WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Polacy non stop dodają do zup. Przez nią może skakać ciśnienie, rozwijać się miażdżyca i otyłość

Polacy chętnie doprawiają zupy, ale nie każda przyprawa jest dla zdrowia bezpieczna. Jedna z najpopularniejszych, choć kojarzona z domowym smakiem, może w nadmiarze wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Dlaczego nie powinniśmy używać maggi?Dlaczego nie powinniśmy używać maggi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przyprawy są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Wzbogacają smak, poprawiają aromat i często dodają potrawom wartości odżywczych. Jednak nie każdy produkt z półki sklepowej powinien trafiać do codziennych dań. W wielu domach króluje jeden konkretny dodatek, który szczególnie często ląduje w zupach. Niestety, skład maggi daleki jest od naturalnego, a nadużywanie go może odbić się na zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Dlaczego maggi może szkodzić?

Choć kiedyś przyprawa maggi była kojarzona z naturalnym lubczykiem, dziś jej skład wygląda inaczej. Dominują w nim sól i dodatki chemiczne: glutaminian monosodowy, glukoza czy 5'-rybonukleotydy disodowe. Spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, chorób serca, a także otyłości. Regularne stosowanie tego typu wzmacniaczy smaku to również większe ryzyko dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czyli wzdęć, biegunek, nudności czy bólu brzucha. Warto pamiętać, że podobne dodatki znajdują się także w wielu innych produktach, jak konserwy, wędliny, sosy czy gotowe dania instant.

Jak zastąpić maggi?

Alternatyw jest mnóstwo i wcale nie wymagają dużego wysiłku. Do zup możesz dodać mieszankę naturalnych przypraw: suszone pomidory, czosnek, cebulę, zioła prowansalskie, oregano, kurkumę, paprykę, imbir czy pieprz. Taki miks nie tylko podkreśli smak potrawy, ale też dostarczy korzystnych dla zdrowia składników. Własnoręcznie przygotowana mieszanka pozwala kontrolować ilość soli i dodatków, a eksperymentowanie z ziołami sprawi, że każda zupa będzie miała niepowtarzalny charakter. Dobrym pomysłem jest wrzucenie do rosołu lubczyku, smak tego zioła bardzo przypomina maggi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze