Pół kilo mięsa mielonego i kilka tanich składników. Spokojnie naje się kilka osób
Przepis na prosty, tani, szybki i totalnie przepyszny obiad dla całej rodziny? Bardzo proszę. Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i jestem przekonany, że sprawdzi się również u ciebie. Wystarczy mięso mielone i kilka dodatków, które na pewno i tak masz już w domu.
02.10.2024 18:16
Chociaż weekend kojarzymy głównie z wypoczynkiem, to na pewno zgodzisz się ze mną, że czasami rzeczywistość potrafi spłatać figla i z tego przyjemnego planu zostaje naprawdę niewiele. Jestem więc zdania, że w takie dni, chociaż obiad nie powinien oznaczać długiego stania przy garach. Kiedy więc powyższy problem dotyka również mnie, zawsze sięgam po sprawdzony przepis rodem prosto z kuchni włoskiej. Tak, lasagne to zdecydowanie moja bohaterka bez peleryny i wybawicielka z czasowej opresji. A na dodatek pyszna!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego potrzeba do przygotowania lasagne?
Porzućmy na chwilę kulinarne konwenanse i stwierdźmy jednogłośnie, że składniki tej smacznej włoskiej potrawy to przede wszystkim mięso mielone i makaron, a cała reszta może być podyktowana albo naszymi gustami, albo okolicznościami. Czytaj: do mojej lasagne dodaję to, co akurat mam w lodówce. Cóż, przecież mówiłem już, że chodzi o to, by zaoszczędzić trochę czasu, a nie o to, by długie gotowanie zastąpić wystawaniem w sklepowych kolejkach w poszukiwaniu "prawidłowych" składników.
Moja lasagne rządzi się więc prostą regułą: ma być szybko, łatwo i przyjemnie. Mięso mielone i makaron to właściwie jedyne stałe składniki tego dania, reszta to już czysta fantazja. Najchętniej jednak przygotowuję to danie z sosem beszamelowym i przepis na taką wersję tego obiadu chcę ci pokazać.
Prosta lasagne na zabiegany dzień
Składniki:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 300 g makaronu (może być ten do lasagne, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłego penne),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g sera żółtego,
- sól, pieprz,
- oregano,
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotowuję beszamel. Masło rozgrzewam w rondelku, dodaję mąkę i mieszam. Teraz stopniowo wlewam mleko, cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, doprawiam go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na patelni. Dodaję mięso mielone i przyprawy.
- Do podsmażonych składników dorzucam następnie koncentrat pomidorowy i pomidory. Trzymam na ogniu jeszcze przez dziesięć minut.
- W międzyczasie gotuję i odcedzam makaron.
- Naczynie żaroodporne natłuszczam i składam lasagne: najpierw warstwa makaronu, na to sos, a następnie mięso. Takie "pięterka" tworzę do momentu, w którym zabraknie mi składników, z uwzględnieniem tego, że na wierzchu powinien być beszamel. Posypuję go startym serem i wkładam naczynie do piekarnika. Piekę około 35 minut w 180°C i gotowe.