Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek
Proste placuszki z ziemniaków, sera i szynki to przepis na ekspresowy obiad lub pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.
09.09.2023 08:25
Staram się, aby w mojej kuchni marnowało się jak najmniej jedzenia. Kiedy po obiedzie z poprzedniego dnia zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków, postanowiłam wykorzystać je po raz kolejny. Postawiłam na proste placuszki, które w swoim wnętrzu skrywają szynkę oraz ser mozzarella, który apetycznie rozpływa się po przekrojeniu.
Ziemniaczano-serowe placuszki świetnie sprawdzą się w roli szybkiego obiadu, kolacji na ciepło lub po prostu smacznej przekąski, gdy dopadnie nas większy głód. Błyskawicznie znikają z talerza i nie ma w tym nic dziwnego, bo proste połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Ziemniaczano-serowe placuszki
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 80 g parmezanu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 200 g mąki pszennej,
- 10 plasterków szynki,
- 50 tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Powinny być wystudzone. Śmiało możesz tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie.
Krok 2: Do ziemniaków dodaję mąkę pszenną, starty parmezan, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Krok 3: Powstałą masę przekładam na blat podsypany mąkę i rozpłaszczam. Możesz to zrobić wałkiem, ale równie dobrze wyjdzie to przy pomocy rąk. W cieście szklanką wycinam kółka.
Krok 4: Na kawałku ciasta układam szynkę, dodaję starty ser i przykrywam drugim krążkiem. Zalepiam brzegi.
Krok 5: Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Przekładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się roztapia i ciągnie po przekrojeniu. Smacznego!