Frytki bardziej chrupiące niż w restauracji. Potrzebujesz zimnej wody i białej przyprawy

Przygotowanie frytek — co w tym trudnego? Otóż nic. Nie oznacza to jednak, że nie można przyrządzić ich lepiej i gorzej. My wolimy ten pierwszy sposób i jesteśmy pewni, że tobie też on się spodoba. Zobacz, jak zrobić frytki lepsze niż w restauracji!

Jak zrobić chrupiące frytki? To bardzo proste!Jak zrobić chrupiące frytki? To bardzo proste!
Źródło zdjęć: © canva.com

W czystej teorii frytki są potrawą, którą ciężko zepsuć. Obranie ziemniaków, pokrojenie ich i wrzucenie na rozgrzany olej powinno się powieść nawet największym kulinarnym amatorom. Bądźmy jednak szczerzy: takie osoby raczej nie będą widziały sensu w zakasaniu rękawów i przygotowaniu frytek samodzielnie i postawią na mrożony produkt ze sklepu. Cóż, nie wiedzą, co tracą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Okazuje się bowiem, że nawet tak prostą potrawę jak frytki można przygotować w dobry — i o wiele lepszy sposób. Wiedzą o tym kucharze z dobrych restauracji serwujących burgery. Z naszych obserwacji wynika jednak, że tylko nieliczni. A szkoda, bo przepis jest naprawdę bajecznie prosty. Zobacz, jak się go wykonuje, a już nigdy nie zdecydujesz się na mrożonego gotowca. Powodzenia!

Domowe frytki lepsze niż z restauracji

Składniki:

Sposób przygotowania:

Frytki lepsze, niż w restauracji. Wystarczy mąka i zimna woda.
Frytki lepsze, niż w restauracji. Wystarczy mąka i zimna woda © canva.com
  1. Kupując ziemniaki na frytki postaw na typ B (ogólnoużytkowy) lub C, o wyższej zawartości skrobi. Więcej o odmianach kartofli możesz przeczytać w tym artykule.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Takie kawałki następnie pokrój w paski.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wstaw do niej przygotowane ziemniaki. To dopiero wstępny proces obgotowania, dlatego liczy się tutaj czas. Po dokładnie trzech minutach odcedź warzywo i przełóż je do miski z zimną wodą. Tym sposobem zahamujesz gotowanie.
  4. Poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Kiedy tak się stanie, wyjmij je i osusz ręcznikiem papierowym. To bardzo ważne, żebyś zrobił to dokładnie.
  5. Teraz przełóż ziemniaki do miski i oprósz je mąką ziemniaczaną. Zadbaj o to, by dotarła w równym stopniu do każdego kawałka kartofla. Następnie wstaw miskę do lodówki.
  6. Po około 30 minutach rozgrzej już olej. Możesz użyć garnka, frytkownicy albo głębokiej patelni. Tłuszcz musi całkowicie przykryć ziemniaki.
  7. Wyjmij frytki z lodówki i usmaż je na złoto. Powinno to zająć około 10 minut, ale kontrolę musisz sprawować osobiście.
  8. Wyjmij frytki łyżką cedzakową, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka