Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości

Kto nie lubi słodyczy? Nie ma dnia, w którym ktoś nie jadłby czekolady, ciastka lub batona. Za każdym razem, gdy idziemy do sklepu, sięgamy po słodką przekąkę. Ale jest coś o wiele lepszego. Tak samo słodkie i pyszne, ale za to zdrowe. Możesz to zrobić samodzielnie w domu.

Jedz sezamki zamiast zwykłych słodyczyJedz sezamki zamiast zwykłych słodyczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć w sklepach znajdziemy je na półkach obok zwykłych słodyczy, sezamki to zupełnie inna liga. Te niepozorne batoniki przygotowane z ziaren sezamu i karmelu mają w sobie więcej minerałów niż niejeden suplement diety. Dostarczają wapnia, magnezu i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu wspierają układ kostny, nerwowy i serce. Jednocześnie to szybki zastrzyk energii – idealny do pracy, szkoły albo w podróży. Warto wiedzieć, dlaczego sezamki to dobry wybór i jak zrobić je samemu w domu, by były jeszcze zdrowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Dlaczego warto sięgać po sezamki?

Sezamki, mimo że słodkie i kaloryczne, mają wiele wartości, których próżno szukać w ciastkach czy batonach. To prawdziwa bomba minerałów i błonnika. Dzięki dużej zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości oraz zęby. Cynk i żelazo wspierają odporność i pracę układu krwiotwórczego, a błonnik poprawia trawienie i daje sytość na długo. Obecne w sezamie zdrowe tłuszcze pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, chronią serce i poprawiają koncentrację. Do tego przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia, neutralizując wolne rodniki.

Jak powstają sezamki?

Tradycyjnie sezamki przygotowuje się z prażonego sezamu i karmelu. Najpierw ziarna podpraża się na suchej patelni, aby nabrały intensywnego aromatu i chrupkości. Potem przygotowuje się bazę karmelową i do niej wsypuje się sezam, a następnie szybko miesza, aby każde ziarenko zostało równomiernie oblepione słodką masą. Całość wykłada się cienką warstwą na papierze do pieczenia, dociska wałkiem i po ostygnięciu kroi na prostokątne batoniki.

Choć sezamki są zdrowe, nie można przesadzać z ich ilością. 100 g przekąski to aż 500–550 kcal, więc przy częstym podjadaniu łatwo o nadwyżkę kaloryczną. Dlatego traktuj je jako sporadyczny dodatek, a nie codzienny deser. Szczególnie osoby na diecie redukcyjnej powinny sięgać po nie z umiarem. Jeśli masz uczulenie na sezam, lepiej ich nie jedz.

Przepis na domowe sezamki

Składniki:

  • 200 g sezamu,
  • 100 g cukru (lub erytrytolu, jak chcesz, żeby miało mniej kalorii),
  • 50 g miodu,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, uważając, by go nie przypalić.
  2. W osobnym garnku podgrzej cukier, miód i wodę, aż powstanie gładki karmel.
  3. Do gorącego karmelu wsyp sezam i szybko wymieszaj.
  4. Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na cienką warstwę.
  5. Zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój ostrym nożem na prostokąty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię