Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Proste placuszki z ziemniaków, sera i szynki to przepis na ekspresowy obiad lub pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.

Ziemniaczano-serowe placuszki- PysznościZiemniaczano-serowe placuszki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Staram się, aby w mojej kuchni marnowało się jak najmniej jedzenia. Kiedy po obiedzie z poprzedniego dnia zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków, postanowiłam wykorzystać je po raz kolejny. Postawiłam na proste placuszki, które w swoim wnętrzu skrywają szynkę oraz ser mozzarella, który apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.

Ziemniaczano-serowe placuszki świetnie sprawdzą się w roli szybkiego obiadu, kolacji na ciepło lub po prostu smacznej przekąski, gdy dopadnie nas większy głód. Błyskawicznie znikają z talerza i nie ma w tym nic dziwnego, bo proste połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Ziemniaczano-serowe placuszki

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 80 g parmezanu,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 plasterków szynki,
  • 50 tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Powinny być wystudzone. Śmiało możesz tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie.

Ziemniaczano-serowe placuszki- Pyszności
Ziemniaczano-serowe placuszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do ziemniaków dodaję mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Krok 3: Powstałą masę przekładam na blat podsypany mąkę i rozpłaszczam. Możesz to zrobić wałkiem, ale równie dobrze wyjdzie to przy pomocy rąk. W cieście szklanką wycinam kółka.

Krok 4: Na kawałku ciasta układam szynkę, dodaję starty ser i przykrywam drugim krążkiem. Zalepiam brzegi.

Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności
Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przekładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się roztapia i ciągnie po przekrojeniu. Smacznego!

Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności
Placuszki ziemniaczano-serowe- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej