Wybieraj tylko te truskawki w sklepie. Będą słodkie i soczyste

Zastanawiałeś się kiedyś, jakie odmiany truskawek są najlepsze? Pewnie niewiele osób to robi. Po prostu kupujemy takie, które nam się wizualnie podobają. W domu okazuje się, że nie są zbyt smaczne. Jak odróżnić od siebie różne rodzaje truskawek? Po które warto sięgać?

Jakie odmiany truskawek wybrać?Jakie odmiany truskawek wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darios
Paulina Hermann

Cały rok czekamy na sezon naszych polskich truskawek. W końcu to ulubione owoce wielu osób. Są słodkie, jędrne, a do tego mało kaloryczne. Sezon na nie trwa tylko dwa miesiące, a w ciągu roku możemy kupić jedynie truskawki importowane. Nie są one jednak tak smaczne jak nasze polskie odmiany. Ale jak je odróżnić od siebie? Przedstawiam kilka krótkich i prostych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Które odmiany truskawek są najlepsze? Zwróć uwagę na kilka najważniejszych aspektów

Truskawki kochają słońce i odpowiednią ilość wilgoci. Dzięki temu nie tylko rosną duże, ale i są bardzo słodkie. Jeśli zobaczysz owoce połyskujące, jasnoczerwone i bardzo wyrośnięte, to od razu je kup. Może to być odmiana donna. Lista na tym się nie kończy, bo warto też spróbować:

  • polek - owoce mają zapach poziomek i kształt serca,
  • honeoye - bardzo wczesna odmiana o słodkim i wyrazistym smaku, te truskawki są ciemnoczerwone (i najbardziej zdradliwe, bo czasem trafisz na tę idealną, a kolejne są takie nijakie),
  • lambady - najsłodsze dostępne truskawki, mają symetryczny, idealnie stożkowaty kształt i wręcz lakierowany kolor, a miąższ jasny i soczysty,
  • daroyale - są intensywnie ciemnoczerwone, czasem wręcz brązowe, mają mało regularny kształt, często są grubsze przy ogonku, ogólnie te owoce są słodkie, ale da się w nich wyczuć nutę kwasowości,
  • vibrant - wczesna odmiana truskawek o głębokim czerwonym kolorze, słodkim, choć nieco kwaśnym smaku oraz dość regularnym kształcie,
  • rumba - te owoce wyglądają jak z Instagrama, są głęboko czerwone i połyskujące, o stożkowatym kształcie, w smaku przypominają te z dzieciństwa, czyli jednocześnie słodkie i kwaśne.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając najlepsze odmiany truskawek?

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy truskawki są świeże. Najważniejszą cechą jest jędrność. Możemy ją ocenić, biorąc owoc do ręki (pamiętaj, by robić to w rękawiczkach). Nie powinna być zbyt twarda ani zbyt miękka. Jeśli wydaje ci się, że ciemniejsze truskawki mają w sobie więcej słodyczy, to możesz się mylić. Jest to całkowity mit. Idealnie, jeśli owoc jest jednolitoczerwony. Jak zauważysz taki z białą lub zieloną końcówką, lepiej go pomiń. Najlepsze truskawki mają stożkowaty kształt. Zwróć też uwagę na pestki. Jeśli za bardzo wystają, a co gorsza sprawiają, że owoc wygląda, jakby był pomarszczony, to znak, że nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Kolejny aspekt to zapach. Truskawka musi pachnieć albo poziomką, albo po prostu przypominać zapach lata. Jeśli nic nie czujesz, to najprawdopodobniej takie odmiany truskawek są po prostu stare albo niezbyt smaczne. Zwróć też uwagę, czy owoc czasem nie puścił już soku. Pływające w cieczy truskawki są średnio przydatne do spożycia. Pamiętaj o tym, by pytać i słuchać. Jeśli ktoś sprzedaje truskawki bez nazwy na kartonie, musisz być sceptyczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina