Polacy wylewają do zlewu. To złoto na zaparcia i burze w jelitach
W internecie zachwalają choćby sok z selera, ale w polskiej kuchni czeka inny prawdziwy skarb. To remedium na wiele żołądkowych problemów i naturalne wsparcie dla odporności.
Polska kuchnia kiszonkami stoi. To skarb, z którego zdecydowanie możemy być dumni. Kapusta kiszona w polskich domach gości od wieków. Dawniej przechowywano je w ogromnych beczkach w piwnicy, dziś na szczęście można dostać ją w sklepach. Poza samym warzywem cenny jest znajdujący się pod nim sok. Wiele osób bezmyślnie wylewa je do zlewu. To płynne złoto, które docenią twoje jelita.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych
Sok z kapusty kiszonej - właściwości
Moja babcia regularnie sięgała po szklaneczkę soku z kiszonej kapusty. Doskonale wiedziała, co robi, bo wyglądający niepozornie płyn to witaminowa bomba. Sok z kiszonej kapusty to skarbnica witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Do tego zawiera sporo witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale jest także silnym przeciwutleniaczem, opóźniającym procesy starzenia się organizmu.
W soku z kiszonej kapusty znaleźć można również przeciwstarzeniową witaminę E oraz wspomagającą krzepliwość krwi i zdrowie kości witaminę K. Do tego solidna porcja minerałów: żelazo, jod, wapń i magnez.
Na sok z kiszonej kapusty powinny zwrócić uwagę osoby, które borykają się z problemami jelitowymi. Dzięki zawartości probiotyków sok z kiszonej kapusty odbudowuje florę bakteryjną jelit, poprawiając trawienie i zapobiegając zaparciom.W jelitach rozpoczyna się również nasza odporność, więc troska o ich stan przekłada się na ogólną poprawę zdrowia. Sok z kiszonej kapusty może również pomóc w leczeniu dny moczanowej, chorób tarczycy, cukrzycy i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Jak pić sok z kapusty kiszonej?
Sok można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie, zalewając kiszoną kapustę wodą i odstawiając na kilka dni. To tani i naturalny sposób na poprawę zdrowia.
Sok z kapusty kiszonej można pić na czczo, co pobudza pracę jelit i wzmacnia odporność. Może być również stosowany jako dodatek do zup, sosów i sałatek. Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne, sok ten może posłużyć jako baza do zdrowych koktajli warzywnych.
Sok z kapusty nie dla każdego
Chociaż sok z kapusty kiszonej ma wiele zalet, nie jest zalecany dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, wrzodami żołądka czy chorobami nerek. Zawiera również sporo soli, więc osoby z nadciśnieniem powinny uważać.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.