Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Jeszcze do niedawna dawanie napiwków w kawiarniach i restauracjach dzieliło Polaków. Dzisiaj wiele osób zostawia dodatek za obsługę, chociaż różnie z tym bywa. Poniżej praktyczna ściąga z napiwkowego savoir-vivre.
Często wraz z rachunkiem za obiad w restauracji pojawia się konsternacja. Zaczyna się przeszukiwanie portfela i kieszeni, aby wyłożyć drobne na talerzyk lub do specjalnej przegródki w płatniku. Obok banknotów i monet z wyższym nominałem pojawiają się groszaki, z których kelnerzy potem żartują.
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Ile wynosi przyzwoity napiwek?
W dobrym tonie jest pozostawienie napiwku, który wynosi 10 proc. od sumy na rachunku. Jednak nie musisz liczyć tego z kalkulatorem w ręku. Jeśli za obiad płacisz 132 złote, poproś o zaokrąglenie do 150 złotych. W przypadku 92 złotych, pozostawienie banknotu o nominale 100 złotych też jest w porządku. Jednak wydobywanie z kieszeni "zaskórniaków" nie wygląda dobrze. Drobne nominały często lądują w zbiorczym słoiku lub pojemniku na drobiazgi i kelnerzy nie mają z nich pożytku.
Do kogo trafi twój napiwek?
W kawiarniach i restauracjach obowiązują różne zasady dzielenia napiwków. To, co zostawiasz przy stole, nie zawsze trafia bezpośrednio do kelnera, który cię obsługuje. Nieraz napiwkami dzieli się cała obsługa z danego dnia, czasem procent otrzymują również barmani i kucharze. Jednak nikt nie będzie o to pytał przy stoliku. Zostawiając 10 proc. od kwoty na rachunku, możesz mieć poczucie, że zachowujesz się w porządku.
Napiwki przy płatności kartą
W przypadku płatności kartą sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ dochodzi prowizja za obsługę transakcji. Menadżerowie czy właściciele restauracji nie zawsze pozwalają kelnerom odliczyć taki napiwek od utargu. Lepiej jest zostawić gotówkę, ale jeśli nie masz nic w portfelu, poproś o doliczenie kwoty na terminalu. Możesz dyskretnie zapytać, czy kelner lub kelnerka przyjmuje taki napiwek.
Napiwki doliczane z automatu
W Polsce nie jest to jeszcze popularne, ale w wielu innych krajach na rachunkach są już uwzględnione napiwki. Sprawdź, czy na paragonie widnieje opłata serwisowa – w takiej sytuacji dodatkowy napiwek jest dobrowolny. Jednocześnie jest też większa szansa na to, że cała kwota trafi bezpośrednio do osoby, która cię obsługuje. W przypadku rezerwacji powyżej 8–10 osób musisz liczyć się z tym, że automatycznie do rachunku zostanie doliczone 10 proc.