Wybieraj tylko te truskawki w sklepie. Będą słodkie i soczyste

Zastanawiałeś się kiedyś, jakie odmiany truskawek są najlepsze? Pewnie niewiele osób to robi. Po prostu kupujemy takie, które nam się wizualnie podobają. W domu okazuje się, że nie są zbyt smaczne. Jak odróżnić od siebie różne rodzaje truskawek? Po które warto sięgać?

Jakie odmiany truskawek wybrać?Jakie odmiany truskawek wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Darios
Paulina Hermann

Cały rok czekamy na sezon naszych polskich truskawek. W końcu to ulubione owoce wielu osób. Są słodkie, jędrne, a do tego mało kaloryczne. Sezon na nie trwa tylko dwa miesiące, a w ciągu roku możemy kupić jedynie truskawki importowane. Nie są one jednak tak smaczne jak nasze polskie odmiany. Ale jak je odróżnić od siebie? Przedstawiam kilka krótkich i prostych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Które odmiany truskawek są najlepsze? Zwróć uwagę na kilka najważniejszych aspektów

Truskawki kochają słońce i odpowiednią ilość wilgoci. Dzięki temu nie tylko rosną duże, ale i są bardzo słodkie. Jeśli zobaczysz owoce połyskujące, jasnoczerwone i bardzo wyrośnięte, to od razu je kup. Może to być odmiana donna. Lista na tym się nie kończy, bo warto też spróbować:

  • polek - owoce mają zapach poziomek i kształt serca,
  • honeoye - bardzo wczesna odmiana o słodkim i wyrazistym smaku, te truskawki są ciemnoczerwone (i najbardziej zdradliwe, bo czasem trafisz na tę idealną, a kolejne są takie nijakie),
  • lambady - najsłodsze dostępne truskawki, mają symetryczny, idealnie stożkowaty kształt i wręcz lakierowany kolor, a miąższ jasny i soczysty,
  • daroyale - są intensywnie ciemnoczerwone, czasem wręcz brązowe, mają mało regularny kształt, często są grubsze przy ogonku, ogólnie te owoce są słodkie, ale da się w nich wyczuć nutę kwasowości,
  • vibrant - wczesna odmiana truskawek o głębokim czerwonym kolorze, słodkim, choć nieco kwaśnym smaku oraz dość regularnym kształcie,
  • rumba - te owoce wyglądają jak z Instagrama, są głęboko czerwone i połyskujące, o stożkowatym kształcie, w smaku przypominają te z dzieciństwa, czyli jednocześnie słodkie i kwaśne.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając najlepsze odmiany truskawek?

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy truskawki są świeże. Najważniejszą cechą jest jędrność. Możemy ją ocenić, biorąc owoc do ręki (pamiętaj, by robić to w rękawiczkach). Nie powinna być zbyt twarda ani zbyt miękka. Jeśli wydaje ci się, że ciemniejsze truskawki mają w sobie więcej słodyczy, to możesz się mylić. Jest to całkowity mit. Idealnie, jeśli owoc jest jednolitoczerwony. Jak zauważysz taki z białą lub zieloną końcówką, lepiej go pomiń. Najlepsze truskawki mają stożkowaty kształt. Zwróć też uwagę na pestki. Jeśli za bardzo wystają, a co gorsza sprawiają, że owoc wygląda, jakby był pomarszczony, to znak, że nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Kolejny aspekt to zapach. Truskawka musi pachnieć albo poziomką, albo po prostu przypominać zapach lata. Jeśli nic nie czujesz, to najprawdopodobniej takie odmiany truskawek są po prostu stare albo niezbyt smaczne. Zwróć też uwagę, czy owoc czasem nie puścił już soku. Pływające w cieczy truskawki są średnio przydatne do spożycia. Pamiętaj o tym, by pytać i słuchać. Jeśli ktoś sprzedaje truskawki bez nazwy na kartonie, musisz być sceptyczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta