Porażający skutek ogromnej inflacji. Polacy odmawiają sobie podstawowego produktu, stawiają na gorszy zamiennik

Centrum Monitorowania Rynku przedstawia dane, na których widzimy, że sprzedaż masła spada. Czy powodem jest to, że zmieniamy nawyki żywieniowe i wybieramy inny rodzaj tłuszczu? Raczej nie. Spadek sprzedaży masła wynika ze wzrostu ceny tego produktu. W maju tego roku jego cena zwiększyła się aż 53 proc. rok do roku w supermarketach i o 39 proc. rok do roku w małych sklepach. Zaczynamy kupować maślane miksy, które nie będą najlepszym rozwiązaniem.

Obrazek
Paulina

Drogie masło odstrasza klientów

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez tego produktu, ale jak widzimy zainteresowanie masłem maleje. Dzieje się tak, ponieważ produkt w ostatnim czasie bardzo drożeje. Cena produktów wpływa na zachowania żywieniowe Polaków jak widać w danych przedstawionych przez centrum monitorowania rynku.

Obrazek

Rożnica w sprzedaży masła na przestrzeni roku

Porównano sprzedaż masła w czerwcu 2021 i maju 2022 r. Porównano te dwa okresy i zauważono, że sprzedaż masła spadła o 14% w dużych marketach, natomiast w małych sklepach o 12%. Jednak analitycy zauważyli, że w dużych supermarketach wzrosła sprzedaż maślanych miksów, które są dużo tańsze niż standardowe masło 82%. 

Zamienniki masła na kanapki

Jeśli szukamy alternatywy dla masła, to bardzo dobrym wyborem będzie serek do smarowania. Możemy zdecydować się na te w różnych wariantach smakowych: z koperkiem, szczypiorkiem, chrzanowe czy z łososiem. Mają przyjemną, puszystą lub kremową konsystencję. Są bardzo praktyczne - można nimi posmarować pieczywo zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Nie trzeba czekać aż się rozpuszcza tak jak to często jest w przypadku masła. Możemy też przygotować grzanki z dodatkiem oliwy z oliwek i to też będzie dobry pomysł.

Obrazek

Czy masło jest zdrowe?

Masło powoduje wzrost cholesterolu i ma w sobie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, co nie będzie zbyt korzystne dla pracy naszego serca i całego układu krążenia. Jak wiemy wielu Polaków zmaga się z chorobami serca. Jeśli już chcemy zdecydować się na taki rodzaj tłuszczu to wybierzmy margarynę do smarowania w kubku. Ma ona więcej witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego serca.

Tu zostawiamy też link do naszego nowego przepisu, czyli faszerowane ziemniaki z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej