Wachowicz radzi, co zrobić po zakupie truskawek. Wielu tego nie wie
Delikatne truskawki szybko mogą się popsuć, szczególnie gdy przynosimy je do kuchni wilgotne i lekko obite. Szybko warto je przerobić lub dobrze przechować. Ewa Wachowicz proponuje nieoczywiste przepisy - wytrawną sałatkę i... zupę truskawkową jak z przedszkola. W jej wydaniu nie będzie nielubianym wspomnieniem, a zachwyci smakiem.
Są takie momenty w roku, na które czeka się jak na weekend po długim tygodniu – i sezon na truskawki zdecydowanie do nich należy. Te owoce pachną i smakują jak lato, czyli jednym słowem znakomicie. Myśląc o nich, do głowy przychodzą nam głównie desery z truskawkami, ale przepisów i opcji ich wykorzystania jest znacznie więcej. Dzisiaj co nieco zdradza nam Ewa Wachowicz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Truskawki - nie tylko w deserach. Jak wykorzystać je w wytrawnych przepisach?
Jeśli truskawki kojarzą wam się tylko z lodami, galaretką i babcinym kompotem, to… czas na małą rewolucję. Truskawki z powodzeniem sprawdzą się w przypadku dań wytrawnych. Można dorzucić je na przykład do sałatki - są idealnym, załamującym smak, składnikiem. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na szpinak z truskawkami.
Składniki:
- liście szpinaku,
- kilkanaście truskawek,
- kawałek sera z niebieską pleśnią,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka syropu z agawy.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć i osuszyć.
- Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu.
- Dodać przekrojone na pół truskawki.
- Pokruszyć ser.
- Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć).
- Skropić octem balsamicznym – wymieszanym z miodem lub syropem z agawy.
- Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Niepozorne owoce, które mają mnóstwo właściwości
Nie wszyscy wiedzą, że truskawki, oprócz tego, że smaczne, są też bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryny!), działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na wygląd cery. Warto też zwrócić uwagę na to, że to jedne z nielicznych owoców, które mają pestki na zewnątrz. Mają jednak jeden minus - szybko się psują.
Jak zachować świeżość truskawek na dłużej?
Ewa Wachowicz radzi, by nie myć truskawek zaraz po zakupie. Ta intuicyjna czynność ma negatywny wpływ na ich świeżość. Zdecydowanie lepiej przełożyć je do płaskiego pojemnika, najlepiej na papierowy ręcznik, nie odrywać szypułek i wstawić do lodówki. Umyć powinno się je dopiero przed zjedzeniem - opłukać delikatnie, a nie moczyć w wodzie. Ewa Wachowicz sugeruje też, by truskawki kupować w sezonie. O ile można je dostać w grudniu w niektórych supermarketach, o tyle nie będą one smakować tak, jak te, które dojrzewały w odpowiednim dla nich czasie.
Zupa truskawkowa jak w dzieciństwie
Mimo wszystko, jak truskawki, to i desery! W domu rodzinnym Ewy Wachowicz jedną ze sztandarowych, letnich potraw zawsze była zupa truskawkowa. Potrawę tę uwielbiają zarówno dzieciaki (przekona do siebie nawet niejadków), jak i dorośli. Oto przepis.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 łyżka cukru,
- ½ szklanki kremówki,
- mięta do dekoracji.
Do podania:
- kasza jaglana.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, usunąć szypułki.
- Przełożyć do garnka.
- Zalać wodą – tyle, by przykryła owoce.
- Posłodzić.
- Przykryć i ugotować.
- Następnie zmiksować i zabielić śmietanką (wcześniej trzeba ją zahartować).
- Podawać z kaszą jaglaną.
- Udekorować plasterkiem truskawki i listkami mięty.
Polska - pionier w produkcji truskawek
W Polsce truskawki to prawdziwy symbol lata – nasz kraj jest jednym z ich największych producentów w Europie. Sezon na polskie, gruntowe truskawki trwa od końca maja do lipca, a te dojrzewające w pełnym słońcu wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Mało kto wie, że truskawka nie jest wcale owocem w klasycznym sensie – te małe pesteczki na skórce to prawdziwe owoce, a czerwona część, którą jemy, to tylko przerośnięte dno kwiatowe. Pierwsze polskie truskawki były blade, bo pochodziły od poziomek; dopiero skrzyżowanie chilijskiej i wirginijskiej odmiany dało nam tę soczystą, czerwoną odmianę, którą znamy dziś. Co ciekawe, polskie truskawki często są eksportowane za granicę, gdzie uchodzą za jedne z najsmaczniejszych – dzięki temu, że dojrzewają na polach, a nie w tunelach foliowych.