Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Proste placuszki z ziemniaków, sera i szynki to przepis na ekspresowy obiad lub pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.

Ziemniaczano-serowe placuszki- PysznościZiemniaczano-serowe placuszki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Staram się, aby w mojej kuchni marnowało się jak najmniej jedzenia. Kiedy po obiedzie z poprzedniego dnia zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków, postanowiłam wykorzystać je po raz kolejny. Postawiłam na proste placuszki, które w swoim wnętrzu skrywają szynkę oraz ser mozzarella, który apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.

Ziemniaczano-serowe placuszki świetnie sprawdzą się w roli szybkiego obiadu, kolacji na ciepło lub po prostu smacznej przekąski, gdy dopadnie nas większy głód. Błyskawicznie znikają z talerza i nie ma w tym nic dziwnego, bo proste połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Ziemniaczano-serowe placuszki

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 80 g parmezanu,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 plasterków szynki,
  • 50 tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Powinny być wystudzone. Śmiało możesz tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie.

Ziemniaczano-serowe placuszki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe placuszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do ziemniaków dodaję mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Krok 3: Powstałą masę przekładam na blat podsypany mąkę i rozpłaszczam. Możesz to zrobić wałkiem, ale równie dobrze wyjdzie to przy pomocy rąk. W cieście szklanką wycinam kółka.

Krok 4: Na kawałku ciasta układam szynkę, dodaję starty ser i przykrywam drugim krążkiem. Zalepiam brzegi.

Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności
Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przekładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się roztapia i ciągnie po przekrojeniu. Smacznego!

Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności
Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯