Pół kilo mięsa mielonego i kilka tanich składników. Spokojnie naje się kilka osób

Przepis na prosty, tani, szybki i totalnie przepyszny obiad dla całej rodziny? Bardzo proszę. Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i jestem przekonany, że sprawdzi się również u ciebie. Wystarczy mięso mielone i kilka dodatków, które na pewno i tak masz już w domu.

Prosty przepis na pyszną lasagne z mięsem mielonymProsty przepis na pyszną lasagne z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Bernd Juergens

Chociaż weekend kojarzymy głównie z wypoczynkiem, to na pewno zgodzisz się ze mną, że czasami rzeczywistość potrafi spłatać figla i z tego przyjemnego planu zostaje naprawdę niewiele. Jestem więc zdania, że w takie dni, chociaż obiad nie powinien oznaczać długiego stania przy garach. Kiedy więc powyższy problem dotyka również mnie, zawsze sięgam po sprawdzony przepis rodem prosto z kuchni włoskiej. Tak, lasagne to zdecydowanie moja bohaterka bez peleryny i wybawicielka z czasowej opresji. A na dodatek pyszna!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Czego potrzeba do przygotowania lasagne?

Porzućmy na chwilę kulinarne konwenanse i stwierdźmy jednogłośnie, że składniki tej smacznej włoskiej potrawy to przede wszystkim mięso mielone i makaron, a cała reszta może być podyktowana albo naszymi gustami, albo okolicznościami. Czytaj: do mojej lasagne dodaję to, co akurat mam w lodówce. Cóż, przecież mówiłem już, że chodzi o to, by zaoszczędzić trochę czasu, a nie o to, by długie gotowanie zastąpić wystawaniem w sklepowych kolejkach w poszukiwaniu "prawidłowych" składników.

Moja lasagne rządzi się więc prostą regułą: ma być szybko, łatwo i przyjemnie. Mięso mielone i makaron to właściwie jedyne stałe składniki tego dania, reszta to już czysta fantazja. Najchętniej jednak przygotowuję to danie z sosem beszamelowym i przepis na taką wersję tego obiadu chcę ci pokazać.

Prosta lasagne na zabiegany dzień

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 300 g makaronu (może być ten do lasagne, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłego penne),
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • bazylia,
  • oliwa z oliwek.

Sos beszamelowy:


  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotowuję beszamel. Masło rozgrzewam w rondelku, dodaję mąkę i mieszam. Teraz stopniowo wlewam mleko, cały czas mieszając.
  2. Gdy sos zgęstnieje, doprawiam go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  3. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na patelni. Dodaję mięso mielone i przyprawy.
  4. Do podsmażonych składników dorzucam następnie koncentrat pomidorowy i pomidory. Trzymam na ogniu jeszcze przez dziesięć minut.
  5. W międzyczasie gotuję i odcedzam makaron.
  6. Naczynie żaroodporne natłuszczam i składam lasagne: najpierw warstwa makaronu, na to sos, a następnie mięso. Takie "pięterka" tworzę do momentu, w którym zabraknie mi składników, z uwzględnieniem tego, że na wierzchu powinien być beszamel. Posypuję go startym serem i wkładam naczynie do piekarnika. Piekę około 35 minut w 180°C i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości