Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?

Jeszcze do niedawna dawanie napiwków w kawiarniach i restauracjach dzieliło Polaków. Dzisiaj wiele osób zostawia dodatek za obsługę, chociaż różnie z tym bywa. Poniżej praktyczna ściąga z napiwkowego savoir-vivre.

Jaki napiwek jest w dobrym tonie?Jaki napiwek jest w dobrym tonie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Często wraz z rachunkiem za obiad w restauracji pojawia się konsternacja. Zaczyna się przeszukiwanie portfela i kieszeni, aby wyłożyć drobne na talerzyk lub do specjalnej przegródki w płatniku. Obok banknotów i monet z wyższym nominałem pojawiają się groszaki, z których kelnerzy potem żartują.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Ile wynosi przyzwoity napiwek?

W dobrym tonie jest pozostawienie napiwku, który wynosi 10 proc. od sumy na rachunku. Jednak nie musisz liczyć tego z kalkulatorem w ręku. Jeśli za obiad płacisz 132 złote, poproś o zaokrąglenie do 150 złotych. W przypadku 92 złotych, pozostawienie banknotu o nominale 100 złotych też jest w porządku. Jednak wydobywanie z kieszeni "zaskórniaków" nie wygląda dobrze. Drobne nominały często lądują w zbiorczym słoiku lub pojemniku na drobiazgi i kelnerzy nie mają z nich pożytku.

Do kogo trafi twój napiwek?

W kawiarniach i restauracjach obowiązują różne zasady dzielenia napiwków. To, co zostawiasz przy stole, nie zawsze trafia bezpośrednio do kelnera, który cię obsługuje. Nieraz napiwkami dzieli się cała obsługa z danego dnia, czasem procent otrzymują również barmani i kucharze. Jednak nikt nie będzie o to pytał przy stoliku. Zostawiając 10 proc. od kwoty na rachunku, możesz mieć poczucie, że zachowujesz się w porządku.

Napiwki przy płatności kartą

W przypadku płatności kartą sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ dochodzi prowizja za obsługę transakcji. Menadżerowie czy właściciele restauracji nie zawsze pozwalają kelnerom odliczyć taki napiwek od utargu. Lepiej jest zostawić gotówkę, ale jeśli nie masz nic w portfelu, poproś o doliczenie kwoty na terminalu. Możesz dyskretnie zapytać, czy kelner lub kelnerka przyjmuje taki napiwek.

Napiwki doliczane z automatu

W Polsce nie jest to jeszcze popularne, ale w wielu innych krajach na rachunkach są już uwzględnione napiwki. Sprawdź, czy na paragonie widnieje opłata serwisowa – w takiej sytuacji dodatkowy napiwek jest dobrowolny. Jednocześnie jest też większa szansa na to, że cała kwota trafi bezpośrednio do osoby, która cię obsługuje. W przypadku rezerwacji powyżej 8–10 osób musisz liczyć się z tym, że automatycznie do rachunku zostanie doliczone 10 proc.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni