Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości

Kto nie lubi słodyczy? Nie ma dnia, w którym ktoś nie jadłby czekolady, ciastka lub batona. Za każdym razem, gdy idziemy do sklepu, sięgamy po słodką przekąkę. Ale jest coś o wiele lepszego. Tak samo słodkie i pyszne, ale za to zdrowe. Możesz to zrobić samodzielnie w domu.

Jedz sezamki zamiast zwykłych słodyczyJedz sezamki zamiast zwykłych słodyczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć w sklepach znajdziemy je na półkach obok zwykłych słodyczy, sezamki to zupełnie inna liga. Te niepozorne batoniki przygotowane z ziaren sezamu i karmelu mają w sobie więcej minerałów niż niejeden suplement diety. Dostarczają wapnia, magnezu i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu wspierają układ kostny, nerwowy i serce. Jednocześnie to szybki zastrzyk energii – idealny do pracy, szkoły albo w podróży. Warto wiedzieć, dlaczego sezamki to dobry wybór i jak zrobić je samemu w domu, by były jeszcze zdrowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Dlaczego warto sięgać po sezamki?

Sezamki, mimo że słodkie i kaloryczne, mają wiele wartości, których próżno szukać w ciastkach czy batonach. To prawdziwa bomba minerałów i błonnika. Dzięki dużej zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości oraz zęby. Cynk i żelazo wspierają odporność i pracę układu krwiotwórczego, a błonnik poprawia trawienie i daje sytość na długo. Obecne w sezamie zdrowe tłuszcze pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, chronią serce i poprawiają koncentrację. Do tego przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia, neutralizując wolne rodniki.

Jak powstają sezamki?

Tradycyjnie sezamki przygotowuje się z prażonego sezamu i karmelu. Najpierw ziarna podpraża się na suchej patelni, aby nabrały intensywnego aromatu i chrupkości. Potem przygotowuje się bazę karmelową i do niej wsypuje się sezam, a następnie szybko miesza, aby każde ziarenko zostało równomiernie oblepione słodką masą. Całość wykłada się cienką warstwą na papierze do pieczenia, dociska wałkiem i po ostygnięciu kroi na prostokątne batoniki.

Choć sezamki są zdrowe, nie można przesadzać z ich ilością. 100 g przekąski to aż 500–550 kcal, więc przy częstym podjadaniu łatwo o nadwyżkę kaloryczną. Dlatego traktuj je jako sporadyczny dodatek, a nie codzienny deser. Szczególnie osoby na diecie redukcyjnej powinny sięgać po nie z umiarem. Jeśli masz uczulenie na sezam, lepiej ich nie jedz.

Przepis na domowe sezamki

Składniki:

  • 200 g sezamu,
  • 100 g cukru (lub erytrytolu, jak chcesz, żeby miało mniej kalorii),
  • 50 g miodu,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, uważając, by go nie przypalić.
  2. W osobnym garnku podgrzej cukier, miód i wodę, aż powstanie gładki karmel.
  3. Do gorącego karmelu wsyp sezam i szybko wymieszaj.
  4. Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na cienką warstwę.
  5. Zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój ostrym nożem na prostokąty.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji