5 pomysłów na pyszne dania i desery z truskawkami: wykorzystaj sezon na owoce
Co prawda, sezon na truskawki już się rozpoczął, ale potrzeba jeszcze trochę czasu, by na targu były tańsze i te możliwie jak najlepsze. Bo to właśnie w czerwcu można kupić te najsmaczniejsze polskie truskawki. A czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, co zrobić z truskawkami? To nie tylko pyszne desery, ale również świetne propozycje na obiad. Co możesz przygotować?
21.05.2023 19:06
Któż nie tęskni za smakiem tych najlepszych polskich truskawek? Są zdecydowanie lepsze od tych sprowadzanych z innych krajów, co ma miejsce w sezonie zimowym. Zachwycają smakiem, rozpływają się w ustach i stanowią idealny składnik do przygotowania deserów oraz dań na obiad. Coś z truskawek? Przygotowanie nie powinno być żadnym problemem. Dlatego warto poznać te najlepsze przepisy, dzięki którym gotowanie będzie dużo prostsze. Co zrobić z truskawkami? Masz nieograniczone pole możliwości.
Truskawki - dlaczego warto je jeść?
Truskawki są nie tylko pyszne, ale także pełne korzyści zdrowotnych. Warto podkreślić, że są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz wspiera produkcję kolagenu. Truskawki są również źródłem błonnika, który przyczynia się do zdrowego trawienia i utrzymania prawidłowej wagi ciała. Zawierają w sobie również sporą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami.
Składniki obecne w truskawkach, takie jak flawonoidy i witamina C, mają korzystny wpływ na funkcje poznawcze i zdrowie mózgu. Związki obecne w truskawkach, takie jak kwercetyna i kwas elagowy, mają właściwości przeciwzapalne. Regularne spożywanie truskawek może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie, co może przyczynić się do poprawy zdrowia ogólnego i zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych.
Przygotuj coś z truskawek - pomysły na deser z truskawek
"Truskawki przepis na deser" to jedna z najchętniej wyszukiwanych fraz w Internecie. Ma to związek z tym, że z owoców można przygotować naprawdę wiele ciekawych deserów. To nie tylko ciasta, ale również i te bardziej nietypowe propozycje. Co zrobić z truskawkami na deser? Poznaj te najlepsze propozycje!
Szybkie ciasto z truskawkami
Jeśli ma być smacznie, to warto poznać przepis na ciasto truskawkowe. Jest szybkie w przygotowaniu i będzie rozpływać się w ustach. To bardziej niż pewne!
Składniki:
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 300 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Połącz i następnie zmiksuj w misce jajka, cukier i olej.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przez cały czas miksując wlej mleko, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Umyj truskawki, osusz, pozbądź się szypułek i przekrój na pół te większe.
- Wlej ciasto do formy i połóż na wierzch truskawki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli nie wiesz, co zrobić z truskawkami, to przygotuj z nich mus truskawkowy z bitą śmietaną, który zachwyca smakiem i wyglądem. I jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 250 ml wrzątku
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.
- 500 g truskawek
- opakowanie śmietan-fix
- łyżka cukru pudru
- truskawki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretkę we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Umyj truskawki i usuń szypułki. Umieść w blenderze i zmiksuj na mus.
- Wymieszaj owoce z przestudzoną galaretką i przelej do słoiczków. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Ubij śmietankę mikserem, a pod sam koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
- Przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego i udekoruj truskawkowy mus. Dodaj świeże truskawki. Smacznego!
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Deser z truskawkami można również podać w formie naleśników. Owoce połączone z twarogiem będą rozpływać się w ustach. Od teraz, nie będziesz się musiał zastanawiać nad tym, co zrobić z truskawkami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 50 g masła klarowanego
- 260 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- łyżeczka cukru.
Składniki na farsz naleśnikowy:
- 60 g cukru pudru
- 500 g twarogu tłustego śmietankowego
- 100 g gęstej śmietany
- 500 g truskawek
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło klarowane i odstaw do wystudzenia.
- Przelej do masła wodę i mleko i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
- Przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki, truskawki pokrój na kawałki. Posmaruj naleśniki nadzieniem i podaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Pomysł na obiad z truskawkami - co zrobić z truskawkami?
Okazuje się, że równie smaczny może być obiad z truskawkami. W tym artykule postawiliśmy na prawdziwe polskie klasyki - czyli kluski z truskawkami oraz pierogi z truskawkami. Przygotowując te dania, zachwycisz całą rodzinę i będziesz miał możliwość powrócić do beztroskich czasów dzieciństwa.
- Makaron z truskawkami
To niezwykle szybki i smaczny posiłek, który poleca się na obiad z truskawkami. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyca.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 150 g ulubionego makaronu
- 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
- 3-4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i go odcedź.
- Umyj truskawki, pozbądź się szypułek, pokrój i przełóż do miski.
- Dodaj do nich cukier, rozgnieć je widelcem i następnie wymieszaj ze śmietaną.
- Przełóż makaron na talerze i polej go sosem truskawkowym. Smacznego!
Pierogi z truskawkami przepis
Na sam koniec postanowiliśmy zaprezentować przepis na pierogi z truskawkami. Nie mogło ich tu zabraknąć, podobnie jak i wyżej wspomnianego makaronu. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 350 ml gorącej przegotowanej wody
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- truskawki
- jogurt grecki, śmietana, masło lub cukier puder jako dodatki do pierogów.
Sposób przygotowania:
- Wsyp mąkę do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Wlewaj stopniowo gorącą wodę z czajnika i zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i zagniataj przez kilka minut aż będzie mięciutkie i elastyczne. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na bok.
- Umyj truskawki, osusz i pozbądź się szypułek.
- Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj je bardzo cienko i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka.
- Układaj kawałki truskawek na połówce kółka i sklej brzegi pierogów.
- Gotuj je w dużym garnku, z dużą ilością osolonej wody. Gdy wypłyną, to wyjmij je na talerz.
- Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!