Mówią o nim "papieski owoc". Jedz jak najczęściej, bo wspiera serce i poprawia trawienie

To jeden z popularniejszych owoców egzotycznych, chociaż na co dzień ustąpić musi ananasom czy arbuzom. Jego właściwości powinny jednak przekonać każdego do tego, by włączyć go do swojej diety nie tylko podczas wakacji w ciepłych krajach.

Ten owoc nazywa się owocem papieskimTen owoc nazywa się owocem papieskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Melon kantalupa, znany również jako "papieski owoc", staje się coraz bardziej popularny w sklepach, choć wciąż nie jest tak często wybierany, jak na to zasługuje. Nie tylko jest pyszny i orzeźwiający, ale ma też wiele cennych właściwości, które wspierają nasze zdrowie. Zawiera wodę, witaminy, antyoksydanty i minerały wspierające serce, ciśnienie i odporność. To idealne przekąska na ciepłe dni i zdrowy deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika

Dlaczego melon to owoc papieski?

Nazwa "kantalupa" pochodzi od włoskiej miejscowości Cantalupo in Sabina, położonej niedaleko Rzymu. To właśnie tam w XV wieku znajdowała się posiadłość należąca do papieża. Uważa się, że to właśnie w ogrodach tej papieskiej posiadłości po raz pierwszy w Europie zaczęto uprawiać tę odmianę melona, która przybyła prawdopodobnie z Armenii za sprawą misjonarzy lub kupców.

Melon
Melon © Adobe Stock | Chad Hutchinson

W tamtych czasach owoce, a zwłaszcza tak egzotyczne jak melon, były rzadkością i luksusem, dostępnym głównie dla elit, w tym dla duchowieństwa. Dlatego też zarezerwowany był dla najważniejszych gości. Na szczęście dziś spróbować go może niemal każdy.

Właściwości melona

Melon jest doskonałym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Odpowiedni poziom potasu pomaga w utrzymaniu zdrowego rytmu serca i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Zawiera witaminę C i beta-karoten, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do uszkodzenia komórek, w tym komórek serca i naczyń krwionośnych. Wspierają one również układ immunologiczny, dzięki czemu pomagają w walce z infekcjami. Melon zawiera błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik pomaga regulować rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową mikrobiom jelit.

Na dodatek świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciepłe dni. Zawiera aż ok. 90 proc. wody, więc bardzo dobrze nawadnia. Zawarty w melonie beta-karoten oraz luteina wspierają wzrok i pomagają opóźnić proces rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Jak jeść owoc papieski?

Tutaj nie ma nic trudnego, bo najlepiej zajadać się nim na surowo. Można przekroić go na części, usuwając ze środka nasiona. W ekspresowej wersji wystarczy przekroić kantalupę na pół i przy pomocy łyżeczki wyjadać ze środka soczysty miąższ.

Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską © Pixabay

Melon sprawdzi się również jako dodatek do jogurtu czy koktajlu. Możesz przygotować z niego także prostą przekąskę we włoskim stylu. Pokrój dojrzałego melona na cienkie plasterki lub łódeczki. Owiń każdy kawałek cienkim plasterkiem szynki parmeńskiej i gotowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości