Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Kto nie lubi słodyczy? Nie ma dnia, w którym ktoś nie jadłby czekolady, ciastka lub batona. Za każdym razem, gdy idziemy do sklepu, sięgamy po słodką przekąkę. Ale jest coś o wiele lepszego. Tak samo słodkie i pyszne, ale za to zdrowe. Możesz to zrobić samodzielnie w domu.
Choć w sklepach znajdziemy je na półkach obok zwykłych słodyczy, sezamki to zupełnie inna liga. Te niepozorne batoniki przygotowane z ziaren sezamu i karmelu mają w sobie więcej minerałów niż niejeden suplement diety. Dostarczają wapnia, magnezu i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu wspierają układ kostny, nerwowy i serce. Jednocześnie to szybki zastrzyk energii – idealny do pracy, szkoły albo w podróży. Warto wiedzieć, dlaczego sezamki to dobry wybór i jak zrobić je samemu w domu, by były jeszcze zdrowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej
Dlaczego warto sięgać po sezamki?
Sezamki, mimo że słodkie i kaloryczne, mają wiele wartości, których próżno szukać w ciastkach czy batonach. To prawdziwa bomba minerałów i błonnika. Dzięki dużej zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości oraz zęby. Cynk i żelazo wspierają odporność i pracę układu krwiotwórczego, a błonnik poprawia trawienie i daje sytość na długo. Obecne w sezamie zdrowe tłuszcze pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, chronią serce i poprawiają koncentrację. Do tego przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia, neutralizując wolne rodniki.
Jak powstają sezamki?
Tradycyjnie sezamki przygotowuje się z prażonego sezamu i karmelu. Najpierw ziarna podpraża się na suchej patelni, aby nabrały intensywnego aromatu i chrupkości. Potem przygotowuje się bazę karmelową i do niej wsypuje się sezam, a następnie szybko miesza, aby każde ziarenko zostało równomiernie oblepione słodką masą. Całość wykłada się cienką warstwą na papierze do pieczenia, dociska wałkiem i po ostygnięciu kroi na prostokątne batoniki.
Choć sezamki są zdrowe, nie można przesadzać z ich ilością. 100 g przekąski to aż 500–550 kcal, więc przy częstym podjadaniu łatwo o nadwyżkę kaloryczną. Dlatego traktuj je jako sporadyczny dodatek, a nie codzienny deser. Szczególnie osoby na diecie redukcyjnej powinny sięgać po nie z umiarem. Jeśli masz uczulenie na sezam, lepiej ich nie jedz.
Przepis na domowe sezamki
Składniki:
- 200 g sezamu,
- 100 g cukru (lub erytrytolu, jak chcesz, żeby miało mniej kalorii),
- 50 g miodu,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, uważając, by go nie przypalić.
- W osobnym garnku podgrzej cukier, miód i wodę, aż powstanie gładki karmel.
- Do gorącego karmelu wsyp sezam i szybko wymieszaj.
- Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na cienką warstwę.
- Zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój ostrym nożem na prostokąty.