Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek
Proste placuszki z ziemniaków, sera i szynki to przepis na ekspresowy obiad lub pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.
Staram się, aby w mojej kuchni marnowało się jak najmniej jedzenia. Kiedy po obiedzie z poprzedniego dnia zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków, postanowiłam wykorzystać je po raz kolejny. Postawiłam na proste placuszki, które w swoim wnętrzu skrywają szynkę oraz ser mozzarella, który apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.
Ziemniaczano-serowe placuszki świetnie sprawdzą się w roli szybkiego obiadu, kolacji na ciepło lub po prostu smacznej przekąski, gdy dopadnie nas większy głód. Błyskawicznie znikają z talerza i nie ma w tym nic dziwnego, bo proste połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Ziemniaczano-serowe placuszki
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 80 g parmezanu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 200 g mąki pszennej,
- 10 plasterków szynki,
- 50 tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Powinny być wystudzone. Śmiało możesz tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie.
Krok 2: Do ziemniaków dodaję mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Krok 3: Powstałą masę przekładam na blat podsypany mąkę i rozpłaszczam. Możesz to zrobić wałkiem, ale równie dobrze wyjdzie to przy pomocy rąk. W cieście szklanką wycinam kółka.
Krok 4: Na kawałku ciasta układam szynkę, dodaję starty ser i przykrywam drugim krążkiem. Zalepiam brzegi.
Krok 5: Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przekładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się roztapia i ciągnie po przekrojeniu. Smacznego!