Frytki bardziej chrupiące niż w restauracji. Potrzebujesz zimnej wody i białej przyprawy
Przygotowanie frytek — co w tym trudnego? Otóż nic. Nie oznacza to jednak, że nie można przyrządzić ich lepiej i gorzej. My wolimy ten pierwszy sposób i jesteśmy pewni, że tobie też on się spodoba. Zobacz, jak zrobić frytki lepsze niż w restauracji!
02.09.2023 08:21
W czystej teorii frytki są potrawą, którą ciężko zepsuć. Obranie ziemniaków, pokrojenie ich i wrzucenie na rozgrzany olej powinno się powieść nawet największym kulinarnym amatorom. Bądźmy jednak szczerzy: takie osoby raczej nie będą widziały sensu w zakasaniu rękawów i przygotowaniu frytek samodzielnie i postawią na mrożony produkt ze sklepu. Cóż, nie wiedzą, co tracą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się bowiem, że nawet tak prostą potrawę jak frytki można przygotować w dobry — i o wiele lepszy sposób. Wiedzą o tym kucharze z dobrych restauracji serwujących burgery. Z naszych obserwacji wynika jednak, że tylko nieliczni. A szkoda, bo przepis jest naprawdę bajecznie prosty. Zobacz, jak się go wykonuje, a już nigdy nie zdecydujesz się na mrożonego gotowca. Powodzenia!
Domowe frytki lepsze niż z restauracji
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kupując ziemniaki na frytki postaw na typ B (ogólnoużytkowy) lub C, o wyższej zawartości skrobi. Więcej o odmianach kartofli możesz przeczytać w tym artykule.
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Takie kawałki następnie pokrój w paski.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wstaw do niej przygotowane ziemniaki. To dopiero wstępny proces obgotowania, dlatego liczy się tutaj czas. Po dokładnie trzech minutach odcedź warzywo i przełóż je do miski z zimną wodą. Tym sposobem zahamujesz gotowanie.
- Poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Kiedy tak się stanie, wyjmij je i osusz ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, żebyś zrobił to dokładnie.
- Teraz przełóż ziemniaki do miski i oprósz je mąką ziemniaczaną. Zadbaj o to, by dotarła w równym stopniu do każdego kawałka kartofla. Następnie wstaw miskę do lodówki.
- Po około 30 minutach rozgrzej już olej. Możesz użyć garnka, frytkownicy albo głębokiej patelni. Tłuszcz musi całkowicie przykryć ziemniaki.
- Wyjmij frytki z lodówki i usmaż je na złoto. Powinno to zająć około 10 minut, ale kontrolę musisz sprawować osobiście.
- Wyjmij frytki łyżką cedzakową, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Smacznego!