Wachowicz radzi, co zrobić po zakupie truskawek. Wielu tego nie wie

Delikatne truskawki szybko mogą się popsuć, szczególnie gdy przynosimy je do kuchni wilgotne i lekko obite. Szybko warto je przerobić lub dobrze przechować. Ewa Wachowicz proponuje nieoczywiste przepisy - wytrawną sałatkę i... zupę truskawkową jak z przedszkola. W jej wydaniu nie będzie nielubianym wspomnieniem, a zachwyci smakiem.

Ewa Wachowicz w sezonie wykorzystuje truskawki na kilka sposobówEwa Wachowicz w sezonie wykorzystuje truskawki na kilka sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
25

Są takie momenty w roku, na które czeka się jak na weekend po długim tygodniu – i sezon na truskawki zdecydowanie do nich należy. Te owoce pachną i smakują jak lato, czyli jednym słowem znakomicie. Myśląc o nich, do głowy przychodzą nam głównie desery z truskawkami, ale przepisów i opcji ich wykorzystania jest znacznie więcej. Dzisiaj co nieco zdradza nam Ewa Wachowicz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Truskawki - nie tylko w deserach. Jak wykorzystać je w wytrawnych przepisach?

Jeśli truskawki kojarzą wam się tylko z lodami, galaretką i babcinym kompotem, to… czas na małą rewolucję. Truskawki z powodzeniem sprawdzą się w przypadku dań wytrawnych. Można dorzucić je na przykład do sałatki - są idealnym, załamującym smak, składnikiem. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na szpinak z truskawkami.

Składniki:

  • liście szpinaku,
  • kilkanaście truskawek,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć i osuszyć.
  2. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu.
  3. Dodać przekrojone na pół truskawki.
  4. Pokruszyć ser.
  5. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć).
  6. Skropić octem balsamicznym – wymieszanym z miodem lub syropem z agawy.
  7. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Wytrawna sałatka z truskawkami
Wytrawna sałatka z truskawkami © Karolina Wachowicz

Niepozorne owoce, które mają mnóstwo właściwości

Nie wszyscy wiedzą, że truskawki, oprócz tego, że smaczne, są też bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryny!), działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na wygląd cery. Warto też zwrócić uwagę na to, że to jedne z nielicznych owoców, które mają pestki na zewnątrz. Mają jednak jeden minus - szybko się psują.

Jak zachować świeżość truskawek na dłużej?

Ewa Wachowicz radzi, by nie myć truskawek zaraz po zakupie. Ta intuicyjna czynność ma negatywny wpływ na ich świeżość. Zdecydowanie lepiej przełożyć je do płaskiego pojemnika, najlepiej na papierowy ręcznik, nie odrywać szypułek i wstawić do lodówki. Umyć powinno się je dopiero przed zjedzeniem - opłukać delikatnie, a nie moczyć w wodzie. Ewa Wachowicz sugeruje też, by truskawki kupować w sezonie. O ile można je dostać w grudniu w niektórych supermarketach, o tyle nie będą one smakować tak, jak te, które dojrzewały w odpowiednim dla nich czasie.

Zupa truskawkowa jak w dzieciństwie

Mimo wszystko, jak truskawki, to i desery! W domu rodzinnym Ewy Wachowicz jedną ze sztandarowych, letnich potraw zawsze była zupa truskawkowa. Potrawę tę uwielbiają zarówno dzieciaki (przekona do siebie nawet niejadków), jak i dorośli. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ szklanki kremówki,
  • mięta do dekoracji.

Do podania:

  • kasza jaglana.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki.
  2. Przełożyć do garnka.
  3. Zalać wodą – tyle, by przykryła owoce.
  4. Posłodzić.
  5. Przykryć i ugotować.
  6. Następnie zmiksować i zabielić śmietanką (wcześniej trzeba ją zahartować).
  7. Podawać z kaszą jaglaną.
  8. Udekorować plasterkiem truskawki i listkami mięty.
Specjał Ewy Wachowicz - zupa truskawkowa
Specjał Ewy Wachowicz - zupa truskawkowa © Karolina Wachowicz

Polska - pionier w produkcji truskawek

W Polsce truskawki to prawdziwy symbol lata – nasz kraj jest jednym z ich największych producentów w Europie. Sezon na polskie, gruntowe truskawki trwa od końca maja do lipca, a te dojrzewające w pełnym słońcu wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Mało kto wie, że truskawka nie jest wcale owocem w klasycznym sensie – te małe pesteczki na skórce to prawdziwe owoce, a czerwona część, którą jemy, to tylko przerośnięte dno kwiatowe. Pierwsze polskie truskawki były blade, bo pochodziły od poziomek; dopiero skrzyżowanie chilijskiej i wirginijskiej odmiany dało nam tę soczystą, czerwoną odmianę, którą znamy dziś. Co ciekawe, polskie truskawki często są eksportowane za granicę, gdzie uchodzą za jedne z najsmaczniejszych – dzięki temu, że dojrzewają na polach, a nie w tunelach foliowych.

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza