
  • kilkanaście truskawek,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć i osuszyć.
  2. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu.
  3. Dodać przekrojone na pół truskawki.
  4. Pokruszyć ser.
  5. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć).
  6. Skropić octem balsamicznym – wymieszanym z miodem lub syropem z agawy.
  7. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Wytrawna sałatka z truskawkami
Wytrawna sałatka z truskawkami © Karolina Wachowicz

Niepozorne owoce, które mają mnóstwo właściwości

Nie wszyscy wiedzą, że truskawki, oprócz tego, że smaczne, są też bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryny!), działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na wygląd cery. Warto też zwrócić uwagę na to, że to jedne z nielicznych owoców, które mają pestki na zewnątrz. Mają jednak jeden minus - szybko się psują.

Jak zachować świeżość truskawek na dłużej?

Ewa Wachowicz radzi, by nie myć truskawek zaraz po zakupie. Ta intuicyjna czynność ma negatywny wpływ na ich świeżość. Zdecydowanie lepiej przełożyć je do płaskiego pojemnika, najlepiej na papierowy ręcznik, nie odrywać szypułek i wstawić do lodówki. Umyć powinno się je dopiero przed zjedzeniem - opłukać delikatnie, a nie moczyć w wodzie. Ewa Wachowicz sugeruje też, by truskawki kupować w sezonie. O ile można je dostać w grudniu w niektórych supermarketach, o tyle nie będą one smakować tak, jak te, które dojrzewały w odpowiednim dla nich czasie.

Zupa truskawkowa jak w dzieciństwie

Mimo wszystko, jak truskawki, to i desery! W domu rodzinnym Ewy Wachowicz jedną ze sztandarowych, letnich potraw zawsze była zupa truskawkowa. Potrawę tę uwielbiają zarówno dzieciaki (przekona do siebie nawet niejadków), jak i dorośli. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ szklanki kremówki,
  • mięta do dekoracji.

Do podania:

  • kasza jaglana.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki.
  2. Przełożyć do garnka.
  3. Zalać wodą – tyle, by przykryła owoce.
  4. Posłodzić.
  5. Przykryć i ugotować.
  6. Następnie zmiksować i zabielić śmietanką (wcześniej trzeba ją zahartować).
  7. Podawać z kaszą jaglaną.
  8. Udekorować plasterkiem truskawki i listkami mięty.
Specjał Ewy Wachowicz - zupa truskawkowa
Specjał Ewy Wachowicz - zupa truskawkowa © Karolina Wachowicz

Polska - pionier w produkcji truskawek

W Polsce truskawki to prawdziwy symbol lata – nasz kraj jest jednym z ich największych producentów w Europie. Sezon na polskie, gruntowe truskawki trwa od końca maja do lipca, a te dojrzewające w pełnym słońcu wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Mało kto wie, że truskawka nie jest wcale owocem w klasycznym sensie – te małe pesteczki na skórce to prawdziwe owoce, a czerwona część, którą jemy, to tylko przerośnięte dno kwiatowe. Pierwsze polskie truskawki były blade, bo pochodziły od poziomek; dopiero skrzyżowanie chilijskiej i wirginijskiej odmiany dało nam tę soczystą, czerwoną odmianę, którą znamy dziś. Co ciekawe, polskie truskawki często są eksportowane za granicę, gdzie uchodzą za jedne z najsmaczniejszych – dzięki temu, że dojrzewają na polach, a nie w tunelach foliowych.

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥